Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Atelier museum Ommen vernield door boktorren

Door Fleur 3 mei 2016 — 2 min leestijd
Slachtveld in het tin atterlier in Ommen

Boktorren zorgden ervoor dat het tingietatelier van het Nationaal Tinnen Figuren museum in Ommen volledig is vernield. Het hout was dusdanig aangetast, waardoor ze het gehele atelier moesten slopen.

Onbekend hoe boktorren museum hebben bereikt

“Je zag de boktorren zitten en het hout was helemaal zacht”, vertelt penningmeester van het tinnen figuren museum, Gerrit ten Kate. Hij wist niet hoe de boktorren het hout hebben bereikt. Ten Kate vertelde dat na onderzoek is gebleken dat alleen op de overloop in het gietatelier de boktorren te vinden waren. In de rest van het pand zijn de boktorren nergens gevonden.

Gif als bestrijdingsmiddel tegen aangetast hout

Het gehele atelier in Ommen werd afgebroken nadat de boktorren bestreden werden. Dit gebeurde door middel van het spuiten van gif in het hout. Het apparatuur wat wel is blijven staan, is overgeplaatst naar een ruime open plaats. Dit apparatuur wordt gebruikt voor het gieten van de tinnen figuren. Het is mogelijk om te gieten en penningmeester Ten Kate vertelt dat het verwijderde atelier nog gewoon open is voor bezoekers. Het duurt enige tijd voordat het gietatelier weer opgebouwd wordt. De reden hiervan is dat het museum een te kort aan financiële middelen heeft.

Gebrek aan voldoende financiële middelen

Penningmeester Ten Kate vervolgt: “Het is vooral van belang dat we meer financiële steun krijgen. Momenteel zijn er al wel plannen voor de bouw, maar deze zijn nog niet feitelijk beschreven.” Met behulp van sponsoren verwacht het museum in het nieuwe jaar de nieuwe inrichting van het Nationaal Tinnen Figuren Museum te realiseren. Daarnaast wil het museum veel nieuwe schenkingen laten zien aan hun bezoekers. Echter is het sponsorgeld enkel bedoeld voor de doelen waarvoor ze gegeven zijn, dus voorlopig zijn er nog geen middelen om de bouw van het tingietatelier voort te zetten. Er zijn al meer dan 200.000 tinnen figuren in alle vormen en maten in het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen te vinden. Het museum geeft al voor de achtste keer een diverse kersttentoonstelling.

Bron: www.destentor.nl