Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Australische mieren sjouwen zaden over honderden meters

Door Fleur 12 oktober 2015 — 1 min leestijd
Mieren aan het werk

Wetenschappers hebben ontdekt dat mieren in Australië zaden van bomen en planten over grote afstanden verplaatsen. De mieren zijn in staat om zaden te verspreiden over afstanden van vijftig tot honderden meters. Daarnaast is ontdekt dat deze mieren zaden verspreiden die maar liefst de helft van hun lichaamsgewicht wegen.

Eerder onderzoek

Onderzoekers gingen er tot nu toe vanuit dat mieren niet verantwoordelijk waren voor de verplaatsing van zaden. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat mieren de korrels van bomen en planten hooguit enkele meters verplaatsten. De onderzoekers waren dan ook stomverbaasd toen tijdens een veldonderzoek in Australië, in een droog gebied op vierhonderd kilometer afstand van de stad Perth, bleek dat de mieren wel degelijk verantwoordelijk waren voor de verplaatsing van zaden over enkele honderden meters.

Genetische analyse

Het is moeilijk om mieren te observeren bij dit soort onderzoeken en daardoor tot een betrouwbare conclusie te komen. De onderzoekers hebben daarom bij dit onderzoek slechts zaden bestudeerd in de Australische nesten van de lokale miersoorten Iridomyrmex agilis en Melophorus turneri perthensis. Door middel van een genetische analyse van de zaden slaagden ze erin om precies te bepalen welk zaadje van welke boom of plant kwam. Gemiddeld bleken de zaden zo’n 40 tot 79 meter verplaatst, maar sommige zaden hadden ook een afstand van meer dan vierhonderd meter afgelegd.

Knappe prestatie

De onderzoekers hebben mierennesten onderzocht die op bergjes zijn gebouwd. Ze deden dit om er zeker van te zijn dat water geen rol speelde bij de verplaatsing van de zaden. Het is dus een bijzonder knappe prestatie dat mieren in staat zijn om zaden van bomen en planten met de helft van hun lichaamsgewicht over zulke afstanden te verplaatsen.

Bron: www.nu.nl