Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Tips & adviezen

Vlooien

Vlooien zijn bloedparasieten en behoren tot de orde van gevleugelde insecten. Dit is verwarrend, aangezien vlooien geen vleugels hebben. Deze zijn verloren gegaan tijdens hun evolutie. Vlooien leven van het bloed van dieren en bijten soms ook mensen. Ze worden gezien als één van de belangrijkste plaaginsecten.

Afspraak maken

Vlooienbestrijder inschakelen
of zelf proberen?

 Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? Onze bestrijder Jijzelf
Zeer ervaren plaagdierbeheerser
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus
Verzekerd tegen gevolgschade
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode
De (milieu)vriendelijkste oplossing
  Maak een afspraak Wij bellen jou

In het kort

  • Vlooien zijn kleine springende insecten.
  • Vlooien leven van het bloed van dieren en bijten soms ook mensen.
  • Onze huisdieren zijn vaak doelwit van de kattenvlo. Deze komt het meest voor in Nederland en plagen zowel honden als katten.
  • Voorkom een vlooienplaag: regelmatig stofzuigen, dweilen en wassen.
  • Anti-vlooienmiddelen: wees er voorzichtig mee!
  • Vlooienbestrijding: het meest effectief door een professionele ongediertebestrijder.

Tips

  1. Behandel je huisdier periodiek tegen vlooien. Ook het ontwormen van je huisdier is erg belangrijk.
  2. Wees voorzichtig met het in huis nemen van logeerhuisdieren.
  3. Stofzuig dagelijks en was de slaapplaats van je huisdier regelmatig op minimaal zestig graden.

Last van vlooien?

Wacht niet te lang en laat vlooien snel en vakkundig bestrijden.

  • De eitjes zijn de echte boosdoeners.
  • Een goede aanpak voor het juiste resultaat.
  • Spuitbussen zijn vaak duurder en niet oplossingsgericht.

Wat is een vlo?

Een vlo is een klein insect dat van het bloed van dieren leeft. Deze bloedparasieten kunnen alleen leven van warmbloedige dieren met lichaamsbeharing, zoals zoogdieren en vogels. Vlooien (Siphonaptera, ook wel Aphaniptera genoemd) behoren tot de gevleugelde insecten, ondanks dat ze helemaal geen vleugels hebben. Ze kunnen dus niet vliegen, maar wel erg goed springen. Vlooien komen wij vaak tegen bij onze huisdieren.

vlooien-vlo

De metamorfose van de vlo

De vlo is een opmerkelijk insect dat in zijn levenscyclus een volledige metamorfose ondergaat. Vlooien kennen 4 verschillende levensstadia: het ei, de larve, de pop en de volwassen vlo. Het leven van de vlo begint in een eitje, waar na 2 tot 4 dagen een larve uit kruipt. De larve wordt door vervellingen steeds groter en verpopt zich na ongeveer 2 tot 3 weken.

Het popstadia duurt ongeveer 6 weken, waarna uiteindelijk de volwassen vlo tevoorschijn komt. Na elke bloedmaaltijd leggen vlooien eitjes, soms tot wel honderd eitjes per dag. De voortplanting en ontwikkeling van de vlo begint nu weer opnieuw.

Vlooien en hun leefomgeving

Het grootste deel van het leven van een vlo speelt zich buiten de gastheer (een organisme dat een ander organisme in of op zich draagt) af. Dat wil zeggen dat zowel de eitjes als de larven en de volwassen vlooien voornamelijk op de grond leven. Ze verstoppen zich tussen kieren en naden rondom de slaapplaats van je huisdier. Ze bespringen hun gastheer wanneer ze een bloedmaaltijd nodig hebben en gaan weer weg wanneer ze uitgegeten zijn.

