Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Bedwantsen komen weer steeds vaker voor

Door Fleur 20 januari 2011 — 1 min leestijd
Bedwantsen in bed

De bedwants is hard op weg om resistent te worden voor de bestrijdingsmiddelen die op de markt zijn voor het beestje. In New York is er al een kleine plaag aan het ontstaan, maar ook in Nederland komt het beestje steeds vaker voor. Onderzoekers hebben gekeken naar het DNA van het diertje en zijn tot de conclusie gekomen dat het beestje steeds meer resistent wordt voor bestrijdingsmiddelen. De bedwants is lang een plaag geweest, tot het bestrijdingsmiddel DDT op de markt kwam. Echter is het diertje bezig aan zijn comeback.

Hoe herken ik een bedwants?

Bedwantsen zijn kleine parasieten van een halve centimeter die in bedden leven. Zij leven van het bloed van de mens, zij bijten hen ’s nachts en zuigen bloed op als voedsel. Je houdt hier een klein, jeukend bultje aan over. Wanneer dit gedaan is, leeft de bedwants hier wel een half jaar op voort. Het is dus lastig het beestje uit te roeien, omdat ze terug kruipen in de donkerste kieren van het huis.

Comeback

De terugkomst van de bedwants heeft meerdere oorzaken. De mens is meer gaan reizen over de wereld en er zijn steeds meer meubels te vinden in een tweedehands winkels die mensen kopen. Echter is de belangrijkste oorzaak dat het ongedierte resistent wordt voor DDT, het originele bestrijdingsmiddel. In Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië groeit de populatie met honderd tot vijfhonderd procent.

Resistent

Onderzoekers kwamen tot deze conclusie door het DNA te onderzoeken. De resistente dieren blijken meer ontgifte enzymen te produceren. Dit zorgt ervoor dat de giftige stoffen omgezet worden in ongevaarlijke goedjes in de bedwantsen. Om te zien welke genen bij dit proces betrokken zijn en hoe ze werken kan er uiteindelijk een gifstof gevonden worden die wel werkt bij de bestrijding van de bedwants. Echter moet hier beter onderzoek naar gedaan worden.

Bron: www.scientias.nl