Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

De bedwants is terug! Wat nu?

Door Fleur 26 april 2016 — 3 min leestijd
Bedwants op lap van stof

Bedwantsen zijn de nachtmerrie van iedere hoteleigenaar, maar stel je voor dat deze beestjes in jouw bed zitten. Helaas is die kans de afgelopen twintig jaar steeds groter geworden. Hier lees je hoe je merkt dat je bedwantsen hebt en wat je moet doen om ze te voorkomen.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen, ook wel bedluizen genoemd, zijn met het blote oog te zien. Ze voeden zich met bloed van mensen en dieren. Ze houden zich schuil in de kieren en naden in en rondom het bed. Als wij van onze nachtrust willen genieten, komen ze tevoorschijn en zuigen ze ons bloed. Er bestaat een kleine kans dat ze enge ziektes overdragen, maar ze zorgen wel voor rode, jeukende bultjes. Ze zijn te vergelijken met muggenbulten.

Steeds moeilijker te bestrijden

Omdat we steeds schoner zijn gaan leven met de jaren, komen bedwantsen in het Westen nog weinig voor. Anderzijds wordt het beestje al enige tijd bestreden en wordt het ook steeds resistenter voor bestrijdingsmiddelen. Amerika heeft al van meerdere plagen last gehad. Omdat de beestjes zich makkelijk via bagage verspreiden, duiken ze ook steeds vaker op in Nederlandse huizen en hotels. Op dat moment maakt het niet meer uit hoe schoon deze zijn!

Hoe ontdek je bedwantsen?

Je ziet de beestjes vaak gewoon met het blote oog. Bedwantsen zijn plat en ongeveer vijf millimeter groot. Ze zijn roodbruin of zwartbruin van kleur en kruipen snel. Je ziet ze niet vaak, want overdag verstoppen ze zich. ’s Nachts komen ze pas tevoorschijn en dan kom je ze weleens tegen. Overdag tref je echter wel hun uitwerpselen aan, die eruit zien als bruinzwarte puntjes op je lakens, plinten of schilderijen en stopcontacten. Je herkent ook hun aanwezigheid aan de bloedvlekjes op je lakens.

4 tips om bedwantsen te voorkomen

In iedere slaapkamer duiken bedwantsen op, maar daar komen ze niet zomaar terecht. Jij neemt ze mee vanaf een andere plek, bijvoorbeeld uit een hotel, vakantiehuis of tweedehands winkel.

1. Zet je koffer nooit tegen het bed

Het best zet je je koffer hoog neer, bijvoorbeeld op een stoel. Zo kruipen dieren er moeilijker in dan wanneer je je koffer tegen het bed zet.

2. Controleer je bed

Controleer je bed op plekjes van uitwerpselen van de bedwants. Check vooral onder je matras. Zet in een hotel nooit je koffer zomaar op bed.

3. Let op geur

Bedwantsen laten een penetrant luchtje achter. Het is een muffe, amandelachtige lucht. Ruik je dit in een hotel, vraag dan direct om een andere kamer.

4. Neem beddengoed dat geel of groen van kleur is

Onderzoekers ontdekten onlangs dat bedwantsen geneigd zijn om verstopplekken te zoeken die rood of zwart van kleur zijn. Bedwantsen verstoppen zich niet op plekken die geel of groen zijn, omdat ze denken dat dat opgelichte plekken zijn.

Schakel ongediertebestrijding in

Heb je toch een bedwants gezien? Stop je kleding in een vuilniszak, zodat het beestje niet ontsnapt en was de kleding op een zo hoog mogelijke temperatuur. Maak je koffers en tassen schoon, zodat andere spullen niet besmet worden. Een professioneel bedrijf helpt je bij de bestrijding van bedwantsen, mocht je toch nog last hebben van de beestjes.

Andere bedbeestjes

Een bed dat vrij is van bedwantsen, dient mogelijk nog wel als verstopplek voor andere beestjes. Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld anderhalf miljoen huisstofmijten in ons beddengoed zitten. Sommige mensen krijgen hier een allergische reactie van.

Bron: www.margriet.nl