Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Mieren genezen zichzelf door eten van giftig voedsel

Door Fleur 2 min leestijd17 maart 2016
Mieren op dinner plate eten giftig voedsel

Mieren zijn toch slimmer dan we denken. In een nieuwe studie hebben Finse wetenschappers ontdekt dat mieren zichzelf genezen van parasieten waarmee ze besmet zijn. Dit doen de miertjes door het eten van giftig voedsel. Hier gaan ze zelf dus niet aan dood, maar de parasieten wel.

Formica Fusca

Het gaat hierbij om een mierensoort genaamd Formica Fusca. Deze soort mier kan besmet raken met de parasiet. Om zichzelf hiervan te genezen eten ze vrijwillig honing met waterstofperoxide erin. Dit is schadelijk voor de mieren zelf, maar niet dodelijk. Wel doodt het de parasieten waarmee de mieren besmet zijn en zo genezen ze zichzelf, zo blijkt uit de nieuwe studie.

Geneest de honing de mieren echt?

“Hoe onderzoeken de wetenschappers dit?”, denk je vast. Tijdens het experiment gaven de wetenschappers eerst honing met waterstofperoxide aan gezonde mieren, waarna 20 procent overleed. Daarentegen, mieren die gewone, pure honing aten, overleden niet vaker dan normaal. Daarna gaven de onderzoekers het licht vergiftigde eten aan de mieren besmet met de parasiet, genaamd Beauveria passiana. Daarna overleed er maar liefst 45 procent van de insecten, maar opvallend is dat de besmette mieren die de honing puur aten nog veel vaker stierven. In wel 60 procent van de gevallen zelfs. In andere woorden: de vergiftigde honing werkt genezend op de besmette dieren.

De vrijwillige test

Merkwaardig genoeg hebben de mieren dit zelf in de gaten. De wetenschappers lieten de insecten kiezen tussen pure honing en honing met waterstofperoxide. Wat bleek? Alleen de gezonde dieren meden het giftige voedsel. De besmette mieren kozen in de meeste gevallen vrijwillig voor de ‘genezende’ honing met waterstofperoxide. De wetenschappers vinden het moeilijk te verklaren hoe de mieren weten dat ze geïnfecteerd zijn, maar het gedrag verandert dus wel.

Zelfmedicatie

De studie naar de mieren bewijst dus dat zieke mieren in sommige gevallen aan zelfgenezing doen. De miertjes eten met opzet de honing met waterstofperoxide als ze besmet zijn met de parasiet. Hier verbeteren ze hun overlevingskansen en verslechteren ze de gezondheid van de parasiet die in hun lichaam zit.

Bron: www.nu.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!