Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Het kleine beestje dat graag in bedden leeft, de bedwants

Door Fleur 30 juli 2019 — 2 min leestijd
bedwants van dichtbij

De bedwants is niet groter dan 6 millimeter. Het beestje is te zien met het blote oog, echter zijn ze alleen ’s nachts actief. Er is een opmars van bedwantsen in Nederland en België. De favoriete leefomgeving van de bedwants is het bed, vandaar ook de naam van het ongedierte. Doordat de bedwants een plat lijfje heeft, kan het diertje zich makkelijk verstoppen in naden en plooien van matrassen. ’s Nachts zijn ze heel actief en zijn het nare beestjes. Ze voeden zich namelijk met het bloed van mensen en dieren. Gevolg: je wordt wakker met jeukende rode bultjes op je huid. De huidirritatie die je oploopt van bedwantsen is heel onprettig.

Waarom leven bedwantsen in slaapkamers?

De naam van het beestje zegt genoeg. Overlast van bedwantsen vindt over het algemeen plaats in slaapkamers. De lichaamswarmte die wij verspreiden als wij slapen vinden bedwantsen heel prettig. Ook voelen bedwantsen zich aangetrokken door onze adem. Daarnaast hebben wij voeding voor ze, namelijk ons bloed. Het beestje is slim, ’s nachts merken wij niet dat het beestje bloed zuigt. Na een steek van een bedwants wordt onze huid jeukerig en direct ontstaan er rode bultjes. Heb je bruinzwarte puntjes op je beddengoed gevonden? Kleine bloedsporen? Of een jeukende, geïrriteerde huid? Dan is de kans groot dat je last hebt van bedwantsen.

Tips om bedwantsen te voorkomen

Bedwantsen geven voorkeur aan slecht onderhouden en donkere kamers. Zorg er dus voor dat je kamer licht is en schoon. Is je kamer toe aan onderhoud? Stel dit dan niet uit. Daarnaast is het aan te raden om je beddengoed elke week boven 60 graden te wassen. Ook komt het vaak voor dat bedwantsen in koffers en tassen meereizen van de ene naar de andere plek. Zorg ervoor dat jij je koffer of tas nooit in de slaapkamer uitpakt na een reis of een weekendje weg. Het allerbeste is om de koffer of tas zelfs een week in een koude schuur of garage te laten staan. Was ook direct alle kleding uit die je meegenomen hebt op reis. En tot slot, houd je huisdieren op afstand van de bagage. Via de dieren kunnen de bedwantsen gemakkelijk door je huis reizen.

Wat te doen als je toch bedwantsen hebt?

De allerbelangrijkste tip is, onderneem direct actie als je vastgesteld hebt dat er bedwantsen aanwezig zijn in je slaapkamer. Neem contact op met een professionele ongediertebestrijder. Een bedwantsenplaag is niet zelf te bestrijden. Naast de aanwezige, actieve bedwantsen moet je namelijk ook alle eitjes doden. Het bestrijden van bedwantsen is een moeilijke klus. Laat dit over aan professionals.

Bron: www.noordhollandsdagblad.nl