Wespen zijn intelligenter dan we misschien dachten. Het insect, die we kennen van zijn nare en pijnlijke steken, prent de omgeving van het nest in hun hoofd, zodat hij die later weer terugvindt. Dit meldden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Wetenschappers hebben ontdekt dat wespen de omgeving van het nest in hun hoofd prenten door bij vertrek uit het nest goed te letten op de details rondom hun nest. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde sporen in de aarde. Wetenschappers zijn dit te weten gekomen door met hogesnelheidscamera’s wespen te filmen op het moment dat ze het nest verlaten. Op die manier konden ze inzoomen op de koppen van het insect. Op deze beelden was duidelijk te zien dat de wesp de omgeving aan het onderzoeken was voordat hij verder vloog door recht omhoog te vliegen en hun kop te draaien naar het gat waar ze zojuist uit gevlogen waren. Zo onthouden ze het uitzicht die er vanuit het nest is te zien.
Naast de manier waarop wespen het nest uitvliegen, hebben onderzoekers ook de vlucht gefilmd die wespen maken naar de plek van bestemming en weer terug naar het nest. Deze beelden hebben ze geanalyseerd in een 3D-model op de computer, waarmee ze ook het blikveld van de wespen konden reconstrueren. Hieruit is gebleken dat wespen tijdens hun vlucht veel letten op kleine details van de omgeving, zodat ze de weg weer terugvinden. Als wespen eenmaal een detail zien wat ze op de heenweg ook hebben gezien, dan vliegen ze daar met een boogje omheen.
Wetenschappers hebben al langer een fascinatie voor de manier waarop wespen manoeuvreren bij het vertrek uit hun nest, omdat het lijkt dat ze telkens hetzelfde patroon volgen. Met het onderzoek hopen ze robots te maken die op dezelfde manier werken als wespen. Robots die aan de hand van het herkennen van de omgeving de weg terug naar huis vinden. Wetenschappers dachten tien jaar geleden immers niet dat het onderzoek zoveel moeite ging kosten. “Ik ben verbaasd hoe lang het ons gekost heeft om dit uit te zoeken”, zegt de Australische onderzoeker Jochen Zeil over het onderzoek.
Bron: www.nu.nl
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!