Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Motmuggen veel aanwezig in West- en Midden Nederland

Door Fleur 26 oktober 2010 — 2 min leestijd
motmug op de vloer

Het zijn kleine vlindertjes die vaak verwart worden met fruitvliegjes. We hebben het over de motmug. Schijnbaar ondervindt West- en Midden Nederland vaak overlast van deze kleine beestjes. Ze steken gelukkig niet, maar de kleine mugjes brengen wel besmettingen over en zijn daarom schadelijk voor onze gezondheid. Omdat dit kleine insect vooral leeft in de drek in afvoeren en op rottend, organisch afval, dragen ze veel bacteriën met zich mee. Het is dus ook gewoon erg onhygiënisch om motmuggen in huis te hebben.

Opvallend veel motmuggen

Als er terug gekeken wordt naar eerdere jaren, komt de motmug dit jaar wel opvallend veel voor. Met name dus in West- en Midden Nederland duikt de motmug spontaan op. Er zijn zelfs sinds 1997 niet meer zoveel motmuggen in Nederland geweest. Waar ligt dit dan aan? Dit verklaart men aan de hand van de zomerperiode ervoor. Wanneer de zomer in het begin erg warm is en daarna erg nat, zijn dit de ideale omstandigheden voor motmugjes. De motmug is namelijk dol op warmte en vochtigheid, een goede reden dus om lekker te blijven hangen.

Waar komen ze voor?

De motmugjes leven in de buurt van composthopen en gft-bakken rond onze woningen. Daarnaast leggen ze hun eitjes in de afvoer van de wc of in de gootsteen, daar vinden ze namelijk altijd wel restjes organisch materiaal. Vooral in het lage deel van het land, waar het water vaak hoog staat, komt het water in kruipruimtes ook makkelijk omhoog. Hier zijn motmuggen dol op, want dat maakt de ruimte natuurlijk extreem vochtig.

Nuttige functie

De motmug kent naast het overbrengen van besmettingen ook nog een andere kant. Ze beschikken ook over een nuttige functie. Ze voeden zich namelijk met algen, schimmels en bacteriën. Echter (en helaas) laten ze hierbij veel vieze resten achter je huis. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarom moet je motmuggen bestrijden. Dit lukt enkel door ten eerste de broedplaats van de motmug op te sporen en vervolgens alles grondig te reinigen.