Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Aantal meldingen wespenoverlast ongewoon hoog

Aantal meldingen wespenoverlast ongewoon hoog

Wespen kunnen een dag buiten in het zonnetje behoorlijk verpesten. De wespenoverlast lijkt dit jaar erg te worden dan andere jaren. De telefoon bij ongediertebestrijders staat roodgloeiend.

Oorzaak van de wespenoverlast

Heel vreemd is het niet dat de wespenoverlast nu al zo erg is. De lente was bijzonder warm, waarbij meerdere records werden verbroken. Gemiddeld haalt mei 13,1 graden, terwijl we dit jaar in mei wel 16,4 graden haalden. Door dit warme voorjaar zijn de koninginnen eerder uit hun winterslaap gekomen, waardoor het aantal werksters sneller groeit dan andere jaren. Omdat de wespen ook langer de tijd hebben om zich te ontwikkelen, zijn ze ook groter dan normaal in deze tijd.

Wespenplaag op komst

Het veranderende klimaat is de oorzaak van de toenemende wespenoverlast. Door het warme verloop van het jaar en de ongewone droogte in juni kunnen we tot ver in de herfst overlast van wespen verwachten. Normaal valt er in juni gemiddeld 65 mm, terwijl er tot nu toe slechts 12,1 mm viel. Deze droogte is voor wespen erg gunstig. De overlast door wespen zal verder toenemen, want er wordt in juli ook geen extreme hoeveelheid regen verwacht.

Wespenoverlast voorkomen

Als je een wespennest hebt ontdekt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een ongediertebestrijder. In een wespennest kunnen wel 10.000 wespen leven en je wilt niet dat die in je tuin rondvliegen. De wespennesten die ongediertebestrijders nu bestrijden, zijn vaak al ter grootte van een tennisbal. Als je zo’n wespennest niet laat bestrijden, dan kan deze uitgroeien ter grootte van een voetbal. Het aantal wespen en de wespenoverlast wordt hiermee alsmaar meer.