Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Rat met bijzondere verdedigingstactiek: gif verzamelen

Door Fleur 3 augustus 2011 — 1 min leestijd
Wilde Bruine rat

Een Afrikaanse rattensoort beschikt over een hele bijzondere manier van verdediging: het knaagdier verzamelt gif om zijn vijanden te vergiftigen.

Lophiomys imhausi

Onderzoekers waren al langere tijd uitermate geïnteresseerd in het gedrag van deze rat, genaamd Lophiomys imhausi. Als de dieren zich bedreigd voelen door hun vijand draaien ze hun rug ernaartoe en wachten ze af. Als hun vijand de rat bijt, worden ze kort daarna ziek of sterven ze door het gif.

Gif maken

Hoe maakt de rat dit gif? De wetenschappers konden het niet achterhalen. Ze verwachtten al dat de rat gebruik maakte van gif, maar niets wees erop dat het dier het gif daadwerkelijk zelf maakt. Een nieuw onderzoek ontrafelt dit mysterie.

Gif verzamelen

Wat blijkt? De rat maakt het niet zelf, maar verzamelt het gif. Ratten knagen aan een bepaalde boom, genaamd Acokanthera schimperei. Vervolgens spugen ze het gif op hun vacht, wat ze giftig maakt. Dit verklaart een heleboel. De bast van de boom bevat namelijk een gif, een chemisch stofje wat de hartspier te actief maakt. Als dieren de ratten aanvallen, krijgen ze de vergiftigde haren in hun mond. Vervolgens begeeft hun hart het of ze worden erg ziek.

Bijzonder

Het is erg bijzonder dat ratten op deze manier zich verdedigen. Slechts één ander zoogdier doet dit, namelijk de egel. Het is geen aangeleerde truc, zeggen de wetenschappers. De ratten zijn blijkbaar gebouwd voor deze aanpak. Hun haren nemen vloeistoffen goed tot zich en de huid is dik genoeg om een beet te overleven en om zichzelf niet te vergiftigen. Slimme ratten zijn daarmee een lastige tegenstander voor andere dieren.

Bron: www.scientias.nl