Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Bedwantsenbeet

Bedwantsen in je huis komen ’s nachts tevoorschijn uit hun schuilplaats voor een bloedmaaltijd. Ze worden aangetrokken door de warmte die jij uitstraalt en de kooldioxide die jij uitademt. Met hun snuit bijten ze je meerdere malen en zuigen jouw bloed op. Hier vind je alles wat je moet weten over bedwantsenbeten.

Bedwantsenbeet

Waarom bijten bedwantsen?

De bedwants is een zogenoemd parasitair insect. Dit houdt in dat het ongedierte leeft van zijn gastheer, net zoals een vlo. Bij de bedwants is dit vaak de mens, bij de vlo eerder het huisdier. Hoe ontstaat een bedwantsenbeet?

  • Tijdens de zoektocht van de bedwants naar bloed prikt de bedwants met zijn snuit een klein gaatje in je huid, de beet van de bedwants.
  • Door dit gaatje injecteert de bedwants een stofje in jouw lichaam. Dit stofje zorgt ervoor dat het bloed niet stolt en de bedwants zo jouw bloed eenvoudig kan opnemen. Deze geïnjecteerde stof zorgt voor het herkenbare kleine, rode bultje ontstaan die enorme jeukt.
  • Wanneer je beweegt in je slaap, stopt de bedwants even met bloed zuigen. Als je weer stil ligt, bijt de bedwants een stukje verderop nog een keer. Net zolang tot hij genoeg heeft gegeten, daarom vind je vaak meerdere bedwantsenbeten bij elkaar.

Bedwantsen beet herkennen

Je wordt wakker met allemaal jeukende, rode bultjes op je lichaam. In eerste instantie lijken het muggenbulten, maar door het kenmerkende bedwantsenpatroon zijn bedwantsenbeten te onderscheiden van muggenbulten. Muggen steken altijd maar één keer, bedwantsen bijten meerdere keren achter elkaar. Kenmerkend voor bedwantsenbeten is het hebben van drie beten op een rijtje. Dit wordt ook wel ontbijt-lunch-diner genoemd. Ook meerdere beten in groepjes bij elkaar is kenmerkend voor het eetpatroon van de bedwants.

Is een bedwantsen beet gevaarlijk?

bedwantsen en gezondheid

Bedwantsen kunnen virussen of bacteriën bij zich dragen. Voorbeelden hiervan zijn Hepatitis B, MRSA en zelfs hiv. Uit onderzoek is echter niet gebleken of door een bedwantsenbeet ook daadwerkelijk iemand wordt besmet. Wanneer je bedwantsen in huis hebt en hier niets aan doet, wordt een bedwantsenplaag alleen maar groter, word je ook steeds vaker gebeten en dan ligt mogelijk bloedarmoede op de loer. In sommige gevallen veroorzaken bedwantsenbeten een allergische reactie. Een rode, hevig jeukende uitslag over je gehele lichaam is het gevolg. Op de plaatsen waar je gebeten bent, ontstaat dan blaren. Soms ontstaat een bacteriële infectie, welke je moet laten behandelen.

Bedwantsen beten behandelen

Voordat je bedwantsenbeten gaat behandelen, is het wel zo handig dat ook alle bedwantsen uit je huis zijn. De beten van een bedwants blijven vaak lang en hevig jeuken. Toch is het beter om niet te krabben om te voorkomen dat je je huid kapot krabt. Kapot gekrabde bultjes gaan ontsteken en laten uiteindelijk een litteken achter. Behandel de plekken waar je gebeten bent met steroïde zalf en calamine lotion. Mochten de bedwantsenbeten blijven jeuken, raadpleeg dan even de huisarts. Ondanks dat je jeuk erg vervelend is, trekken de bedwantsenbeten vanzelf weg na een tijdje. Mits ook de bedwantsen uit huis zijn. Een behandeling is dus niet noodzakelijk, tenzij je een allergische reactie hebt op bedwantsenbeten.

Hoe voorkom ik een bedwantsen beet?

Als je eenmaal bedwantsen in je huis hebt, is het wachten op bedwantsenbeten. Slapen met het licht aan voorkomt niet dat de bedwantsen toch uit hun schuilplaats komen voor hun bloedmaaltijd. Jezelf insmeren met een insectenwerend middel heeft ook geen zin. De bedwantsen trekken zich hier niets van aan en je voorkomt niet dat je gebeten wordt. Het enige wat je kunt doen om bedwantsenbeten tegen te gaan, is om een effectieve bedwantsenbestrijding uit te laten voeren.

Wat kan ik doen tegen bedwantsen?

Ga niet zelf aan de slag om bedwantsen te bestrijden, het probleem wordt dan vaak alleen maar erger. Wat kun je dan wel doen tegen bedwantsen? De beste oplossing is een effectieve bedwantsenbestrijdinguit te laten voeren. Vind hier jouw professionele bedwantsenbestrijder die bij jou in de buurt zit. Neem contact op met onze ongediertebestrijders en wij zijn binnen 24 uur ter plaatse om de bedwantsenplaag bij jou thuis te bestrijden.