Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Aziatische hoornaar, alias de massamoordenaar

Door Fleur 2 min leestijd30 augustus 2017

De Aziatische hoornaar is op weg naar Nederland, in grote aantallen. Waarom deze wespensoort als een monster wordt gezien, is niet zo gek als je bedenkt dat hij bijna twee keer zo groot is als een normale wesp, vervelend steekt en berucht staat om zijn moordlustige gedrag. Honingbijen zijn met de komst van de Aziatische hoornaar niet langer veilig.

Indringers

De Aziatische hoornaar voedt zich met kleine insecten, waaronder honingbijen, wel vijftig per dag. In groepjes omsingelen de monsterwespen een bijennest en dringen vervolgens binnen. Een onmogelijke taak om voor honingbijen om zich dan te weren.

In heel West-Europa actief

Overal in West-Europa wordt alarm geslagen door biologen en imkers over de komst van de Aziatische hoornaar. Via Chinese potten aardewerk kwam deze enorme wespensoort in Europa terecht. En sindsdien is hij zich alleen maar aan het verspreiden.

“Kwestie van tijd”

Volgens een onderzoeker van de Wageningen Universiteit, Tjeerd Blacquière, is het een kwestie van tijd voordat deze wesp in Nederland opduikt. “In Vlaanderen is hij op ongeveer 40 kilometer van de Nederlandse grens gesignaleerd. Dat toont aan dat hij ook in ons Nederlandse klimaat waarschijnlijk prima kan overleven,” aldus Blacquière.

Bedreiging voor ons ecosysteem

Wanneer de populatie van honingbijen afneemt, worden automatisch planten minder bevrucht. Mislukte oogsten en lagere voedselproductie zijn het gevolg van deze afnemende bestuiving van landbouwgewassen, oftewel een wankelend ecosysteem is de grote zorg van de EU. Of dit ook werkelijkheid wordt, is lastig te voorspellen.

‘Invasieve exoten’

Op deze lijst met schadelijke planten- en dierensoorten van de Europese Unie staat de Aziatische hoornaar sinds augustus 2016. Ieder land in de EU is hierdoor verplicht om deze wespensoort op te sporen en vervolgens te bestrijden. Ongediertebestrijders in bijvoorbeeld Frankrijk zijn hier actief mee bezig en hier lijkt het dan ook tot nu toe mee te vallen.

Ook overlast voor mensen

“Angstaanjagend zijn ze, vooral van dichtbij,” zegt Blacquière. Veel agressiever zijn ze ook dan de Europese hoornaar. Omdat ze zo groot zijn, voelt een wespensteek veel vervelender aan. Levensbedreigend zijn de steken niet voor mensen, maar het is zeker wel gevaarlijk voor mensen die hier gevoelig voor zijn. Overlast houd je zolang je zoetigheid in de buurt hebt staan.

Bron: www.ad.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!