Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Menselijk lichaamshaar functioneel

Door Fleur 14 december 2011 — 1 min leestijd
Bedwants

Wetenschappers hebben eindelijk ontdekt waar ons lichaamshaar goed voor is. Wij mensen hebben best wat haren op ons lichaam, al valt dit in vergelijking met apen nog wel mee. We spreken hier niet alleen over de haren die je onder andere vindt onder de oksels, in de schaamstreek en op de benen, maar ook om het vellushaar. Dit zijn de dunne, niet opvallende haartjes die vrijwel op elke plek op je lichaam groeien. Al met al hebben wij mensen dus best veel haar op ons lichaam. We vragen ons echter af wat de reden(en) daarvan zijn.

Functie terminaal- en vellushaar blijft nuttig

De haren op ons lichaam houden ons warm, maar dat doen kleren ook. Hierdoor is de functie van alle haren op ons lichaam (zowel terminaal- als vellushaar) achteruitgegaan. In het Engelse tijdschrift Biology Letters hebben wetenschappers aangegeven dat de functie van terminaal haar en vellushaar nog steeds van belang is. De wetenschappers hebben ontdekt dat het haar op ons lichaam wel nuttig is, want zij helpen om parasieten uit de buurt te houden.

Onderzoek

De wetenschappers hebben deze veronderstelling getest op een aantal proefpersonen. Ze hebben bedwantsen losgelaten op de huid van de proefpersonen. Na deze testen is gebleken dat bedwantsen meer moeite hebben met het vinden van een goed plekje om bloed te zuigen, omdat het lichaamshaar in de weg zit. Tijdens de zoektocht naar een geschikt plekje voor de bloedmaaltijd van de bedwants heeft de mens langer de tijd om actie te ondernemen en de bedwantsen van hen af te slaan.

Bron: www.scientias.nl