Alleen gediplomeerde bestrijders
Betaal geen voorrijkosten
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

7 tips om wilde ratten te voorkomen

Door Fleur 4 augustus 2019 — 2 min leestijd
muis gevangen door kat

Veel mensen kennen schattige, lieve ratten. Deze ratten zitten vast in een kooitje en krijgen op gezette tijden eten. Wilde ratten zijn niet te vergelijken met schattig ‘huisratten’. Wilde ratten zijn knaagdieren, verspreiders van mogelijk ziekten, bacteriën en rattenbeetkoorts. Ratten zijn tegenwoordig in opkomst. Favoriete leefomgevingen zijn schuren en tuinen. Doordat er steeds meer regelgeving ontstaat met betrekking tot gebruik van bestrijdingsmiddelen, hebben ratten meer ruimte gekregen om overlast te creëren. Hieronder tips om het overlast van wilde ratten te voorkomen of in elk geval te verminderen.

Maak je afvalcontainer ratten roof

Simpel, maar regelmatig wordt het vergeten; laat geen afval buiten staan! Het allerbeste is om een houten omhulsel om je afvalbak heen te bouwen, zodat het afval echt is afgeschermd. Ratten zijn knaagdieren, een vuilniszak is voor een rat niet lastig om doorheen te knagen. Gooi absoluut geen vlees op een composthoop. Dit is een absolute aantrekkingsbron voor wilde ratten.

Controleer leidingen op gaten

Gaten in leidingen zijn ideale plekken voor ratten om je huis binnen te komen. Vanuit het riool, waar veel ratten leven, zijn ze binnen no-time via een kapotte leiding in je huis. Het is verstandig om regelmatig je leidingen te checken op zwakke punten. Ontdek je een gaatje? Wacht dan niet langer en laat het direct repareren.

Kattenluikjes ideaal voor ratten

Heb je een kat als huisdier? En daarbij ook een kattenluikje? Zorg dan dat deze niet continu open staat. Je zorgt er anders voor dat niet alleen je kat naar binnen kan, maar ook andere dieren, zoals ratten.

Voegen kieren volledig dicht maken

Een rat heeft genoeg ruimte aan een centimeter, een open voeg of kier is ideaal voor een rat.

Plaats een rattenval in de tuin

Een rattenval is een ouderwetse manier tegen ratten. Een rat loopt in de val en blijft vervolgens klem zitten. Een rat sterft niet door een rattenval. Zodra er een rat gevangen zit in de val, kun je het beestje bevrijden en in de natuur uitzetten.

Informeer gemeentes over aanwezigheid van ratten

In openbare ruimten is het een taak van de gemeente om ratten te verwijderen. Echter moet de gemeente wel op de hoogte gesteld worden.

Vogelvoer goed opruimen

Ongedierte is dol op vogelvoer. Zorg dus dat je het voer in een afgesloten bak bewaart. En knoei niet met het voer als je de vogels gaat voeren. Het is namelijk ook voedsel voor ratten en muizen.