Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Knagen: een verslaving voor ratten en muizen

Door Fleur 2 min leestijd11 mei 2016
Rat knaagt op verjaardagstaartje

Ratten en muizen zijn knaagdieren en de naam knaagdieren zegt het al: de dieren zijn gek op knagen. Het schijnt zelfs verslavend te werken voor ratten en muizen. Het knagen van de dieren heeft meerdere oorzaken. Ze knagen niet alleen om te eten. De tanden van knaagdieren groeien hun hele leven lang door, waardoor het noodzakelijk is om continu te blijven knagen. Om te voorkomen dat hun tanden zo lang worden dat ze hun bek niet meer kunnen openen, is het voor ratten en muizen dus nodig om te blijven knagen. Obsessieve knaaglust en vernielingen zijn het gevolg van dit tandengroeiprobleem.

Stallen

Niet alleen knaagbare voorwerpen zijn het slachtoffer van de knaagdieren. Ook houten voorwerpen, blik, loden pijpen of zacht beton zijn niet veilig voor muizen en ratten. Dat maakt dan ook stallen een goede woonplaats zijn voor de knaagdieren. Boeren, katten en andere mensen hebben niet gauw door dat de dieren zich in de stallen hebben gevestigd. Groot voordeel voor de muizen en ratten is de grote voedselvoorraad die aanwezig is in de stallen. Dit verorberen ze dan ook heerlijk als hoofdgerecht.

Branden

Bij iedere maaltijd hoort een toetje, zo ook voor de knaagdieren in de stallen. Voornamelijk elektriciteitskabels zijn geliefd bij ratten en muizen. Het knagen aan deze kabels zorgt voor gevaarlijke situaties. Kortsluiting en stalbranden zijn dan ook vaak het gevolg van ratten- en/of muizenoverlast. Het vee komt om, complete stallen worden verwoest en boeren blijven achter met de grote chaos. Of de branden echt ontstaan door het knagen van ratten en muizen aan de bedrading, wordt vrijwel nooit bewezen door de ravage die de brand met zich meebrengt. Indirect bewijs is wel degelijk overtuigend aanwezig.

Kortsluiting

Er zijn meerdere gevallen van kortsluiting bekend met duidelijk bewijs van knaagdieren als de veroorzakers. Zo ontstond er in 2011 brand in de zender van de Wereldomroep op Bonaire. Achteraf bleek de veroorzaker geëlektrocuteerd tussen de draden en printplaten te liggen. Ook een stroomstoring in een reactor in Fukushima bleek veroorzaakt te zijn door ratten. Hier werden de ratten dicht bij de schakelkasten gevonden.

Dader, mens of dier?

Het is te gemakkelijk om de schuld in de schoenen van de knaagdieren te schuiven. Wij mensen zijn toch de grote verantwoordelijke in dit verhaal. Gedrag van knaagdieren kent men onvoldoende, waardoor we te weinig preventieve maatregelen nemen. Kortsluiting door knaagdieren voorkomen is lastig, maar een vermindering op de kans van branden door kortsluiting is zeker mogelijk. Daar is wel voorlichting en inzet voor nodig, maar wie wil er nu niet voor zorgen dat leed voor mens en dier voorkomen wordt?!

Bron: www.vroegevogels.vara.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!