De opmars van motmuggen

Door Fleur 28 oktober 2010 — 2 min leestijd

Heel gevaarlijk zijn ze niet, maar je hebt ze liever niet in huis. Vaak wordt er van motmuggen gedacht dat ze steken, maar dat doen ze niet. Qua uiterlijk vergelijk je ze het beste met een vlinder, maar er zijn ook mensen die ze erg op een fruitvliegje vinden lijken. Voor minder gezonde mensen zijn deze insecten wel gevaarlijker, omdat ze veel bacteriën meedragen.

Kenmerken

Je herkent de motmug aan zijn geelachtig tot grijs en zwarte kleuren. Daarnaast hebben ze twee antennes op hun kop. De kop van de motmug bestaat uit meerdere onderdelen (tot maximaal 16). Op deze onderdelen zit een verdikking met een ring van haartjes. De vleugels van de motmug zijn behaard. Als je ze overdag tegenkomt, zitten ze meestal met hun vleugels over elkaar geslagen, waardoor ze minder opvallen.

Grootte

Motmuggen worden niet groter dan 6,5 millimeter, waardoor ze makkelijk door kleine gleuven in je huis gluipen of door muggengaas. Per keer dat ze vliegen, vliegen ze niet verder dan 1 á 2 meter.

Broedlocaties

Ook planten motmuggen zich snel voort. Ze leggen 30 tot 200 eitjes per keer, die snel uitkomen. De larven zijn ongeveer 9 millimeter groot en worden vaak gelegd in vervuild water, organisch materiaal of bij organisch afval. De motmuggen zijn dus allesbehalve hygiënisch, waardoor ze een gevaar vormen voor mensen met een slechte gezondheid. Op de vaak wat vochtige plekken in de schaduw worden de larven gelegd. Denk bijvoorbeeld aan afvoergoten, regentonnen, drinkbakken, septische putten, vochtige composthopen, onder bloembakken, noem maar op.

Ongezond

Omdat de larven gelegd worden op vervuilde plekken en de insecten dus bacteriën meedragen, vormen ze voor mensen met een slechte gezondheid volgens zeggen wel een gevaar. De larven van motmuggen voeden zich namelijk met algen, bacteriën en schimmels. Volwassen motmuggen nemen deze bacteriën mee naar het huis waar ze naartoe vertrekken. De larven van motmuggen mogen dan wel nuttig zijn voor het milieu, voor mensen zijn ze dus wat minder gunstig. De aanwezigheid van deze insecten in huis moet dus te allen tijde voorkomen worden.

Motmuggen verwijderen

Er zijn verschillende manieren om motmuggen te bestrijden of voorplanting te voorkomen. Voorwaarde is wel dat je je huis schoonhoudt en met name de eerdergenoemde plaatsen. Om plekken waar motmuggen zich bevinden motmug vrij te maken, is het handig de broedplaatsen te vinden en deze eerst goed te reinigen met soda dat opgelost is in heet water.

Oorzaak groeiend aantal motmuggen

De oorzaak van de grote opkomst van motmuggen de laatste jaren is door de warme jaargetijden, waardoor er meer interessante broedplaatsen ontstaan voor de motmuggen. Om te voorkomen dat je zelf last krijgt van deze insecten, is het dus belangrijk je huis goed schoon te houden en aantrekkelijke plekken in de gaten te houden.

Bron: www.mens-en-gezondheid.infonu.nl