Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Mieren bestrijden doe je zo

Door Fleur 13 april 2016 — 3 min leestijd
Ingang mierennest

De mieren die in Nederland voorkomen, zijn vaak niet giftig of schadelijk voor onze gezondheid. Wel is een mierenplaag erg vervelend en zorgen in je huis en tuin voor veel ongemakken. Mieren graven tunnel en maken nesten onder je bestrating, waardoor het mogelijk verzakt. Daarnaast veroorzaken ze indirecte schade aan je planten. Mieren eten de larven van lieveheersbeestjes en deze beestjes zijn nou net de vijanden van bladluizen. Ten slotte dragen mieren bacteriën met zich mee waardoor ze mogelijk jouw voedsel besmetten. Heb je mieren in huis? Onderneem dan snel actie.

Mierenplaag voorkomen

Het beste om mieren te bestrijden is natuurlijk om ze te voorkomen. Maar hoe doe je dat? Mieren komen af op etensresten. Laat daarom geen vuile afwas op je aanrecht staan, sluit je afvalemmer goed af en maak potjes met zoete levensmiddelen aan de buitenkant goed schoon. Simpel gezegd, houd je huis schoon en vrij van etensresten. Wanneer een mier eenmaal voedsel heeft ontdekt, is binnen een mum van tijd het hele nest daar te vinden. Is het al te laat? Ga dan over tot het bestrijden van de mierenplaag.

Stap 1: mierennest vinden

Als je een mierennest wilt bestrijden, moet je bij de bron beginnen: het vinden van het mierennest. Hoe vind je deze? Volg de looproute die mieren afleggen tussen hun nest en voedsel. Mieren lopen bijna altijd in dezelfde route naar hun nest. Dit worden ook wel mierenstraten genoemd. Door het volgen van deze looproutes vind je eenvoudig het mierennest.

Stap 2: vernietigen mierennest

Zodra je het mierennest gevonden hebt, zijn er een aantal mogelijkheden om deze te vernietigen. Giet bijvoorbeeld kokend water in het nest. Het nadeel is echter dat je hiermee niet het hele nest bestrijdt. Dit moet je dus een aantal dagen herhalen om resultaat te behalen. Ook een optie is het strooien van mierenpoeder. Mieren nemen de poeder mee het nest in en zo wordt het hele nest vernietigd. Een andere optie is het uitgraven van het mierennest en deze ergens anders achter te laten, bijvoorbeeld in het bos. Als laatste is het mogelijk om een bloempot omgekeerd op het nest te zetten. Na een aantal weken zijn de mieren daarnaartoe verhuisd en verwijder je de bloempot eenvoudig.

Stap 3: mierensporen onderbreken

Zoals gezegd, lopen mieren altijd via vaste routes naar hun nest. Hoe dit werkt? Deze looproutes bevatten geursporen, dus zodra je zo’n geurspoor onderbreekt, weten mieren de weg niet meer naar hun nest. Dit is dus een manier om mieren uit je huis te weren. Spoor de looproute op en onderbreek deze met koper. Andere geuren waar mieren een hekel aan hebben zijn citroen, kaneel, witte peper, knoflook, koffiedik, gesnipperde rauwe uien, lavendel, rode peper, basilicum, oregano, kruidnagel en nootmuskaat. Hiermee kun je ook de looproutes belemmeren.

Mierenbestrijding

Ondanks dat mieren meestal niet schadelijk zijn, zorgen ze wel indirect voor overlast. Preventieve maatregelen nemen is het beste om mieren te bestrijden. Laat geen etensresten liggen en zet zoete levensmiddelen weg. Toch last van mieren? Spoor het nest op en probeer het te vernietigen en onderbreek de looproutes met huis-, tuin- en keukenmiddelen. Helpt niets? Bel een professionele mierenbestrijder.

Bron: www.huisentuinmagazine.nl