Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Muizen minder bang voor katten door aanraking met kattenurine

Door Fleur 6 juli 2015 — 1 min leestijd
Kat en muis

Uit een studie blijkt dat muizen die opgroeien in kattenurinegeur later minder bang zijn voor het welbekende huisdier. Het zit zo, muizen zijn later minder geneigd te vluchten voor katten als ze opgroeien in de geur van hun urine. Het gevolg is dat de muizen veel makkelijker ten prooi vallen aan katten. Deze informatie komt uit een Russisch onderzoek die in Praag gepresenteerd werd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Experimental Biology.

Feliline

De manier hoe de onderzoekers aan hun resultaten kwamen, is als volgt. In kattenurine zit een aminozuur dat feliline heet. Twee weken oude muizen werden hier mee in aanraking gebracht. Vera Voznessenskaya, hoofdonderzoekster van de studie, vertelt aan nieuwssite EurekAlert dat deze onderwerping aan de feliline gebeurde tijdens het drinken van melk. De muizen koppelden dit dus aan iets positiefs. Een kleine kanttekening, ondanks opzienbarende veranderingen in het gedrag bleek dat de muizen nog wel steeds stresshormonen aanmaakten als de geur van kattenurine voorbijkwam. Stresshormonen of niet, de muizen sloegen bijna niet meer op de vlucht.

Een voordeel

Voznessenskaya zegt dat het onderzoek naar de muizen nog niet compleet is. Om het effect van de kattenurine op het gedrag van muizen nog beter te begrijpen, is er meer onderzoek nodig. De Russin beweert dat de resultaten van het onderzoek niet onlogisch zijn en dat het wennen aan kattenurine voor muizen niet ongezond is. Integendeel, in haar ogen is het juist een pré dat muizen niet te angstig zijn voor katten. Voedsel zoeken wordt zo een stuk gemakkelijker voor ze.

Overleven

Tegen BBC News zegt Voznessenskaya dat muizen in de buurt van mensen moeten leven om te overleven. Rond mensen is hun voedsel te halen. Hier komen ze de katten tegen, want die leven natuurlijk ook vaak bij mensen thuis.

Bron: www.nu.nl