Voedsel en vijanden van vlooien

Vlooien leven voornamelijk van het bloed van hun gastheren. De larven van vlooien eten alleen organisch materiaal, zoals de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Wanneer een volwassen vlo bloed zuigt, stopt hij niet als hij vol zit maar laat het halfverteerde bloed gedeeltelijk weer uit zijn lichaam lopen als voedsel voor de larven. Even geen gastheer in de buurt? Een vlo kan lange tijd overleven zonder voedsel, soms wel zes maanden. Ze hebben ook vrijwel geen vijanden waar ze voor moeten uitkijken. Alleen de sluipwesp heeft verschillende parasieten op het menu, waarbij de vlo af en toe ook in de maaltijd voorkomt. Ook kan de mens als vijand worden gerekend, wij zijn erg enthousiast met het bestrijden van de vlo.

Hoe zien vlooien eruit?

Vlooien zijn hele irritante insecten die goed kunnen springen. We weten dat ze onze huisdieren vaak plagen en vervelende jeuk veroorzaken, maar hoe zien vlooien er nu eigenlijk precies uit? Ondanks de vele soorten vlooien die er bestaan, zien alle vlooien er zo ongeveer hetzelfde uit. Een vlo is snel te herkennen aan zijn opvallende lange achterpoten. Vlooien zijn ongeveer 2 tot 3 millimeter lang en hebben een rode tot bruinachtige kleur. Ze hebben een zijdelings afgeplat lichaam en een kleine naar onderen gebogen kop. Een vlo heeft 6 poten (waaronder de 2 lange springpoten) en geen vleugels. Alleen bij kattenvlooien (de vlo waar wij het meeste last van hebben) zitten kam-achtige uitsteeksels in de nek.

vlo tussen haren op de huid

De eitjes van een vlo kan je bijna niet met het blote oog zien. Deze zijn ongeveer een halve millimeter groot. De larve van een vlo zijn wit en wormachtig met lange haren. Ze worden wel eens vergeleken met vliegenmaden.

Lichaamskenmerken van de vlo

Het opvallende lichaam van de vlo bestaat uit drie delen; de kop, het borststuk en het achterlijf. Wanneer je een vlo onder een microscoop zou leggen, kun je hele specifieke lichaamskenmerken zien. Vooral de kop van de vlo heeft een interessant uiterlijk door de verschillende kammen, uitsteeksels, antennes en uitgebreide monddelen. Het achterlijf van de vlo heeft een bijzonder kenmerk, deze is namelijk ontzettend taai. Heb je een vlo te pakken en wil je deze tussen je vingers pletten, dan zal je dat echt met behulp van je nagels moeten doen.

Vlooien overleven door zintuigharen

Vlooien zien heel slecht, maar kunnen bijzonder goed warmte waarnemen en worden actiever bij een hoge CO2 concentratie in de buurt. Een vlo kan zijn gastheer, ofwel lopende voedselbron, opsporen door rijen van zintuigharen. Deze minuscule haartjes zitten over het hele lichaam verspreid en zijn dus van levensbelang voor de vlo.

Soorten vlooien

Er bestaan wereldwijd meer dan tweeduizend verschillende soorten vlooien. In Nederland hebben we ongeveer 50 verschillende soorten, waarvan wij het meest last hebben van de kattenvlo (Ctenocephalides Felis). Dit soort houdt niet alleen van het bloed van katten, maar hebben ook honden en heel soms mensen als hun gastheer. Er bestaan wel mensenvlooien en hondenvlooien, maar deze worden zelden nog gezien. Andere bekende soorten vlooien zijn de vogelvlo en de rattenvlo (denk aan de zwarte rat en het pestvirus). Zo hebben verschillende dieren hun eigen soort vlooien bij zich.

Kattenvlo Meest voorkomende vlo in Nederland op katten en honden. Bijt heel soms ook mensen.
Hondenvlo Naast de kattenvlo de meest bekende soort vlo in de Westerse wereld. Komt in Nederland veel minder voor.
Mensenvlo Komt wereldwijd voor, maar bijna niet meer in west Europa. De mensenvlo bijt veel zoogdieren en vogels.
kattenvlo-vacht-vlo

Kattenvlo

Ongevleugelde zuigers

Kleine springende insecten worden heel snel vlooien genoemd, terwijl dit misschien niet eens echt vlooien zijn. Zo worden bladvlooien, watervlooien of sneeuwvlooien bijvoorbeeld als echte vlooien aangezien, maar dat zijn ze niet. De wetenschappelijke naam van een vlo is Siphonaptera, en kan vertaald worden naar ongevleugelde zuigers. Deze naam past dan ook perfect bij de vlo aangezien dit ongedierte geen vleugels heeft en bloed zuigt van mens en dier.

