Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Last van file? Mieren niet!

Door Fleur 6 maart 2017 — 1 min leestijd

Als je vanmorgen weer in de file hebt gestaan, is het verstandig wat meer over mieren te weten. Uit onderzoek is gebleken dat mieren in geen enkele situatie in de file staan. Al lopen er veel van hun mieren bij het nest.

Mieren voorkomen file

Ben je van mening dat het op de Nederlandse snelwegen druk is? Bekijk dan eens de paden die de mieren volgen om naar hun nesten te komen. En dan met name die van de zwartrugbosmier (Formica pratensis). De paden van het mierennest zijn verbonden met een bron van voedsel. In sommige periodes zijn deze overladen. Er zijn echter nooit files. Dit hebben de onderzoekers beschreven in The Science of Nature, een blad.

Onderzoek

Hoe het kan dat er nooit files zijn, is bestudeerd door de onderzoekers. Zij keken naar de paden van de mierennesten en de bronnen van voedsel. Ze analyseerden de hoeveelheid mieren op die paden, het tempo van het bewegen van de mieren en de manier waarop de mieren deze paden hebben gevolgd. Bijzonder uit dit onderzoek was dat de mieren niet minder snel gingen lopen op het moment dat het drukker werd op de paden. Ze gingen juist sneller lopen.

Mieren houden rekening met elkaar

Als het minder druk was op de paden van de mieren, waren de mieren op het centrale punt van de weg te vinden. Wanneer er meer mieren bijkwamen, hanteerden zij de gehele wijdte van het pad. Je kunt dit vergelijken met een spitsstrook. De uit het nest gewandelde mieren bleven aan de ene kant van het pad lopen, zodat de mieren die richting het nest liepen de ruimte kregen om aan de andere kant van het pad te lopen. Er ontstond daardoor geen ophoping van mieren.

Bron: www.scientias.nl