Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Het medicijn dat het gedrag van mieren verandert

Door Fleur 1 min leestijd1 januari 2016
Groep mieren volgen elkaar tegen een witte muur

Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om het gedrag van mieren te veranderen door de inname van een medicijn. Het medicijn verandert de samenstelling van eiwitten die rondom het DNA van de mieren liggen en wordt ook toegepast bij psychiatrische behandelingen van mensen. De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat door de inname van het medicijn de werkmieren van gedrag veranderen door bijvoorbeeld veel harder te werken of van rol te veranderen.

Histoneiwitten

Door het onderzoek ontdekten de wetenschappers dat het gedrag van mieren wordt veroorzaakt door epigenetica; verschillen in chemische samenstelling van histoneiwitten waar het DNA omheen ligt. De wetenschappers lieten de mieren tijdens het experiment eten van een psychiatrisch medicijn. Door dit psychiatrische medicijn, dat bij mensen wordt gebruikt tegen bipolaire stoornissen, worden chemische groepen aan histoneiwitten toegevoegd of verwijderd. Als gevolg daarvan neemt de activiteit van bepaalde genen in het DNA toe of af, waardoor het medicijn van grote invloed is op het gedrag van mieren.

Herprogrammeren van gedrag

Door de inname van het medicijn verzamelden de werkmieren opeens veel meer voedsel in de directe omgeving van hun nest en zochten de mieren zelfs op nieuwe plaatsen naar voedsel, terwijl dit normaal de rol van de verkenner is. Epigenetische veranderingen worden niet alleen veroorzaakt door medicijnen, maar ook door stoffen in de omgeving waar dieren of mensen opgroeien. Volgens de hoofdonderzoeker toont het onderzoek hoe de omgeving direct van invloed is op het gedrag van een organisme. ‘’We kunnen het gedrag van mieren in feite herprogrammeren’’, concludeert hij.

Bron: www.nu.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!