Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Hoornaar weer terug op de Hartekamp

Door Fleur 18 september 2015 — 2 min leestijd

In Hartekamp is de hoornaar weer gesignaleerd. De wesp die net wat groter is dan de gewone wesp. Ook in Heemstede, Aerdenhout en Bloemendaal werd het diertje gespot. Niet bekend met de naam hoornaar? Misschien ken je ‘m beter onder de naam moordenaarswesp.

Carolus Linnaeus

Gisteren werd er op de Hartekamp in Heemstede eentje gevangen, wat wel ironisch is. In 1758 werd het diertje namelijk precies op die plek ontdekt door Carolus Linnaeus. Hij beschreef de wesp hier voor het eerst wetenschappelijk.

Kenmerken

Ook al is het insect niet een onbekende in Nederland en België, het is wel een bijzondere plek waar het gevonden is. Normaal gesproken wordt de wesp namelijk het meest in het oosten waargenomen. Een paar feitjes over de hoornaar. Het dier behoort tot de echte wespen of de papierwespen, het is maar net hoe je het wilt noemen. Met een lengte van drie centimeter is het diertje anderhalf keer zo groot als een gewone wesp. Met 3,5 centimeter zijn koninginnen zelfs nog een stukje groter.

Minder sterk gif

De roodbruine kop en borststuk kenmerken het insect. De hoornaar (ook wel horzel) maakt in vliegmodus een vrij hard zoemgeluid. In vergelijking tot een gewone wesp is de hoornaar minder agressief. Als je gestoken wordt door een hoornaar, dan doet het wel meer pijn dan een steek door een gewone wesp. Het gif is wel weer minder sterk.

Moordenaarswesp

De hoornaar voedt zich met name door het eten van vliegen, muggen en libellen. Eenmaal in hun mond vermalen ze de insecten tot het een papje. Dan voeren ze het overgebleven papje aan hun larven. Dit is de reden waarom de hoornaar ook wel moordenaarswesp wordt genoemd.

Bijen

Over de hoornaars wordt wel gezegd dat ze het ook hebben gemunt op bijennesten. Wikipedia zegt dat dit alleen in Azië gebeurt en niet in Europa. Een ongediertebestrijder uit Heemstede claimt dat dit niet waar is. Hij zag vorig jaar nog een hoornaar de kop van een bij afknippen.

Bron: www.dichtbij.nl