Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Hoe een vlo springt

Door Fleur 10 februari 2011 — 2 min leestijd
Vlo op mensen- of dierenhuid

Henry Bennet-Clark deed in 1967 een onderzoek naar hoe een vlo springt. Een springende vlo moet ergens die energie vandaan halen om zo explosief mogelijk te springen. Na vele onderzoeken kwamen ze er maar niet uit. Tot wetenschappers in 2011 weer onderzoek deden en uiteindelijk door vernieuwde technieken en ontwikkelingen erachter zijn gekomen waar ze al die kracht nou toch vandaan halen. Het verlossende antwoord: uit de tenen. Snelle camera’s hebben ertoe geleid het mysterie op te lossen. Sprinkhanen filmen blijkt een makkelijke klus aangezien deze vele malen groter zijn dan de vlo. De wetenschappers waren bang dat het filmen daarom niet ging lukken. Een vlo springt echter als het licht is. De lichten dimmen, de dieren stil laten zitten, dan volop het licht aan en de vlooien springen voor de lens. Prachtig gezicht.

Knie en teen

51 sprongen van 10 vlooien hebben de wetenschappers vastgelegd. Niet het hoofd, niet de schouders, maar de knie en teen van de vlooien raken het grootste gedeelte van de grond. In 10 procent van alle sprongen dat de vlooien sprongen, raakten alleen de tenen de grond.  Eerdere studies gaven aan dat vlooien met hun knieën sprongen, maar als 10 procent niet in staat is om deze te gebruiken, klopt dat niet. De vlooien blijven zichzelf versnellen, ook al gebruiken ze de knieën niet of nauwelijks. De insecten die knieën en tenen beide gebruiken, versnellen op dezelfde manier zoals de vlo doet zonder zijn knieën te gebruiken.

Het pootje van de vlo

Het bekijken van het pootje van de vlo is een studie op zich. Wetenschappers zijn erachter gekomen dat de knie van de vlo heel glad is. Grip op de grond krijgen is bijna onmogelijk met zo’n knie. Het afzetten op die knie lijkt nog onmogelijker. Wetenschappers denken dat de vlo een soort signaal naar hun pootjes afgeeft. Deze zorgt voor kracht en zo worden de tenen naar beneden gedrukt wat resulteert in het lanceren van de vlo. Deze conclusie is getrokken door wiskundige modellen. Nu is dus het antwoord van de vlo na meer dan veertig jaar eindelijk gekomen. Tenen van de vlo worden naar beneden geduwd en het dier wordt gelanceerd met een fikse snelheid van 1,9 meter per seconde. Knap staaltje vlo.

Bron: www.scientias.nl