Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Mieren slaan 6 dagen geur van vijand op

Door Fleur 14 maart 2018 — 1 min leestijd

Australische wetenschappers hebben ontdekt dat mieren de geur van hun vijand onthouden na een gevecht. Daarnaast onthoudt de hele kolonie van deze mier de geur van de vijand. Door het gedrag van tropische weefmieren te observeren, werd deze conclusie duidelijk. Wetenschappers van de Universiteit van Melbourne zagen de mieren nesten in bomen bouwen. Hierin leven een half miljoen mieren.

Gedrag van mieren verandert na eerste kennismaking

Door mieren kennis te laten maken met andere soortgenoten, werd bekeken hoe het gedrag van de mieren hierdoor beïnvloed werd. De wetenschappers lieten een groepje van twintig mieren bij de andere kolonie. Wat bleek: de mieren die elkaar al eerder hadden ontmoet, werden veel gewelddadiger aangevallen dan de mieren die ze nog niet eerder ontmoet hadden. De onderzoekers constateerden dat de mieren van de ene kolonie, de geur van de andere kolonie zes dagen onthouden.

Mierengedrag en mensengedrag: een gelijkenis

Het gedrag van mieren met dat van mensen werd ook vergeleken. Als je bijvoorbeeld problemen hebt gehad met een groep mensen met een bepaald uiterlijk, zoals mensen die dezelfde sjaal dragen van een voetbalclub, dan wil je je collega’s beschermen door hen ook te waarschuwen voor mensen met diezelfde soort sjaal. Je collega’s waarschuwen weer anderen. Hierdoor ontstaat een gemeenschappelijk geheugen.

Mieren communiceren door middel van geur

Communiceren via luchtjes, daar staan mieren bekend om. Doordat zij bepaalde geuren gebruiken, herkennen zij elkaar en vinden ze de route terug naar hun kolonie.

Bron: www.nu.nl