Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Mini-robots versus de echte mier

Door Fleur 12 april 2018 ÔÇö 1 min leestijd
De mier, iedereen kent het insect. Mieren zijn sociale insecten die in kolonies bij elkaar wonen in een mierennest. Ze behoren tot de groep van de vliesvleugeligen. Mieren komen wereldwijd voor en er bestaan meer dan twaalfduizend soorten.

Wetenschappers zijn geïnteresseerd in het koloniegedrag van mieren. Om dit goed te onderzoeken, is een serie mini-robots ontwikkeld. Deze robots imiteren het koloniegedrag van de mier om zo tot antwoorden voor de wetenschappers te komen. Het uitgebreide stelsel aan gangen lijkt voor de buitenwereld onmogelijk om in te navigeren. Wetenschappers onderzoeken dan ook hoe mieren hun weg vinden binnen dit uitgebreide gangenstelsel.

Hersencapaciteit

Mieren hebben nauwelijks hersencapaciteit, dus dat helpt hun niet met het navigeren binnen het gangenstelsel. Mieren blijken feromonen af te scheiden. Dit is een signaalstof die afgegeven wordt aan een andere mier. Doordat andere mieren de feromonen van zijn soortgenoten ruikt, vindt deze zijn weg door het ingewikkelde gangenstelsel gemakkelijk.

Mini-robots

De mini-robots, die ontwikkeld zijn door een Amerikaanse en Franse wetenschapper, imiteren het gedrag van de echte mier. In plaats van de feromonen gebruikt men een lichtpatroon. De sensoren van de robots pikken deze signalen op, waardoor zij precies weten waar een soortgenoot de mini-robot naar toe wil navigeren. De mini-robots werden zo ingesteld dat er een lichtspoor ontstond op de route die de robot diende te volgen. De mini-robots zijn een stukje groter dan een mier. Volgens de wetenschappers zijn de robots zo groot als een suikerklontje.

Geen grote programmeertrucs

Ingewikkelde programmeertrucs waren bij dit experiment niet nodig. Simpele lichtpatronen wezen uit dat het navigeren binnen een gangenstelsel vergelijkbaar is met het navigeren aan de hand van feromonen in een mierenkolonie. Dit onderzoek wijst uit dat mieren, ondanks hun lage hersencapaciteit, hun weg vinden in een ingewikkeld gangenstelsel.

Bron: tweakers.net