Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Hoe bestrijd je zilvervisjes?

Door Fleur 17 januari 2014 — 3 min leestijd
Zilvervisje op steen

Zilvervisjes zijn kleine, grijskleurige insectjes. Je komt ze weleens tegen in de keuken of badkamer. Wanneer je het licht aandoet, schieten ze plotseling weg. Ze zijn funest voor bibliotheken of archieven, zilvervisjes vreten namelijk papier. Als je ze doodslaat, zie je er een soort zilverkleurige poeder uitkomen. Het internet staat vol met mensen die om tips vragen om van dit kleine insect af te komen. Je vraagt je bijna af of je er überhaupt vanaf komt.

Vocht en warmte

Zilvervisjes komen de laatste tijd erg veel voor in Nederland. Insectenkenners stellen dat papiervisjes nog een vrij nieuw fenomeen zijn voor ons. In de nieuwe huizen komen de papiervisjes voornamelijk vaak voor. Dit komt doordat deze huizen een stuk beter zijn geïsoleerd dan oudere huizen. Eigenlijk té goed, want daar komen zilvervisjes juist op af: een lekker warm huis. Ongediertebestrijders uit Den Haag merken de overlast bij mensen. Men vindt het onhygiënisch en wil er snel vanaf. De beestjes zijn dan ook zo klein dat ze zich overal verstoppen. Vandaar dat zilvervisjes ook in de top 4 staan van ongedierte dat bedrijven bestrijden.

Opruimen

Het is niet gemakkelijk om van zilvervisjes af te komen, maar zijn genoeg dingen die je kunt doen om ze zoveel mogelijk te voorkomen. Ten eerste is het raadzaam om onnodige rommel op te ruimen. Zet oude boeken niet meer midden in de kamer, maar berg ze op in plastic bewaardozen. Kartonnen dozen worden nat en blijven erg lang vochtig, daar zijn zilvervisjes gek op. Over het algemeen is het goed om je huis zo droog mogelijk te houden. Vochtvreters dragen bij aan het tegengaan van de voortplanting. Zorg er daarnaast voor dat het niet te warm is in huis. Door het een tijdje wat koud te laten, ga je de beestjes ook tegen. Een volledige uitroeiing is echter niet mogelijk zonder insecticiden. Daarbij slaagt dat alleen als de buren ook meedoen, anders keren de zilvervisjes binnen de kortste keren weer terug.

Papier

Zoals hun naam al verklapt, zijn papiervisjes dol op papier. Het zijn natuurlijk hele kleine beestjes, dus ze nemen maar hele kleine hapjes papier (een bladzijde per jaar). Toch zijn ze in staat enorme schade aan te richten. Zilvervisjes zijn funest voor belangrijke documenten, dierbare fotoboeken of kostbare verzamelingen. Berg daarom deze spullen goed op, bijvoorbeeld in plastic zakken. Als je dacht dat verhuizen de oplossing was, heb je het mis. De beestjes zijn zo klein dat ze zich makkelijk verstoppen tussen bladzijdes. Zo neem je de beestjes met dezelfde gang weer mee je nieuwe huis in.

Zilvervisjes vangen

Het is lastig te zien waar de zilvervisjes zich precies verstoppen in je huis, maar er is een trucje om er toch achter te komen. Misschien heb je ze weleens in je keuken aangetroffen, in een soepkom bijvoorbeeld. Op zoek naar voedsel kruipen ze hier vaak in, maar vanwege de gladde, ronde randen komen ze er niet meer uit. Door gladde potjes op verschillende plekken in huis te plaatsen, kun je ze vangen. Zo pak je ze natuurlijk niet allemaal, maar zie je wel in welke kamer er de meeste zitten. Natuurlijk zijn zilvervisjes erg vervelend: ze zijn vies en beschadigen je documenten… maar ze zijn (voor zover bekend) gelukkig niet schadelijk.

Bron: www.omroepwest.nl