De bloedzuigende bedwantsen duiken weer steeds vaker op in huizen. Een goedkope en effectieve manier om bedwantsen te bestrijden, was er eigenlijk nooit, maar dat is nu veranderd. Wetenschappers ontdekten dat bonenbladeren bedwantsen vangen en daardoor uiteindelijk uitroeien.
Bedwantsen zijn kleine parasitaire insecten en leven van bloed van onder ander mensen. Hij bijt een klein gaatje in de huid om bloed uit het lichaam te halen. Dit resulteert vaak in jeuk en/of een branderig gevoel. Wat misschien nog wel erger is voor sommige mensen is de gedachte dat er insecten in huis en zelfs in het bed zitten. Het is helaas heel lastig om de bedwantsen weer uit het huis te krijgen. Ze planten zich namelijk snel voort, verstoppen zich in de kleinste kiertjes en overleven tot een jaar lang zonder bloedmaaltijd.
Er zijn verschillende manieren mogelijk om bedwantsen te bestrijden, zodra ze in een huis gedetecteerd zijn. Bijvoorbeeld door bevriezing, extreme hitte of met pesticiden. Deze aanpakken zijn niet zo betrouwbaar en ook nog eens kostbaar.
Wetenschappers van een Amerikaanse universiteit gingen op zoek naar een andere aanpak. Ze stuitten op een aanpak die al eeuwenlang in onder andere Servië en Bulgarije toegepast wordt. Daar strooien de mensen bladeren van de bonenplant rondom het bed om zo de bedwantsen te vangen. De bladeren worden de volgende dag naar buiten gebracht en verbrand. Maar of dit echt werkt?
Om dit te testten, namen de onderzoekers de proef op de som. Ze ontdekten dat de bonenplant inderdaad de bedwantsen vangt met haar bladeren. De haren op het blad grijpen de poten van de bedwants vast, al enkele seconden nadat de bedwants op het blad gelopen is. De bedwants kan dan nergens meer heen. Tegenwoordig zijn bladeren op de grond niet meer gewenst. Ook drogen de bladeren vrij snel uit en dan doen de bladeren hun werking niet meer.
Momenteel werken onderzoekers aan materiaal dat hetzelfde doet als de bonenbladeren, maar langer meegaat en gemakkelijker in huis toe te passen is. Moderne wetenschappelijke technieken stellen de onderzoekers in staat om materialen op microscopisch niveau te ontwikkelen. De onderzoekers hebben hooggespannen verwachtingen van het nieuwe materiaal. Het doel is elke bedwants die een gebouw binnendringt te vangen vóórdat deze de kans heeft zich te vermenigvuldigen en te bijten.
Bron: www.scientias.nl
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!