Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Controles door ILT op verkoop en gebruik rodenticiden

Door Fleur 2 min leestijd12 december 2017

De komende tijd controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) partijen die rodenticiden aanbieden, verkopen of gebruiken. Partijen die een bezoek van de ILT kunnen verwachten, zijn professionele ongediertebestrijders, hun opdrachtgevers op locaties, toelatingshouders, importeurs en distributeurs. De punten waarop de ILT zal controleren, hebben wij hieronder op een rijtje gezet.

Punten van controle

  • De rodenticiden die in Nederland worden aangeboden of gebruikt, moeten zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Dit houdt in dat het product veilig is voor mens, dier en milieu.
  • Professionele ongediertebestrijders moeten zowel in het bezit zijn van het vakbekwaamheidsdiploma als het bedrijfscertificaat voor gebruik buiten.
  • Agrarische ondernemers moeten voor het bestrijden van ratten op hun bedrijf een aanvullend vakbekwaamheidsdiploma halen.
  • Onderdeel van de inspectie is ook een controle op de administratieve verplichtingen.

Schadelijk voor mens, dier en milieu

Waarom gaat de ILT zo actief controleren? Bepaald is dat het buitengebruik van rodenticiden alleen is toegestaan onder strikte voorwaarden. Wanneer dit op een onjuiste manier wordt gebruikt, is dit mogelijk schadelijk voor mens, dier en milieu. Ook kan bij verkeerd gebruik van rodenticiden resistentie ontstaan bij plaagdieren, wat natuurlijk erg onwenselijk is.

Overtreding van de verordening

Wanneer de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en Biocidenverordening wordt overtreden, kan de ILT op verschillende manieren optreden bij zowel opdrachtnemer als opdrachtgever. Bij het constateren mag de ILT een waarschuwing, dwangsom of bestuurlijke boete opleggen. Afhankelijk van de feiten en omstandigheden de boete oplopen van € 500 tot € 3000 euro.

Intregrated Pest Management

De werkwijze met rodenticiden is sinds dit jaar voor professionele ongediertebestrijders veranderd. Deze moet nu volgens het Integrated Pest Management (IPM) principe worden uitgevoerd. Wat houdt dit dan in? Er wordt nu gestuurd op het uitvoeren van milieuvriendelijke weringsmaatregelen en het inzetten van klemmen. Alles om het gebruik van gif te voorkomen.

Beheersingsmethoden verplicht

Voor het beheersen van ongedierte moet uiteraard ook de opdrachtgever achter deze beheersingsmethoden staan. Enkel het inzetten van gif zonder andere maatregelen te nemen om ongedierte te weren, is verboden. De opdrachtgever moet mogelijk de werkwijze van het bedrijf aanpassen en andere weringsmaatregelen moeten treffen.

En rodenticiden voor particulier gebruik?

Ook particulieren mogen geen rodenticiden gebruiken om ratten om huis te bestrijden. Er zijn immers ook geen rodenticiden voor particulieren nu toegelaten. Heb je last van ratten, schakel dan een professionele ongediertebestrijder in.

Bron: www.ilent.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!