Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Bruine rat lastig te verdelgen

Door Fleur 2 min leestijd11 november 2011

Een bruine rat kan maar liefst dertig centimeter worden, daarnaast beweegt het knaagdier altijd met een dikke, lange staat over de grond. Genoeg reden om er niet zo’n fan van te zijn! Om het verhaal nog wat vervelender te maken: onderzoekers zijn achter een aparte wetenschap van het dier gekomen. De bestrijdingsmiddelen (ook wel rodenticiden genoemd), die men gewoonlijk gebruikt om de dieren te verdelgen, zijn in bijna veertig procent in het geval van de bruine rat niet sterk genoeg.

WUR

Het onderzoek is afkomstig van de Wageningen Universiteit (WUR). Op basis van eenenzestig monsters die de WUR in heel Nederland verzamelde, hebben de onderzoekers uitspraak gedaan. De onderzoekers geven toe dat de steekproef wat aan de kleine kant is, maar volgens hun liegen de resultaten er niet om. Negenendertig procent is verminderd gevoelig.

Oosten en midden van het land

Als je in het oosten of het midden van Nederland woont, dan moet je oppassen. In deze gebieden is de bruine rat het best vertegenwoordigd. Minister van Milieu Joop Atsma zegt dat naast dat er veel bruine ratten te vinden zijn in het oosten en midden van het land dat daar relatief veel homozygote dieren leven. Dit houdt in dat de resistentie zich sneller ontwikkelt. Daarmee wordt de bestrijding lastiger. Als twee resistente en homozygote dieren gemeenschap hebben en daaruit geboortes volgen, dan is het nageslacht ook resistent.

Ministerie

Het ministerie laat van zich horen door een aantal maatregelen in te stellen. Een voorbeeld van zo’n maatregel is dat bestrijders zuiniger en gerichter met hun gif moeten omspringen. Om dat te laten gebeuren zijn de exameneisen voor bestrijders aangescherpt.

NVPB

De Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB) is ook op de hoogte van de plannen van het ministerie. Afgelopen woensdag kwamen zij bijeen. Zij willen graag dat boeren die zelf rattengif gebruiken ook een opleiding volgen. Het is namelijk zo dat boeren hier een vrijstelling voor krijgen. Die komt dan te vervallen. Zo’n vrijstelling wordt alleen toegekend aan de boeren als het certificaat is behaald. Daarnaast kunnen boeren altijd een professional inhuren, zoals iemand van de NVPB.

Strijd

Een lang verhaal kort; de strijd tegen de bruine rat is gestart. De NVPB ziet ook graag dat er in Europa goed samengewerkt wordt en dat er meer onderzoek naar de resistentie van ratten en muizen komt.

Bron: www.metronieuws.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!