Vlooienmarkt of rommelmarkt?

Veel rommelmarkten worden ook wel vlooienmarkten genoemd, maar waarom? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Op een rommelmarkt worden tweedehands spullen verkocht en vroeger dachten mensen dat dit allemaal vieze spullen zouden moeten zijn waar vlooien op zouden zitten, een vlooienmarkt dus.

Apen vlooien elkaar, de echte betekenis

Apen vlooien, dat hebben we allemaal wel eens gezien. Maar waarom doen apen dit nu eigenlijk? Wat is de echte betekenis van het vlooien? Apen vlooien elkaar vanwege sociaal gedrag en tijdverdrijf. Ze halen misschien een enkele vlo weg als die aanwezig is, maar ook huidschilfers of zandkorrels die tussen de haren zitten. De reden dat apen vlooien is dus niet om vlooien op te sporen, maar omdat ze elkaar aardig vinden, met elkaar communiceren en ontspanning zoeken.

Huisdieren en vlooien

Vlooien veroorzaken veel jeuk, onrust en ongemak bij huisdieren. De kattenvlo komt het meest voor in Nederland en plaagt niet alleen katten, maar ook honden en heel soms ook mensen. Zit je hond of kat zichzelf de hele tijd te jeuken en te krabben, dan heb je grote kans dat er vlooien in de buurt zijn. Heb je meerdere huisdieren zoals een konijn of een cavia, dan kunnen deze dieren ook last van de vlooien krijgen. Het is daarom erg belangrijk om direct actie te ondernemen als je vlooien in huis hebt ontdekt. Weet je niet precies hoe je een vlooienplaag moet aanpakken dan kan een ongediertebestrijder je daarbij helpen.

=> Een volwassen vlo voedt zich met het bloed van een gastheer. Na deze bloedmaaltijd legt een vlo honderden eitjes.
=> Deze eitjes vallen ergens binnen of buiten op de grond. Uit deze eitjes komen larven die zich gaan nestelen op donkere schuilplekken.
=> De larven voeden zich met vlooienpoep en vervellen totdat ze zich verpoppen.
=> Door warmte en trillingen komt de pop uit en is de vlo geboren. Deze wacht net zo lang tot er een gastheer voorbij komt en bespringt deze.
=> De volwassen vlo begint aan een bloedmaaltijd en de cyclus is rond en herhaalt zich keer op keer.

Hoe loopt je huisdier vlooien op?

Een groot misverstand over vlooien is dat mensen denken dat hun huisdier vlooien oploopt van een ander (huis)dier. Dit is niet waar! Waarom zou een vlo die al een gastheer heeft op een andere gastheer springen. Het risico om over te springen is ook veel te groot voor een vlo. Een dier raakt besmet met vlooien doordat hij ergens langs loopt waar een verpopte larve klaar staat om hun slachtoffer te bespringen. Als de vlo eenmaal een goed plekje heeft gevonden, bijvoorbeeld in de mand van je hond of kat, dan is de kans op meer vlooien erg groot. Vlooien leggen veel eitjes per dag die door onder andere lichaamswarmte van je huisdier ontpoppen tot een larve. Wanneer deze larve gevoed wordt door de uitwerpselen van andere vlooien, of misschien wel huidschilfers van mensen, komt de volwassen vlo tevoorschijn.

Heeft mijn huisdier vlooien?

Het is soms moeilijk te ontdekken of je huisdier last heeft van vlooien. Toch zijn er wel manieren om erachter te komen.

