Insectenbeten en steken van insecten kunnen heel vervelend zijn en soms ook gevaarlijke gevolgen hebben. Het is alleen niet altijd direct duidelijk welk beestje je heeft geprikt. Een rode vlek, een zwelling of bultje en jeuk zijn de voornaamste kenmerken van een beet van een insect. Maar de grote vraag is; door wie ben je gestoken? Was het een mug of een wesp? Of was het misschien een ander klein kruipend ongedierte, zoals een bedwants of mier. Het herkennen van de symptomen is erg belangrijk om erachter te komen door wie je bent gebeten.
Insecten bijten of steken meestal alleen voor een bloedmaaltijd of uit zelfverdediging. Zodra een insect je bijt of steekt, voel je een pijnlijke prik of ontdek je pas later een huiduitslag. Tijdens deze aanval brengt het insect een giftige stof in je huid. De rode vlekken, zwellingen, bultjes en jeuk zijn reacties van je lichaam op het gif. Tenzij je het gezien hebt, is het vaak nog erg lastig te weten welk insect je nu te pakken heeft gehad.
Wespen en bijen steken allebei als ze zich bedreigd voelen. De kans op een wespensteek is alleen wel iets groter, zij zullen sneller steken dan bijen. Een wespensteek doet soms best pijn. Het verschil met een wesp en een bij is dat de wesp zijn angel niet achterlaat in onze huid. Bij bijen gebeurt dat wel. Wespen kunnen om deze reden ook meerdere keren steken. De steken van beide beestjes hebben dezelfde irritatie verschijnselen. Vaak krijg je een bultje met een enorme rode vlek eromheen en soms treden er grote zwellingen op. Binnen enkele uren na de steek heb je geen last meer van de jeuk en pijn. Mensen die gevoelig zijn voor wespensteken moeten wel voorzichtig zijn.
Kenmerkend aan een bijensteek is dat je de prik direct voelt. Een bijensteek geeft een brandende en stekende pijn met als een dikke rode plek op je huid als gevolg. Over het algemeen is een bijensteek bij mensen onschuldig. De beet doet even pijn, maar de verschijnselen verdwijnen vrij snel. Sommige mensen zijn echter allergisch voor bijensteken. Bij deze personen is een bijensteek ernstig en snel handelen is noodzakelijk. In Nederland steken bijen alleen als ze zich bedreigd voelen.
Een hommel steekt alleen als het beestje zich in het nauw gedreven voelt en alleen op deze manier een uitweg ziet. De kans dat dit prachtige zoemende insect je bijt is dus erg klein. Wanneer dit toch gebeurd: de angel van een hommel blijft niet achter in de huid. Een korte pijnreactie met een rode zwelling is het gevolg van een hommelsteek. De plek blijft een aantal uren gevoelig.
Een beet van een normale mier voel je niet. Het is mogelijk dat je een aantal rode vlekjes krijgt die een beetje jeuken, maar dat is alles. Mensen met een allergie voelen echter wel meer. Daarnaast zijn beten van rode mieren wel heel vervelend. Deze gemene rode mieren zijn agressiever en geven ook zeker gif af bij de beet. Dit gif veroorzaakt een stekende en brandende pijn. Kans om een gebeten te worden door een rode mier is vooral aanwezig in dennenbossen en lichte loofbossen.
Wat veel mensen niet weten: alleen de vrouwtjes muggen die bevrucht zijn steken. Ze steken om zo voedingstoffen voor de eitjes uit ons bloed te halen. Met de monddelen prikken ze een gaatje in onze huid en zuigen het bloed op. Door het speeksel van de mug stolt ons bloed niet direct, waardoor er als reactie histamine vrijkomt. Dit zorgt voor de huidreactie; roodheid, zwelling en jeuk. In principe is een muggenbeet onschuldig en alleen heel vervelend. In het buitenland zal je wel moeten uitkijken, omdat bepaalde muggen malaria of knokkelkoorts kunnen overbrengen.
Een steekvlieg is een gemeen insect en wordt ook wel daas of paardenvlieg genoemd. De snuit van de steekvlieg bestaat uit kleine mesjes waar ze mee bijten. Een steekvlieg bijt zelfs door dunne kleding heen. Een vrouwtje vliegt direct op je lichaam, bijt en zuigt het bloed op. Ze gebruiken ons bloed voor hun eitjes. Jeuk en een dikkere huid zijn gevolgen van een beet van een steekvlieg. In principe is een beet van een steekvlieg ongevaarlijk, alleen is het wel goed om de plek van de beet in de gaten te houden. Een steekvliegbeet leidt weleens tot een bacteriële infectie. Het is aan te raden om de plek van de beet gelijk te ontsmetten.
Een tekenbeet moet je altijd serieus nemen. Soms is dit lastig, omdat een tekenbeet pijnloos is en je deze niet altijd direct opmerkt. Heb je een klein rood plekje? Geen zorgen. Verschijnt er een grote rode kring rondom de beet en krijg je te maken met gezondheidsklachten, zoals griep, pijnlijke gezwollen gewrichten, neiging tot flauwvallen? Neem dan direct contact op met je huisarts. Belangrijk te onthouden: zie je een teek op je lichaam? Verwijder deze dan direct! Zet een puntje op de plek van de beet en houd in de gaten als er een grote cirkel ontstaat.
Een vlooienbeet mag je nooit openkrabben. De kans op een ontsteking is dan namelijk erg groot. Door het speeksel van de vlo geeft je een huid een reactie. Een rood, rond vlekje en een puntje of bultje in het midden zijn kenmerken van een vlooienbeet. De beet zelf merk je niet op. In Nederland komen vlooienbeten niet vaak voor. Echter in het buitenland kunnen vlooienbeten ziekten verspreiden.
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!