Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Een mierenkolonie in optocht: Mieren plannen hun reis

Door Fleur 4 oktober 2019 — 1 min leestijd
mierenkolonie op een tak

Mieren leven altijd in een groep, een mierenkolonie. Onderzoekers van de Universiteit van Bristol melden dat mieren tijdens het reizen van A naar B zich niet bezig houden met sociale boodschappen. De mieren plannen hun reis en willen daarin niet gestoord worden. Ze negeren chemische stofjes met sociale informatie die andere mieren achterlaten. De mieren staan wel open voor deze informatie zodra ze rusten.

Chemische stofjes, communicatie van mieren

Wetenschappers hebben in een laboratorium stengelslankmieren onderzocht om meer te weten te komen over het gedrag van deze mieren. De mierenkolonie werden gevolgd tijdens hun verkenningstochten buiten hun nest. De ene keer was dit gebied helemaal leeg, een andere keer plaatsten de wetenschappers chemische stofjes, zogenaamde feromonen. Mieren gebruiken feromonen om te communiceren met soortgenoten van hun kolonie over waar bijvoorbeeld voedsel te vinden is. Als de mieren sociale informatie op hun route tegenkwamen, pasten ze hun snelheid niet aan.

Reisafstand plannen

De mieren liepen gemiddeld sneller als ze een lange afstand aflegden en iets langzamer als ze de tocht met een kortere afstand maakten. Hierdoor hebben de onderzoekers vastgesteld dat de mieren hun reizen van tevoren plannen en zich tijdens het reizen niet druk maken over communicatie. Het enige moment waarop de mieren zich interesseren voor feromonen van soortgenoten is wanneer ze stil staan.

Taken van mieren niet verstoord

In een mierenkolonie heeft elke mier een eigen taak. Zo heb je werkmieren en mieren die het mierennest tegen indringers beschermd. Door de strategie van mieren om hun reis te plannen en sociale prikkels te negeren, kunnen de mieren goed hun taken volbrengen. Ook helpt het de mieren om de druk te verminderen van alle informatie die ze moeten verwerken wanneer ze zich rond hun kolonie bewegen.