Word je al een paar ochtenden wakker met ontzettende jeuk? Zitten er op je lichaam overal rode bultjes? Je denkt misschien niet direct aan een bedwantsenbeet, van meerdere insecten kun je immers jeukende bultjes krijgen. Toch wil je wel weten of je bent gebeten door een mug of een vlo of dat de jeuk veroorzaakt wordt door bedwantsenbeten. Hoe weet je of je gebeten bent door bedwantsen?
Waarom bijten bedwantsen?
De bedwants is een zogenoemd parasitair insect. Dit houdt in dat het insect leeft van zijn gastheer, net zoals een mug of vlo. Bij de bedwants is dit vaak de mens, bij de vlo eerder het huisdier en de mug maakt het niet zoveel uit. Parasitaire insecten voeden zich met bloed om daarna eitjes te kunnen leggen. Maar om die eitjes in hun lichaam te maken, hebben ze eiwitten nodig. Deze eiwitten halen ze uit ons bloed. Bedwantsen voeden zich dus met jouw bloed.
Hoe ontstaat een bedwantsenbeet?
’s Nachts komen bedwantsen tevoorschijn uit hun schuilplaats voor een bloedmaaltijd. Ze worden aangetrokken door de warmte die jij uitstraalt en de kooldioxide die jij uitademt. Daarom zitten bedwantsen eigenlijk altijd in slaapkamers. Met hun steeksnuit prikken bedwantsen een klein gaatje in je huid. Door dit gaatje injecteren ze een stofje dat ervoor zorgt dat jouw bloed niet stolt, zodat ze eenvoudig jouw bloed kunnen opnemen. Deze geïnjecteerde stof zorgt voor de jeukende, rodje bultjes. Zodra ze voldoende hebben, verstoppen ze zich weer tot een volgende bloedmaaltijd. De volgende morgen merk jij enkel de bultjes op, maar verder is er geen bedwants te bekennen.
Bedwantsenbeet herkennen
Om een bedwantsenbeet te kunnen onderscheiden van een muggenbeet of vlooienbeet, moet je leren om een bedwantsenbeet te herkennen. Bedwantsen laten jeukende, rode bultjes achter op je lichaam. Door het kenmerkende bedwantsenpatroon weet je dat het om een bedwantsenbeet gaat. Bedwanten bijten namelijk vaak meerdere keren achter elkaar. Doordat jij beweegt in je slaap, stoor je bedwantsen tijdens het voeden. Zij stoppen dan even met het zuigen van bloed en als je weer stil ligt, bijt de bedwants op een andere plek opnieuw om verder te gaan met voeden. Net zolang tot hij genoeg heeft gegeten, daarom vind je vaak meerdere bedwantsenbeten bij elkaar. Meestal zie je drie beten op een rij, wat ook wel ontbijt-lunch-diner wordt genoemd. Zodra jij meerdere beten in groepjes bij elkaar hebt, weet je dat het om bedwantsenbeten gaat.
Is een bedwantsenbeet gevaarlijk?
Een bedwantsenbeet wil je herkennen, zodat je bedwantsen kunt laten bestrijden. Gevaarlijk zijn bedwantsenbeten niet, maar net zoals bij muggenbeten of vlooienbeten reageert iedereen anders op bedwantsenbeten. De een heeft nauwelijks last, terwijl een ander er helemaal onder kan zitten en zich geen raad meer weet. Bedwantsen staan niet bekend om het verspreiden van ziektes. Net als ieder ander insect kunnen ze bacteriën of virussen bij zich dragen, maar uit onderzoek is niet gebleken dat ze deze overdragen aan mensen door een beet. Bij sommigen veroorzaken bedwantsenbeten zelfs een allergische reactie met een rode, hevig jeukende uitslag over het hele lichaam als gevolg. Als je dan niet oppast met krabben en de beet niet goed verzorgt, kan zelfs een bacteriële infectie ontstaan die je moet laten behandelen.
Bedwantsen beten behandelen
Voordat je bedwantsenbeten gaat behandelen, is het wel zo handig dat ook alle bedwantsen uit je huis zijn. De beten van een bedwants blijven vaak lang en hevig jeuken. Toch is het beter om niet te krabben om te voorkomen dat je je huid kapot krabt. Kapot gekrabde bultjes gaan ontsteken en laten uiteindelijk een litteken achter. Behandel de plekken waar je gebeten bent met steroïde zalf en calamine lotion. Mochten de bedwantsenbeten blijven jeuken, raadpleeg dan even de huisarts. Ondanks dat jeuk erg vervelend is, trekken de beten vanzelf na een tijdje weg (mits ook de bedwantsen uit huis zijn). Een behandeling tegen beten is dus niet noodzakelijk, tenzij je een allergische reactie krijgt van bedwantsenbeten.
Hoe voorkom ik een bedwantsenbeet?
Als je eenmaal bedwantsen in je huis hebt, is het wachten op bedwantsenbeten. Slapen met het licht aan voorkomt niet dat de bedwantsen toch uit hun schuilplaats komen voor hun bloedmaaltijd. Jezelf insmeren met een insectenwerend middel heeft ook geen zin. De bedwantsen trekken zich hier niets van aan en je voorkomt niet dat je gebeten wordt. Het enige wat je kunt doen om bedwantsenbeten tegen te gaan, is om een effectieve bedwantsen bestrijding uit te laten voeren.
Wat kan ik doen tegen bedwantsen?
Sleep tight, do’nt let the bedbugs bite. Dit versje wordt vaak verteld voor het slapen gaan, nu snap je vast waarom. Als je last hebt van bedwantsenbeten, laat dan een ongediertebestrijder de bedwantsen bestrijden. Zelf bedwantsen bestrijden is bijna niet te doen met de bestrijdingsmiddelen die particulieren mogen gebruiken. Een gediplomeerd ongediertebestrijder mag professionele bestrijdingsmiddelen toepassen die zowel de volwassen bedwantsen, als de nimfen en de eitjes van bedwantsen bestrijden. Vind hier jouw professionele bedwantsen bestrijder die bij jou in de buurt zit.