Bedwantsen, de nachtmerrie van iedere burger. Sinds in de jaren ’70 het gebruik van het chemische middel om bedwantsen te bestrijden – DDT – is teruggedrongen, is het aantal bedwantsen en de plagen hierbij drastisch toegenomen. De afschaffing van DDT is doorgevoerd, omdat het middel gevaarlijk bleek voor de gezondheid en bovendien slecht voor het milieu. Daar waar voor de jaren ’70 de bedwantsen nog moeilijk een langere periode in huis konden blijven, is dit tegenwoordig veranderd.
Bedwantsen zijn resistent tegen chemische middelen geworden, de afschaffing van DDT is doorgevoerd, maar ook het vele reizen van mensen heeft ervoor gezorgd dat de verspreiding van bedwantsen erg is toegenomen. Volgens een rapport uit 2012 zijn bedwantsen in de afgelopen 12 jaar meer gesignaleerd in Canada, de VS, Australië, Afrika, grote delen van Europa en het Midden-Oosten. Alleen al in Moskou is het aantal bedwantsen vertienvoudigd. In Australië is zelfs het percentage bedwantsen met 5000 procent toegenomen. Wereldwijd zijn bedwantsen flink verspreid en ook hoteleigenaren in Nederland komen in aanraking met bedwantsenplagen.
De kans dat je bedwantsen tegenkomt in je leven is aanwezig. Je pikt ze op bij een hotel, bioscoop of vanuit een winkel. Hotelmanagers gaan er standaard vanuit dat ze te maken krijgen met bedwantsen en calculeren dit risico in. Maar wat kun je nu aan bedwantsen in huis doen? Hoe zorg je ervoor dat je ze zo min mogelijk tegenkomt? En hoe bestrijd je ze wanneer je ze tóch meeneemt? Hoe zorg je ervoor dat ze wegblijven?
Bedwantsen zijn taaie beestjes. Ze zijn niet groter dan een appelpitje en ze zijn vrij plat. Ze leven voornamelijk dichtbij hun voedselbron; het bloed van mensen. Je vindt ze in stopcontacten, matrassen, stoelen, banken of kieren en naderen rondom je bed. Hierdoor slaan ze gemakkelijk toe en kruipen daarna terug naar hun schuilplek. Ook kan een bedwants in je kleding zitten, al bijten de bedwantsen meestal ’s nachts. Bedwantsen slaan elke dag toe om aan voedsel te komen. Al zijn het ook taaie beestjes, ze leven gemakkelijk een aantal maanden zonder voedsel.
Bedwantsen bijten in je huid en halen zo het bloed uit je lichaam. Bij het bijten komt er een verdovende stof vrij waardoor je niets merkt van de bijt. Zo eten de bedwantsen ongemerkt uit je lijf. Bedwantsen herken je aan jeukende, rode bultjes op je lichaam en kleine, rode bloedvlekjes in je bekleding van stoelen, banken of je bed. Bedwantsen zorgen niet voor vervelende infectieziekten, maar wanneer je ze in huis hebt, is het behoorlijk vervelend.
Veel mensen schamen zich ervoor bedwantsen in huis te hebben en durven amper te slapen. Ze zijn bang om naar bed te gaan en vinden het een vies idee dat er beestjes in het bed zitten. Sommigen ontwikkelen een slaaptrauma hierdoor, volgens een rapport uit Sierra Leone.
Bedwantsen zijn het makkelijkst te bestrijden als ze in een vroeg stadium ontdekt zijn. Om de kans te verkleinen dat je ze mee naar huis neemt, vanuit bijvoorbeeld een hotel, zet je het best koffers niet op de grond of op het bed. Na het overnachten in een hotel controleer je je koffer op de aanwezigheid van bedwantsen. Je doet dit het best met een zaklamp, omdat de beestjes de grootte hebben van maanzaad. Controleer van je koffer dan vooral de naden en ritsen goed.
Wanneer je een bedwantsenplaag in je huis hebt, is dit geen teken van slechte hygiëne. Het is belangrijk dat er regelmatig gestofzuigd wordt en dat de naden en kieren van plinten met kit dicht zitten. Door al deze voorzorgsmaatregelen is de kans dat je bedwantsen mee naar huis neemt kleiner. Wanneer je in je hotelkamer of thuis bedwantsen ontdekt, is het geen reden om je te schamen. Wanneer je er op tijd bij bent, is het lastig, maar niet onmogelijk om het bedwantsenprobleem te bestrijden, volgens de Dienst Nationale Gezondheid en Mentale Hygiëne in New York.
Zoals eerdergenoemd, leven bedwantsen lang zonder voedsel. Wacht echter niet te lang uit schaamte wat andere mensen ervan vinden of uit angst dat de bedwantsen niet meer te bestrijden zijn. Een professionele bestrijder biedt hulp bij het bestrijden van bedwantsen. Ondanks dat zij het middel DDT niet meer mogen gebruiken, zijn er andere methoden ontwikkeld om bedwantsen te bestrijden. Als eigenaar van bijvoorbeeld een pand is het belangrijk samen te werken met de bewoners en bestrijder. Wanneer de adviezen van de bestrijder goed opgevolgd zijn en er regelmatig gekeken wordt naar bedwantsen, zijn ze goed te bestrijden in je huis.
Bron: www.jw.org
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!