Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Rampgebieden verkennen met kakkerlakrobot

Door Fleur 9 februari 2016 — 1 min leestijd

Onderzoekers uit Amerika hebben een kakkerlakrobot ontworpen. De robot is erg stevig en kruipt door kleine kieren en gaten en is in staat te navigeren als een kakkerlak. In de toekomst is de robot daarom uitstekend geschikt om bijvoorbeeld tussen en onder het puin te verkennen na een aardbeving. Andere robots komen hier niet bij. Professor Integratieve Biologie aan de universiteit van Californië, Robert Full legt uit hoe zoiets dan in zijn werk gaat. In geval van een berg puin, waar altijd veel openingen, kieren en gangen tussen zitten, moet je je voorstellen dat er dan gewoon een zwerm van deze robots worden losgelaten. De kakkerlakrobots gaan vervolgens op zoek naar overlevenden en toegangspunten voor hulpverleners.

Kakkerlakkenonderzoek

Kaushik Jayaram heeft het ontwerp van de robot bedacht. Hij is gepromoveerd op het onderzoek. Hij ontdekte dat kakkerlakken zich samenpersen tot een hoogte van slechts 3 millimeter. Kakkerlakken zijn ruim een centimeter hoog. Wanneer de kakkerlakken hun poten opzijschuiven, rennen zij nog in een buis van 6 millimeter hoog. Professor Full en ontwerper Jayaram hebben in februari 2016 in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS hun bevindingen omschreven. Hoe de insecten zich door kleine openingen wurmen, is te zien op de vertraagde videobeelden.

Na prototype kakkerlakrobot verbetering in 2016

In 2015 is er al een prototype van de kakkerlakrobot gelanceerd. Het ontwerp is inmiddels verbeterd. De robot met een origami-achtige structuur, rent door ruimtes die half zo hoog zijn als zichzelf. Jayaram gaat in de toekomst meer inspiratie in de natuur opdoen. Dit om de kakkerlakrobot nog verder te verbeteren. Ontwerper Jayaram zegt zelf dat insecten de succesvolste soort op aarde zijn. Insecten zijn in staat zich aan te passen aan hun leefomgeving. Daarbij lukt het de insecten ook om zich te blijven voortplanten in extreme situaties. Daarom moeten wij de insecten als inspiratie gebruiken om problemen op te lossen. Robots ontwerpen met dezelfde handige eigenschappen als insecten is hier een voorbeeld van.

Bron: www.nu.nl