Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

5 nuttige tips om ongedierte buiten je magazijn te houden

Door Fleur 5 min leestijd25 januari 2015
Grote loods opslagruimte, magazijn

Ratten komen buitengewoon veel voor en het is binnenkort verboden om rondom het huis lokaas te gebruiken. Hoe houd je ongedierte toch buiten de muren van je magazijn? Hier zijn vijf nuttige tips om ongedierte daar ver vandaan te houden. Klachten over kapot gevreten verpakkingen en producten en een enorme stank stromen binnen. Geen enkel bedrijf zit te wachten op de komst van ongedierte. Niet alleen kost het ontzettend veel geld, het kost je ook je imago. Desondanks komen de zwarte en bruine rat veel voor op de ecologische verbindingszones op industrieterreinen. Daarbij is het binnenkort verboden om buiten lokaas in te zetten tegen ratten, omdat dit mogelijk ook andere dieren vergiftigd. Hoe bestrijd je ratten dan wel? Vijf praktische tips voor jou op een rijtje.

Bescherming van buitenaf

Magazijnen zijn een aantrekkelijke leefomgeving voor veel soorten ongedierte. Ze doen er dan ook alles aan om bij je binnen te komen en vaak lukt ze dat nog ook. Daarom moet je niet alleen binnen jouw magazijn maatregelen nemen, maar ook erbuiten. Groeit er gras op het terrein rondom je magazijn? Maai dit laag, zo is ongedierte beter zichtbaar. Bestraat het vanaf minimaal vijf meter van je gebouw en zorg voor een halve meter grind tegen het gebouw. Muizen en ratten lopen moeilijk over grind en mijden het waarschijnlijk. Het grind zorgt er ook voor dat viezigheid niet tegen de muren aanspat na een flinke regenbui, maar wegloopt tussen het grind. Zo ziet je magazijn er ook een stuk netter uit.

Laat het laad- en losdock er niet uitzien als ingang

De meeste laad- en losdocks bestaan uit de volgende dingen: een overheaddeur, dockshelters om tocht te voorkomen en een brievenbus voor de leveller. Via de onderkant van de deur komen de knaagdieren haast onmogelijk binnen, maar via de brievenbus lukt ze dat gemakkelijk. Met al het vuil dat daar terechtkomt en door de slechte bereikbaarheid voor mensen, nestelen de dieren zich daar maar al te graag. Laat, om dit te voorkomen, de overheaddeur helemaal doorlopen tot aan de laadkuilvloer. Dit sluit de brievenbus compleet af en maakt het onmogelijk voor de ratten om erin te kruipen.

Een stootbeveiliging die ‘schoonmaakproof’ is

Om ongedierte weg te houden, is een goede stootbeveiliging onmisbaar. Een stootbeveiliging die te dicht bij de rand zit, is moeilijk schoon te houden. Soms kom je er nog net met een bezem achter, maar zo verplaats je het vuil eigenlijk alleen en maak je het niet schoon. Beter is om het schoon te spuiten met water of schoon te zuigen, maar het liefst heb je een gesloten stootbeveiliging: beton dat doorloopt tot aan de wand of een ronde buis die ver genoeg van de muur staat om het schoon te houden. Minder vuil betekent namelijk een minder aantrekkelijke omgeving voor ongedierte. Bij het bouwen van een nieuw magazijn kan een goede stootbeveiliging gelijk worden meegenomen in het ontwerp. Stootbeveiliging aanpassen in een bestaand pand is een behoorlijke investering, maar mocht het nodig zijn, is het het geld zeker waard.

Houd pallets los van de vloeren en wanden

Zet, in plaats van direct op de grond, de onderste rij pallets op een stelling die los staat van de grond en muur. Dit geldt zeker voor de opslag van granen en meelproducten. Hiermee voorkom je dat ongedierte onder je pallets kruipen en aan het voedsel knagen. Ook zorgt dit voor goede ventilatie.

Dicht kieren en naden

Ongedierte wurmt zich door de kleinste naden en kieren om je magazijn binnen te dringen. Om ongedierte uit je magazijn te houden, moeten deze allemaal dicht. Maar hoe weet je waar de openingen zitten? Dit kan met een zogenaamde ‘blowerdoortest’. Een blowerdoor is een grote ventilator die alle lucht uit het magazijn pompt, waardoor de onderdruk ontstaat. Rookpotten of thermische camera’s maken de gaten en naden vervolgens zichtbaar. Zo weet je waar je moet dichten. Zo houd je niet alleen ongedierte weg, maar zorg je er ook voor dat de temperatuur beter wordt vastgehouden.

Zet een schoonmaakprotocol op

Wanneer je als ondernemer eenmaal last hebt van ongedierte, loop je tegen enorm veel problemen aan. De schade én bestrijding kost veel geld en daarbij heb je soms last van beschermde diersoorten die je niet eens mag bestrijden. Dan is een oplossing ver te zoeken. Het is daarom verstandig om al bij het ontwerp van een gebouw rekening te houden met mogelijke overlast van ongedierte. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Zo zijn er een tal aan tips om ongedierte buiten de deur te houden, maar het best is dat ongedierte niet eens bij jou binnen wíl komen. Dit doe je door de boel goed schoon te houden. Vies wordt het altijd, maar door een strikt protocol op te stellen, voorkom je de verspreiding van het vuil. Dit bespaart je tijd, energie en geld.

Bron: www.logistiek.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!