Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Mierenkoninginnen zorgen 25 jaar lang voor nageslacht

Door Fleur 1 min leestijd5 april 2018
Groep mieren op witte ondergrond

Mierenkoninginnen baren decennialang nakomelingen. Dit doen ze door hun sperma op te slaan. Op die manier zijn ze in staat 25 jaar na een paring nog eitjes te leggen.

Sperma opslaan

Bij veel andere diersoorten is het op een gegeven moment afgelopen wat betreft de voortplanting. Vergelijk het met de menopauze bij mensen. Onderzoekers van Stanford University ontdekten onlangs dat een mierenkoningin haar hele leven door eitjes legt. Door het sperma in een zakje op te slaan, houden ze het in leven.

Bevruchting

De Amerikaanse onderzoekers onderzochten een populatie van rode maaimieren; een miersoort die in Nederland niet voorkomt. De mierenkoningin wordt door een aantal verschillende mannetjes bevrucht en van daaruit ontstaat de gehele mierenpopulatie. De koninginnen leggen de eitjes waaruit werkmieren, mannetjesmieren en mierenkoninginnen komen.

‘Junk DNA’

Het onderzoek bepaalde, door middel van DNA-technieken, wie de zogeheten ‘oermoeder’ van de mierenpopulatie was. Er werd gekeken naar gedeeltes van het DNA, die niet coderen voor een gen, omdat er amper verschil is tussen genetisch materiaal van de koningin en haar nakomelingen. Dit wordt junk DNA genoemd.

Plaag

De mierenpopulatie die onderzocht is, bestond uit wel driehonderd kolonies, allemaal afstammend van dezelfde oermoeder. De dochterkoninginnen van de mier startten een eigen kolonie, maar uit het onderzoek bleek dat maar een kwart van de dochterkoninginnen ook echt nageslacht produceren. De onderzoekers stellen dat er slechts een paar koninginnen zijn die alle eitjes produceren, maar ze zijn in staat dat hun hele leven te doen.

Doelgerichter bestrijden

De onderzoekers hechten waarde aan de uitkomsten van het onderzoek. De opgedane kennis is namelijk weer nuttig bij de bestrijding van mieren. Door inzicht in de voortplanting van de mieren wordt bestrijdingsmiddel beter en doelgerichter. Echter plaatsen de Amerikaanse onderzoekers ook hun vraagtekens hierbij, aangezien ze hun conclusie niet laten gelden voor alle elfduizend bestaande miersoorten.

Bron: www.trouw.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!