Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Bedwantsen in hotels

Door Fleur 3 min leestijd10 februari 2016
Bedwantsen

Uit onderzoek is gebleken dat bedwantsen de meest schadelijke ongediertesoort is welke in hotels voorkomen. De verschillende oorzaken en gevolgen zijn vaak desastreus voor het bestaan van hotels. Bedwantsen – ook wel bekend als bedbugs of wandluizen – staan bij ongedierteplagen voor hoteleigenaren op nummer één, boven andere ongedierteplagen, zoals ratten of andere insecten. Vooral in de Randstad komen meer bedwantsen voor volgens het onderzoek. Op verschillende niveaus bleek volgens het onderzoek dat er schade ontstond bij hotels. Je kan stellen dat het aantal bedwantsen in Nederland is toegenomen. Gemiddeld kost het ongeveer 18.000 euro om een bedwantsenplaag op te lossen.

Schade van bedwantsen

Schade van bedwantsenplagen zijn op verschillende gebieden terug te vinden. Zowel offline als online is het slecht voor de reputatie van hotelketens; er is meer verschuiving in het personeelsbestand en zij zoeken sneller een andere baan. Ook zijn de operationele kosten hoog bij het hebben van bedwantsen. Wanneer er een bedwantsenplaag ontdekt is, kost dit bij 68% tot drie-en-een-halve week aan het stoppen met bedrijfsvoering. 33% van de klachten bestaan uit het hebben van bedwantsen, terwijl er bij andere ongediertesoorten ‘slechts’ 19% geklaagd wordt. In 28% van de gevallen zorgden bedwantsen voor reputatieschade, terwijl dit bij andere ongediertesoorten 16% is.

Klachten

Zowel online als via beoordelingswebsites en via de receptie ontvangen hotels dagelijks klachten over bedwantsen. Wanneer hotels klachten hebben over bedwantsen komen veel klanten niet terug of kiezen mensen helemaal voor een ander hotel. Bij 20% van de hotels zijn er annuleringen nadat bekend is dat er bedwantsen in het hotel zijn, bij andere problemen is dit slechts 9%. Volgens het onderzoek zijn het aantal meldingen ook toegenomen. Waar een aantal jaar geleden nog enkele meldingen per jaar binnenkwamen, zijn er nu dagelijks meerdere hotels die bellen voor de bestrijding van bedwantsen.

Bestrijding van bedwantsen

Bestrijdingsbedrijven hebben effectieve oplossingen gevonden tegen het bestrijden van bedwantsen. Zij hebben de zogenoemde Entotherm-hittebehandeling uitgevonden. Hierbij verhogen zij de temperatuur binnen in de kamer tot een zo hoog stadium dat bedwantsen niet meer levensvatbaar zijn. Dit geldt voor zowel het eitje als de volwassen bedwants. Hierdoor zorg je ervoor dat bedwantsen verdwijnen zonder dat het interieur van de kamer aangetast wordt. Binnen anderhalve dag is de kamer weer goed om te verhuren.

Bedwantsen in huis

Bedwantsen in huis komen over het algemeen ’s nachts tevoorschijn. Bedwantsen komen door de warmte, de CO2 die je uitademt en menselijke geuren uit hun schuilplaats. Zij bijten voornamelijk ’s nachts om zich te voorzien van voedsel. Bedwantsen herken je aan rode jeukende bultjes op je huid. Ook zie je kleine bloedvlekjes in bedlinnen. Bedwantsen zitten voornamelijk op en rond je bed. Denk hierbij aan naden en kieren in je matras en andere plekken rondom je bed, zoals bij stopcontacten en plinten. Bedwantsen zijn zo klein als appelpitjes, zijn vrij plat van vorm en dus ook lastig met het blote oog te zien.

Bedwantsen in hotels

Wanneer je bedwantsen in je hotel vindt, is het zaak om zo snel mogelijk een bestrijder in te schakelen. Echter is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Voor een hotel is het belangrijk dat het personeel bedwantsen weet te herkennen en zodoende de schade van een plaag beter voorkomt. Wanneer een bedwantsenplaag snel ontdekt wordt, is uitbreiding naar andere kamers sneller te beperken.

Trainingen

Er bestaat een klassikale training voor personeel om de signalen van bedwantsen in het hotel te herkennen en kennis te vergaren over de acties die je zelf kan ondernemen. Ook bestaat er een training voor housekeepers. Deze training is te volgen op mobiele apparaten en is volledig visueel. Hierdoor kan ook een niet Nederlandssprekend personeelslid gebruik maken van de cursus.

Bron: www.hospitality-management.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!