Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Muizen teisteren inwoners Zoetermeer

Door Fleur 23 november 2016 — 2 min leestijd
Man houdt muis vast die is gevangen door een kat

Ongediertebestrijders luiden de noodklok. Het aantal meldingen van muizen en bruine ratten is de afgelopen jaren flink toegenomen in Zoetermeer en omstreken. De beesten zorgen voor overlast in huizen én bedrijfspanden. De bruine rat kan bovendien schadelijk zijn voor de gezondheid. Rob Verhagen van Ongediertebestrijding Westland zegt de afgelopen jaren nog nooit zoveel meldingen te hebben gehad. Elke dag komen er diverse klachten binnen en rijdt hij af en aan door de regio, waarbij hij ook Zoetermeer aandoet.

Toegenomen aantal meldingen

“Het aantal meldingen van muizen is de laatste tijd behoorlijk toegenomen. Het is dit jaar al meer dan een jaar geleden, maar ook meer dan het jaar daarvoor. We zeggen letterlijk tegen elkaar: ‘Het regent muizen’.” Een reden voor de toename van de muizenpopulatie is volgens Verhagen dat de winters de laatste tijd minder koud zijn. ,,Het moet een keer flink en lang gaan vriezen. Muizen hebben nu als het ware het hele jaar door te eten. Als het goed vriest, bevriest hun eten ook en dan gaan er uiteindelijk meer dood dan in een zachte winter.”

Vogelvoer

Wie de kans op muizen wil verkleinen, moet volgens Verhagen vooral opletten met het voeren van vogels, zowel via voedselbollen in de boom als via het strooien van broodkruimels in de tuin. Een andere ongediertebestrijder die ook in Zoetermeer en omstreken actief is, herkent het probleem. “Ik weet alleen niet wat de precieze oorzaak is. Soms heb je een jaar waarin er heel veel muizen zijn en dit is zo’n jaar. We hebben het er in ieder geval heel erg druk mee”, aldus de ongediertebestrijder. Naast muizen, maken de ongediertebestrijders zich ook zorgen over een andere diersoort die zich snel vermenigvuldigt: de bruine rat. “Ik zie ze steeds vaker in of in de de buurt van huizen. Niet alleen in stadsparken of andere buitengebieden. Dat is zorgelijk, omdat deze dieren allerlei ziekten kunnen overbrengen op mensen”, weet Verhagen.

Kieren

Ontdekt Verhagen een bruine rat in een huis, dan worden direct alle kieren en gaten in de woning dichtgemaakt. “We merken dat ratten een groter probleem zijn richting het Westland. Zoetermeer is een vrij jonge stad met een relatief nieuw rioleringssysteem. Ratten verplaatsen zich vaak via rioolpijpen. Maar toch stijgt het aantal ook hier, in Zoetermeer.”

Bron: www.ad.nl