Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Bittere lokdozen voor kakkerlakken

Door Fleur 25 augustus 2019 β€” 2 min leestijd

Entomologen van de North Carolina State University in Amerika melden dat kakkerlakken glucose als bitter ervaren. Omdat kakkerlakken glucose als bitter ervaren, worden de kakkerlakken niet meer gelokt naar de lokdozen waar suiker en gif in zit. De lokdoosjes voor kakkerlakken worden sinds de jaren tachtig gebruikt. De doosjes worden ook wel ‘kakkerlakkenmotels’ genoemd. De reclameslogan van de doosjes is: β€˜Hier checken kakkerlakken in en nooit meer uit’. Maar de afgelopen jaren worden de kakkerlakken steeds minder getrokken naar de dodelijke lokdozen.

Duitse kakkerlak

Entomologen bestudeerden de zogenaamde Duitse kakkerlak, Blattella germanica, om de oorzaak van de verandering in het effect van de lokdozen te vinden. De kleine Duitse kakkerlak is representatief, want deze komt overal in de wereld voor. Door te kijken naar de reactie van de kakkerlakken op verschillende zoete en bittere stoffen, ontdekten de entomologen hoe de smaaksensoren van de beestjes werken. Ze ontdekten dat glucose (suiker) de zoet- en bitterreceptoren van de kakkerlakken prikkelde. Daarbij had de bittersensatie de overhand. In de natuur zijn bittere stoffen vaak giftig en daardoor een symbool voor gevaar.

Verbanden leggen

Omdat uit eerder onderzoek gebleken is dat kakkerlakken verbanden leggen, is het mogelijk dat ze de glucose in verband hebben gebracht met het gif. Een andere theorie is dat de kakkerlakken die van nature glucose als zoet ervaren wel in de lokdoosjes gegaan zijn, waardoor de kakkerlakken die glucose van nature als bitter ervaren inmiddels de enige overlevende kakkerlakken zijn.

Opmerkelijke bevinding

Er werd tot nu toe vanuit gegaan dat de smaken van moleculen zo goed als vast staan. Nu kakkerlakken suiker misschien als bitter ervaren, verandert dit gegeven. Daarom is de bevinding opmerkelijk. De uitkomsten van het onderzoek bieden voor de bestrijding van kakkerlakken nieuwe handvatten. Zo moeten de lokdozen meerdere stoffen bevatten, naast suiker. Er moeten verschillende combinaties van lokstoffen, geurstoffen en gif in de lokdozen gestopt worden om tegen te gaan dat de kakkerlakken leren welke combinaties van stoffen ze moeten mijden.