De komende tijd controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) partijen die rodenticiden aanbieden, verkopen of gebruiken. Partijen die een bezoek van de ILT kunnen verwachten, zijn professionele ongediertebestrijders, hun opdrachtgevers op locaties, toelatingshouders, importeurs en distributeurs. De punten waarop de ILT zal controleren, hebben wij hieronder op een rijtje gezet.
Waarom gaat de ILT zo actief controleren? Bepaald is dat het buitengebruik van rodenticiden alleen is toegestaan onder strikte voorwaarden. Wanneer dit op een onjuiste manier wordt gebruikt, is dit mogelijk schadelijk voor mens, dier en milieu. Ook kan bij verkeerd gebruik van rodenticiden resistentie ontstaan bij plaagdieren, wat natuurlijk erg onwenselijk is.
Wanneer de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en Biocidenverordening wordt overtreden, kan de ILT op verschillende manieren optreden bij zowel opdrachtnemer als opdrachtgever. Bij het constateren mag de ILT een waarschuwing, dwangsom of bestuurlijke boete opleggen. Afhankelijk van de feiten en omstandigheden de boete oplopen van € 500 tot € 3000 euro.
De werkwijze met rodenticiden is sinds dit jaar voor professionele ongediertebestrijders veranderd. Deze moet nu volgens het Integrated Pest Management (IPM) principe worden uitgevoerd. Wat houdt dit dan in? Er wordt nu gestuurd op het uitvoeren van milieuvriendelijke weringsmaatregelen en het inzetten van klemmen. Alles om het gebruik van gif te voorkomen.
Voor het beheersen van ongedierte moet uiteraard ook de opdrachtgever achter deze beheersingsmethoden staan. Enkel het inzetten van gif zonder andere maatregelen te nemen om ongedierte te weren, is verboden. De opdrachtgever moet mogelijk de werkwijze van het bedrijf aanpassen en andere weringsmaatregelen moeten treffen.
Ook particulieren mogen geen rodenticiden gebruiken om ratten om huis te bestrijden. Er zijn immers ook geen rodenticiden voor particulieren nu toegelaten. Heb je last van ratten, schakel dan een professionele ongediertebestrijder in.
Bron: www.ilent.nl
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!