Bedwantsenval

Bedwantsenval

Al jarenlang teisteren bedwantsen mensen door zich in en rondom onze bedden te nestelen. Een lange periode waren de bedwantsen uit beeld, maar de laatste tijd steken ze steeds vaker de kop op in Amerikaanse en Europese accommodaties. Doordat we steeds vaker reizen, is de kans groter dat we bedwantsen verspreiden. Vanuit een hotel, B&B of motel komen bedwantsen in je huis doordat ze door mensen worden meegenomen, of andersom. Bedwantsen houden veel wetenschappers flink bezig, omdat ze steeds vaker voorkomen en hardnekkig ongedierte zijn die zich niet makkelijk laten bestrijden. Laat staan dat het je lukt om bedwantsen zelf te bestrijden. Toch doen velen een poging, bijvoorbeeld met een bedwantsenval. Maar hoe werkt dat, zo’n bedwantsenval?

De oude bedwantsenval

Aan het begin van de twintigste eeuw legden mensen in de Balkan voordat ze gingen slapen de blaadjes van bonenplanten rondom hun bed. De volgende morgen zaten deze blaadjes vol met bedwantsen die zich niet meer konden bewegen. Vervolgens werden de blaadjes verbrand en de bedwants was bestreden. Later ontdekte een wetenschapper dat deze methode zo effectief was, omdat de blaadjes bedekt waren met minuscule haren. Vergelijkbaar met de werking van klittenband, waar een lange tijd niets mee werd gedaan. Waarom niet? Insecticiden als DDT deden hun werk en de bestrijding van bedwantsen leek onder controle. Helaas ontwikkelden de bedwantsen steeds meer resistentie en bestrijdingsmiddelen als DDT werden verboden wegens hun schadelijkheid voor zowel mens, dier als de rest van de omgeving. Blijkbaar waren de blaadjes zo gek nog niet.

Lijmval tegen bedwantsen

Onlangs is een bedwantsenval ontwikkeld waarmee bedwantsen kunnen worden opgespoord, wat bestaat uit lijmval met lokstof en een verwarmingselement.

  • Zet de bedwantsenval onder je bed en steek de stekker in het stopcontact
  • Door de lokstof en de warmte worden bedwantsen aangetrokken
  • De bedwantsen lopen in de val en blijven aan de lijm plakken

Heb je bedwantsen in huis? Dan moeten ze hier op af komen. Maar, heb je ze dan allemaal te pakken?

Hoe lok ik bedwantsen in de val?

Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar vallen om de bedwants snel op te sporen. De lokstof waar we net over spraken bevat een feromoon ontdekt dat bedwantsen aantrekt. Het is een soort van cocktail waar zes moleculen in verwerkt zitten die bedwantsen erg lekker vinden ruiken. Het lijkt er echter nog niet op dat deze vallen alle bedwantsen in een kamer vangen. De geur van mensen blijkt altijd nog aantrekkelijker voor de bedwantsen. Daarnaast moet een dergelijke val meerdere keren worden gezet, omdat eitjes immers niet kunnen lopen. Die moeten eerst uitkomen en worden dan in de val gelokt.

Professionele bedwantsenbestrijding

Vooralsnog wordt aangeraden om bedwantsen professioneel te laten bestrijden voor een effectieve bedwantsenbestrijding. Om de bedwants goed te kunnen bestrijden, is het belangrijk om te weten waar in huis bedwantsen zich allemaal bevinden. Daarvoor is een bedwantsenval wel van nut, deze gebruik je dan om erachter te komen welke kamers besmet zijn. Je gebruikt dus de bedwantsenval niet om de bedwantsen te bestrijden, maar om een indicatie te krijgen van de omvang van de bedwantsenplaag. Voor een professionele bedwantsenbestrijder bij jou uit de buurt klik je hier.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!