Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Muis met teken

Door Fleur 14 oktober 2014 — 1 min leestijd

Helaas stijgt het aantal mensen die jaarlijks worden getroffen door de Ziekte van Lyme. Hierbij spelen muizen een grote rol. Tim Hofmeester en Wouter Koenders zijn tekenonderzoekers en Janine van Vroege Vogels gaat een kijkje nemen met ze. Ze gaan tellen hoeveel teken muizen bij zich hebben. Teken hebben bloed nodig om te blijven leven en zich te ontwikkelen tot volwassen teek. Zoogdieren zoals muizen zijn een belangrijke bron van dit bloed.

De muis en de teek

Teken kunnen niet zonder bloed en vertoeven daarom maar al te graag op het lichaam van de muis. Het leven van de teek begint als de vrouwtjes-teek wel duizenden eitjes legt. Vervolgens zijn het de larven die op zoek gaan naar bloed van bijvoorbeeld de muis. Zodra de larve volgroeid is, wordt deze een nimf. Dan zijn grotere zoogdieren als konijnen aan de beurt. Als de nimf vervelt, worden de verschillen tussen het grote vrouwtje en het kleinere mannetje zichtbaar. De volwassen teek gaat weer op zoek naar nog grotere zoogdieren, zoals mensen. De vrouwtjesteek legt vervolgens weer eitjes en zo begint de cyclus opnieuw.

Ziekte van Lyme

Het is heel erg belangrijk om te onderzoeken hoe teken zich via zoogdieren als muizen verspreiden. Deze uitkomsten helpen mogelijk in de bestrijding van de Ziekte van Lyme.

Bron: vroegevogels.vara.nl