Bedwantsen en gezondheid

Bedwantsen en gezondheid

Bedwantsen, ook wel wandluis, bedluis of bedbug, zijn ectoparasieten. Dat betekent dat bedwantsen zich voeden met het bloed van mens of dier en dat ze daarvoor buiten het lichaam van hun gastheer blijven. Bedwantsen in je huis verstoppen zich in je slaapkamer en dan met name in en rondom het bed. ’s Nachts komen ze tevoorschijn voor een omvangrijke bloedmaaltijd. Hoe zit het met bedwantsen en gezondheid? Welke gevolgen hebben bedwantsenbeten voor ons? Lees hier meer over bedwantsen en gezondheid.

Bedwantsenbeet herkennen

Bedwantsen steken meerdere keren achter elkaar. Vaak heb je drie beten op een rij, kenmerkend voor bedwantsen, het zogenaamde ontbijt-lunch-diner. De klachten van een bedwantsenbeet zijn divers, variërend van geen reactie tot uitgebreide huidklachten. De meesten krijgen in ieder geval op de plek van de beet een rode bult. De wondjes genezen vaak snel. Soms komen wel huidinfecties voor. Deze bulten jeuken namelijk vaak behoorlijk en wanneer je ze kapot krabt, gaat de plek ontsteken. Een litteken blijft dan achter. Voor mensen betekent de aanwezigheid van bedwantsen veelal een behoorlijke belasting, vooral door de paniek die ontstaat bij velen.

Allergische reactie op bedwantsenbeet

Bij sommige mensen ontstaat een hevige allergische reactie wanneer ze door bedwantsen gebeten zijn.

  • Een hevig jeukende uitslag verspreidt zich over het hele lichaam.
  • Op de plaats van de beten ontstaan blaren.
  • Soms ontstaat een bacteriële infectie, dit laat je het beste behandelen met antibiotica.

Om te voorkomen dat je de huid kapot krabt, kun je je insmeren met een verdovende of verkoelende crème.

Is een bedwantsenbeet gevaarlijk?

Bedwantsen kunnen virussen of bacteriën bij zich dragen. Voorbeelden hiervan zijn Hepatitis B, MRSA en zelfs hiv. Uit onderzoek is echter nog niet gebleken of door een bedwantsenbeet ook daadwerkelijk iemand besmet kan raken. Wanneer je bedwantsen in huis hebt en hier niets aan doet, wordt vanzelfsprekend plaag alleen maar groter en word je uiteraard ook steeds vaker gebeten. Als je niets doet tegen een bedwantsenplaag, dan ligt bloedarmoede op de loer.

Hoe voorkom ik bedwantsenbeten?

Als je eenmaal bedwantsen in je slaapkamer hebt, zullen ze je hoe dan ook bijten. Bedwantsen kunnen makkelijk vijfendertig dagen zonder eten, dus het uithongeren van bedwantsen is geen optie. Bedwantsen komen met name tevoorschijn als het donker is, met het licht aan slapen voorkomt echter niet dat je wordt gebeten door de bedwantsen. Ook jezelf insmeren met een insectenwerend middel is geen oplossing tegen bedwantsenbeten.

Wat kan ik doen tegen bedwantsen?

Als je eenmaal last van bedwantsen hebt, is de enige oplossing een effectieve bedwantsenbestrijding uit te laten voeren. Ga niet zelf aan de slag om bedwantsen te bestrijden, het probleem wordt dan vaak alleen maar erger. Wat kun je dan wel doen tegen bedwantsen? De beste oplossing is het inschakelen van een professionele bedwantsenbestrijder. Voor snel resultaat, nu je meer weet over bedwantsen en gezondheid, neem je contact op met de ongediertebestrijder bij jou uit de buurt, die vind je hier.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!