Bedwantsenbeet

Bedwantsenbeet

Bedwantsen in je huis komen ’s nachts tevoorschijn uit hun schuilplaats voor een bloedmaaltijd. Ze worden aangetrokken door de warmte die jij uitstraalt en de kooldioxide die jij uitademt. Met hun snuit bijten ze je meerdere malen en zuigen jouw bloed op. Hoe werkt dat nou precies zo’n bedwantsenbeet?

Waarom bijten bedwantsen?

De bedwants is een zogenoemd parasitair insect. Dit houdt in dat het ongedierte leeft van zijn gastheer, net zoals een vlo. Bij de bedwants is dit vaak de mens, bij de vlo eerder het huisdier. Hoe ontstaat dan een bedwantsenbeet?

  • Tijdens de zoektocht van de bedwants naar bloed prikt de bedwants een klein gaatje in je huid, de beet van de bedwants.
  • Door dit gaatje injecteert de bedwants een stofje in jouw lichaam. Dit stofje zorgt ervoor dat het bloed niet stolt en de bedwants zo jouw bloed eenvoudig kan opnemen. Deze geïnjecteerde stof laat het herkenbare kleine, rode bultje ontstaan wat voor die enorme jeuk zorgt.
  • Wanneer je beweegt in je slaap, stoppen ze even met bloed zuigen. Als je weer stil ligt, bijten ze een stukje verderop nog een keer. Net zolang tot ze genoeg hebben gegeten, daarom vind je vaak meerdere bedwantsenbeten bij elkaar.

Bedwantsen beet herkennen

Kenmerkend voor bedwantsenbeten is het hebben van drie beten op een rijtje. Dit wordt ook wel ontbijt-lunch-diner genoemd. Ook meerdere beten in groepjes bij elkaar is kenmerkend voor het eetpatroon van de bedwants. De volgende ochtend word je wakker met allemaal jeukende, rode bultjes op je lichaam. In eerste instantie lijken het muggenbulten, maar door het kenmerkende bedwantsenpatroon zijn bedwantsenbeten toch te onderscheiden van gewone muggenbulten. Muggen steken altijd maar één keer, bedwantsen bijten meerdere keren achter elkaar. In sommige gevallen veroorzaken bedwantsenbeten een allergische reactie. Een rode, jeukende uitslag over je gehele lichaam is het gevolg. Op de plaats waar je gebeten bent, ontstaat dan een blaas. Verder zijn bedwantsenbeten niet schadelijk voor je gezondheid.

Bedwantsen beten behandelen

Voordat je begint met het behandelen van bedwantsenbeten is het wel zo handig dat ook alle bedwantsen uit je huis zijn. De beten van een bedwants blijven vaak lang en hevig jeuken. Toch is het beter om niet te krabben om te voorkomen dat je je huid kapot krabt. Kapot gekrabde bultjes gaan ontsteken en laten uiteindelijk een litteken achter. Behandel de plekken waar je gebeten bent met steroïde zalf en calamine lotion. Mochten de bedwantsenbeten blijven jeuken, raadpleeg dan even de huisarts. Ondanks dat je jeuk erg vervelend is, trekken de bedwantsenbeten vanzelf weg na een tijdje. Mits ook de bedwantsen uit huis zijn. Een behandeling is dus niet noodzakelijk, tenzij je een allergische reactie hebt op bedwantsenbeten.

Hoe voorkom ik een bedwantsen beet?

Als je eenmaal bedwantsen hebt, is het niet mogelijk om te voorkomen dat je gebeten wordt. Slapen met het licht aan voorkomt niet dat de bedwantsen toch uit hun schuilplaats komen voor hun bloedmaaltijd. Jezelf insmeren met een insectenwerend middel heeft ook geen zin. De bedwantsen trekken zich hier niets van aan en je voorkomt niet dat je gebeten wordt. Het enige wat je kunt doen om bedwantsenbeten tegen te gaan, is om een effectieve bedwantsenbestrijding uit te laten voeren.

Professioneel bedwantsen bestrijden

Vind hier jouw professionele bedwantsenbestrijder die bij jou in de buurt zit. Neem contact op met onze ongediertebestrijders en wij zijn binnen 24 uur ter plaatse om de bedwantsenplaag bij jou thuis te bestrijden.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!