Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Ervaringen vlooienplaag bij dierenarts

Door Fleur 4 november 2014 โ€” 2 min leestijd

In dit nieuwsbericht lees je de ervaringen van dierenarts Fred van der Kolk van Dierenkliniek Huizerweg in Bussum. Deze ervaringen gaan over de vlooienplaag die gestart is. Het is voorbij met de herfst die veel weg had van de zomer. Over een aantal weken gaat het โ€™s nachts weer vriezen en momenteel is de temperatuur al 10 graden gedaald. Over zes weken is de winter begonnen en de kachels gaan binnen aan.

Vaker klachten in de winter

In de kliniek valt het op dat er in de winter meer jeukklachten ontstaan bij katten en honden. Is de reden hiervan dat ze vaker binnenshuis zijn en ze hierdoor meer klachten krijgen van huis- en stofmijten? Dit is zeker een reden, maar het komt vaak ook door vlooien.

Vlooienplaag niet in zomer, maar in winter

Al jaren valt het op dat juist in de periode van november tot en met januari de vlooienplaag actief is en niet in de zomer, zoals vaak gedacht wordt. De meeste baasjes van katten en/of honden behandelen hun huisdieren op de juiste wijze dan ook in de zomer. Zolang men zich dat kan herinneren, was dit de vlooienperiode. De verspreiding van vlooieneieren nemen echter toe op stoepen, straten en tuinen. Dit komt omdat niet iedereen actie onderneemt tegen de bestrijding van vlooien of dit niet op de juiste wijze doet.

Veel bestrijdingsdruppels niet effectief

Mensen die druppels gebruiken van merken die niet effectief genoeg zijn, zorgen ervoor dat de vlooien niet voldoende worden bestreden. Deze druppels werken maar maximaal drie weken, terwijl wordt gezegd dat zij vijf weken tot wel drie maanden werken. Hierdoor worden deze druppels maar een keer in de twee รก drie maanden gegeven. Er zijn daarnaast een aantal niet goed werkende merken in omloop. Het maakt dan ook niet uit of deze goedkoop zijn als deze toch geen effect hebben.

Hoogtepunt vlooieneieren in oktober

Wanneer er een zachte nazomer is geweest, is het hoogtepunt van de vlooieneieren in oktober bereikt. Huisdieren zorgen ervoor dat zij de vlooien mee naar huis nemen. Door middel van de voetzolen van de eigenaren worden de vlooieneieren ook meegenomen. In huis brandt de kachel, dus de vlooien breiden zich gemakkelijk uit. De vlooienbehandeling wordt door veel eigenaren gestopt, want zij denken dat het niet meer nodig is. Het effect hierop is dat er veel vlooien aangetroffen worden op de huisdieren van de eigenaren die hier zeer van opkijken.

Record aan vlooieneieren

De dierenkliniek is alweer bezocht door de eerste katten en honden die vlooien hebben. Het herfstweer wat erg zacht en nat was, heeft de records zowel bij de KNMI als bij de vlooieneieren bereikt. In je huis zijn daarom ook meer vlooieneieren te vinden. Zorg daarom altijd dat je een vlooienplaag voorkomt en behandel je katten en honden elke maand van het jaar met een goed merk vlooiendruppels. Met name in de winter!

Bron: www.dichtbij.nl