Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

De Franse veldwesp

Door Isabelle 4 min leestijd22 maart 2021
De Franse veldwesp

De Franse veldwesp (Polistes Dominula), ook wel de Gallische wesp genoemd, komt in Nederland steeds vaker voor. Als je een bestrijding wilt laten uitvoeren voor een wespennest bij jou thuis, dan zul je de bestrijder steeds vaker horen vragen; ‘weet je toevallig of het om de Franse veldwesp gaat, of om een gewone wesp?’ Dit komt doordat deze twee soorten wespen beide veel voorkomen en erg verschillend leven. De eventuele bestrijding wordt dan ook aangepast op de soort wesp. Ga echter niet meteen over op het bestrijden van wespen, de veldwesp is net zoals alle andere soorten wespen erg nuttig. 

Waarom zit de Franse veldwesp in Nederland?

De stijgende temperaturen zijn het antwoord op deze vraag. De wesp houdt namelijk van warmte. De Franse veldwesp is een echte warmte aanbidder en komt zoals de naam al doet vermoeden, uit de zuidelijke landen, zoals Frankrijk. Door de stijgende temperaturen in Nederland, heeft de wesp zich ook kunnen vestigen in ons koude kikkerlandje. Als de zomers net zo warm blijven als die van 2018, 2019 en 2020, zal de wesp nog lang niet weggaan.

Hoe leeft de Franse veldwesp?

De Franse veldwesp heeft net zoals andere soorten wespen een koningin aan het stuur. Het verschil tussen de Franse veldwesp en andere wespen is dat de koningin het nest niet in haar eentje bouwt. Ze bouwt deze met minimaal één andere overwinterde wespen koningin. Als het nest deels af is en de eerste eitjes gelegd kunnen worden, zal de dominante koningin de regie krijgen en de eerste eieren leggen. De andere koninginnen worden gedegradeerd tot werksters. 

Het nest

De nesten van de Franse veldwesp worden op beschutte plekken gebouwd, bijvoorbeeld onder dakpannen. Het nest is eenvoudig te herkennen, doordat deze open is. De limonadewesp bouwt een groot omhulsel om het nest heen. De veldwesp doet dit niet. Je kan van alle kanten het nest inkijken. In de raten van het nest worden de eitjes gelegd. De werksters bouwen het nest af en verzamelen dierlijke eiwitten om de larven te voeden. Een ander groot verschil tussen de veldwesp en de limonadewesp is dat de Franse veldwesp in kleine groepjes leeft, meestal 10 wespen per nest. In de meeste gevallen bouwen de koninginnen meerdere nesten dicht bij elkaar, hierdoor is de Franse veldwesp vaak moeilijker te bestrijden. Aan het einde van de zomer zullen de werksters sterven en worden de koninginnen bevrucht. Na bevruchting zullen de veldwesp koninginnen overwinteren in bomen of huizen.

Is de Franse veldwesp nuttig?

De veldwesp is voor ons zeer nuttig. Ze jagen namelijk op muggen en vervelende vliegen. Voor ons dus erg handig, want in de zomer hebben wij dan veel minder last van stekende muggen en vieze vliegen. De larven van de Franse veldwesp hebben dierlijke eiwitten nodig om te groeien en te overleven. De werksters van het nest vliegen dagelijks uit, op zoek naar deze dierlijke eiwitten. De volwassen wespen hebben alleen suikerhoudende voedingsstoffen nodig, dit halen zij uit de nectar van bloemen en planten. 

Ook een groot voordeel; de Franse veldwesp zal niet snel steken. Zij worden niet zo snel geïrriteerd als de limonadewesp en zal alleen steken wanneer er serieus gevaar dreigt.

Hoe kan je de Franse veldwesp herkennen?

De veldwesp lijkt als je deze van veraf bekijkt, erg veel op de limonadewesp (gewone wesp). Maar, als je ze van dichtbij bekijkt, verschillen ze toch aanzienlijk van elkaar. 

De Franse veldwesp heeft de volgende kenmerken:

  • twee voelsprieten op de kop met oranje uiteinden;
  • zwart lichaam met gele strepen;
  • drie paar lange poten, een stuk langer dan de poten van de limonadewesp;
  • mannetjes hebben groene ogen, vrouwtjes hebben zwarte ogen;
  • worden 12 – 18 millimeter lang. 
De Franse veldwesp herkennen

Franse veldwesp bestrijden of laten zitten?

Ook bij de Franse veldwesp geldt: zorgt het nest voor gevaarlijke situaties? Ben je al eens gestoken en ben je allergisch? Of zit het nest in de weg? Als dit niet het geval is, is het vaak beter om het nest te laten hangen. Zorgt het nest echter wel voor gevaarlijke situaties of zit het nest in de weg? Neem dan contact op met een professionele ongediertebestrijder. Hij kan je helpen de soort wesp te herkennen en de wespen te verjagen of te bestrijden. Het zelf bestrijden van wespen raden wij niet aan. Sommige mensen weten niet dat ze allergisch zijn, een steek van een wesp kan dan dodelijk zijn. Voor wespenbestrijding schakel je daarom altijd een wespenbestrijder in!

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!