Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Nuenen machteloos in strijd tegen rat

Door Fleur 7 mei 2013 — 3 min leestijd

De Rattus (familienaam) teistert al jaren de omgeving in de buurt van Eindhoven. In Nuenen is het een niet graag geziene gast. Het zijn moeilijk uit elkaar te houden ratten, de bruine en zwarte rat. De zwarte rat heeft qua uiterlijk veel weg van de bruine rat. Bewoner Leen Vis vertelt dat de brutale beesten door de straten heen marcheren. In de buurt zijn er genoeg mensen die problemen ondervinden door de ratten. Sommige bewoners gaan zelfs zo ver dat er op het terras of op het balkon kippengaas wordt aangebracht.

Geldproblemen

Op de site www.rattenplaagnuenen.nl vind je alle klachten die Leen Vis heeft verzameld. Hij stuurt ze door naar de gemeente, maar volgens hem wordt er daar niks mee gedaan. Zijn vermoeden klopt: door een gebrek aan geld is de gemeente genoodzaakt te stoppen met het inhuren van een rattenbestrijder. In Nuenen werd veel grond aangekocht om nieuwbouwprojecten te starten, maar deze gingen niet door. Nu staat de gemeente onder curatele. En zo zijn er meer gemeentes die met geldproblemen kampen.

Rat heeft vrij spel

Niet alleen de gemeente Nuenen bezuinigt op de groenvoorziening en het beheer van de openbare ruimte. Er zijn nog meer problemen voor de inwoners van Nuenen. Veel bestrijdingsmiddelen tegen de ratten zijn tegenwoordig verboden en de ratten raken resistent van de stoffen die nu gebruikt worden om de diertjes te verdelgen. De rat heeft het dus makkelijk.

Particulieren

Ondertussen haalt een ongediertebestrijder uit Nuenen twee opgezette ratten uit zijn auto. Het bedrijf waar hij voor werkt, is in te roepen voor alles wat kruipt, knaagt en vervelend is. Als je de auto bekijkt van de ongediertebestrijder, dan zie je dat hij van wanten weet. Het ligt vol met gif, vangkooien en klemmen. In Nuenen is hij klaar met werken, er komen geen orders meer binnen. Althans, van bedrijven en gemeentes. De orders die nu binnenkomen, zijn afkomstig van particulieren.

Wie is verantwoordelijk?

Het moet eigenlijk geen probleem zijn van de bewoners, want wettelijk is degene die moet lappen voor de kosten de veroorzaker van de problemen. In dit geval de gemeente, want waarschijnlijk komen de dieren uit de openbare ruimte, zoals sloten en riolen in de wijk.

Lastig te bestrijden

Leen Vis overweegt door het rattenprobleem zelfs te verhuizen. Contact opnemen met de gemeente haalt niets uit volgens hem. Volgens de ongediertebestrijder is het erg moeilijk om de zwarte rat te bestrijden. Dit wordt nog een stuk lastiger als de bestrijdingsmiddelen die nodig zijn om het ongedierte te verdelgen niet meer gebruikt mogen worden.

Te weinig geld

De gemeente snapt heel goed dat de ratten een risico voor de volksgezondheid zijn. Ze zorgen voor problemen als kapotte leidingen (die voor kortsluiting kunnen zorgen) en ze dragen natuurlijk ziektes met zich mee. Leon Classen, beleidsmedewerker van de gemeente benoemt nog maar eens hoe weinig geld de gemeente te besteden heeft. Er ligt nog 10.000 euro om een eventuele onmiddellijke bestrijding uit te voeren.

Bewoners zelf ook verantwoordelijk

Toch vindt Classen dat het probleem niet alleen bij de gemeente ligt. Al dagenlang staat er bijvoorbeeld een grote container met stinkende voedselresten op straat. Wat hem ook stoort, zijn scholieren die etenswaren op straat gooien. Medeverantwoordelijk zijn ook mensen die hun huisdieren in de tuin houden en diervoeding laten liggen in de tuin. Classen zegt treffend dat je het de rat niet te makkelijk moet maken. Als de rat geen eten vindt, dan komt ‘ie immers ook niet!

Bron: www.weblogs.nos.nl