Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Boktorren gespot in Winterswijk

Door Fleur 12 juli 2012 — 2 min leestijd
Een close-up van een boktor in eikenhout

In Winterswijk inspecteren controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aankomende dagen alle bomen, struiken en andere houten gewassen. Dit gebeurt in de omgeving van de Beuzenes, in Winterswijk.

Gebied rondom boktor kappen

Daar is namelijk afgelopen maandag de boktor aangetroffen. Dit ongedierte richt veel schade aan en daarom is bestrijding een must. De gemeente Winterswijk kapt om die reden alle bomen en struiken rondom het gebied waar ze de boktor aantroffen. Dit heeft de gemeente Winterswijk laten weten via een brief een de wijkbewoners. Binnen een straal van 500 meter rondom waar de boktor is gevonden, is een vervoersverbod voor snoeiafval van alle houten gewassen opgesteld. Hier nestelt de boktor zich namelijk in.

Mogelijke besmetting

De NVWA controleert ook op besmettingen. In grote gebieden is hier mogelijk sprake van. In het geval van een besmetting moet een groter gebied groen worden gerooid, zo zegt de gemeente Winterswijk. Deze kwestie is wederom in een brief naar de Kamer verstuurd. Er zijn inmiddels zeven boktorren aangetroffen en gevangen. De boktor is waarschijnlijk in Winterswijk terecht gekomen doordat hij is meegereisd vanuit Azië.

Schaderegeling

Boktorren richten veel schade aan, bijvoorbeeld in tuinen. Henk Bleker, de staatssecretaris van Landbouw, gaat met de gemeente Winterswijk de schaderegeling voor tuinbezitters bekijken. Tijdens het rooien, zijn daar rond de honderd tuinen de dupe van, waarna Bleker sprak over de schaderegeling. Henk Bleker en de burgemeester van Winterswijk, Thijs van Weem, waren aangenaam verrast door de soepele medewerking van de bewoners van Winterswijk. De inspecteurs naar besmettingen zijn geholpen en zelfs voorzien van koffie en thee. Het kappen van de bomen, struiken en houten gewassen begint donderdagavond. De inspectie duurt naar verwachting tot zondag. Daarna wordt bepaald welke maatregelen nodig zijn.

Larven

Eén van de inwoners van Winterswijk spotte maandag een grote boktor in haar tuin. Ze had het vermoeden dat het om een Aziatische boktor ging en belde direct de gemeente. Zij schakelden vervolgens het ministerie van Landbouw en de NVWA in. Tot donderdag werden in totaal zeven boktorren gevangen. Echter schuilt het echte gevaar bij de boktorlarven. Deze houden zich namelijk jarenlang schuil in bomen, die er in eerste instantie gezond uitzien, maar verreweg van gezond zijn.

Bron: www.nu.nl