  • Krabt en bijt je huisdier zichzelf erg veel, dan is er duidelijk sprake van jeuk of irritatie.
  • Inspecteer de vacht grondig. Wanneer je goed tussen de haren op de huid kijkt kan je eventueel een vlo vinden. Zie je kleine zwarte puntjes of vlekjes dan kunnen dit uitwerpselen van vlooien zijn.
  • Met een speciale vlooienkam kan je zowel vlooien als de vlooienuitwerpselen goed opsporen.

vlooienkam-vlo

Verspreiding van ziekte op huisdieren

Vlooien kunnen drager zijn van parasitaire dieren zoals lintwormen en bacteriën. Door de kattenvlo kunnen huisdieren lintwormen oplopen als ze een besmette vlo doorslikken. Het duurt ongeveer 3 weken voordat de lintworm zich dan ontwikkeld. Vlooien geven je huisdier dus niet alleen vervelende jeuk, maar kunnen ook nog eens een ander probleem erbij veroorzaken. Deze verspreiding van ziekte op huisdieren is erg ongemakkelijk en zal direct gestopt moeten worden.

Vlooien in huis

Vlooien zijn een veelvoorkomend probleem in huis en kunnen behoorlijk vervelend zijn. Doordat vlooien veel eitjes per dag leggen en er vaak ook genoeg verstop plekken aanwezig zijn, kan er snel een vlooienplaag ontstaan. Vlooien zitten graag in naden, kieren van bijvoorbeeld banken en manden. Ook het tapijt en kleedjes voor huisdieren zijn veel voorkomende plaatsen waar vlooieneitjes kunnen zitten. Vlooien in huis is verschrikkelijk en ook nog eens lastig te bestrijden.

Voorkom vlooien: Stofzuigen, dweilen en wassen

Het is een grote uitdaging om vlooien volledig te voorkomen. Honden en katten kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk van buiten vlooieneitjes meenemen in hun vacht. Deze eitjes zijn niet echt zichtbaar en daarom is het ook heel moeilijk om te voorkomen dat ze mee naar binnen worden genomen. Wel kan je ervoor zorgen dat deze enkele vlooien niet uitgroeien tot een vlooienplaag. Naast eventuele anti vlooiendruppels of vlooienbanden voor je huisdier kan je zorgen voor een schoon huis.

  1. Stofzuig en dweil de vloer elke dag. Op deze manier verwijder je heel veel eitjes en larven van de vlooien. Verschoon dan ook regelmatig de stofzuigzak, anders heb je kans dat ze alsnog uit de zak komen.
  2. Was ook regelmatig de kleden, kussens en manden van je huisdier op minstens 60 graden celcius. Hiermee dood je de eitjes en de larven die hierin verstopt zitten.
  3. Gebruik een vlooienspray als preventie. Dit vlooienmiddel zorgt voor een dun laagje op de huid van je huisdier waardoor vlooien niet gemakkelijk meer op de huid kunnen blijven zitten. Lees wel goed de bijsluiter van het middel en let op de ogen en mond van je huisdier bij het toepassen.

Overlast van vlooien, snel oplossen

Het is duidelijk dat vlooien hele hardnekkige ongedierte zijn en lastig te bestrijden. Toch wil je hier zo snel mogelijk vanaf en het vlooienprobleem snel oplossen. Om helemaal van de overlast van vlooien af te komen, kan je het beste hulp inschakelen van een ongediertebestrijder. Zij hebben de kennis en de juiste werkende middelen om deze irritante beestjes uit te roeien. Je huisdier zal je eeuwig dankbaar zijn.

Vlooien, bedwantsen of muggen

Kleine bijtende beestjes, daar wordt helemaal niemand gelukkig van. Je ziet ze vaak niet, maar ze bijten je wel. Insectenbeten kunnen erg op elkaar lijken, zo ook de beten van vlooien, bedwantsen en muggen. Deze insecten veroorzaken alledrie rode en jeukende vlekken of bultjes op je lichaam. De reactie op de insectenbeten verschilt ook per persoon, dit kan het onderzoek naar het beestje wel vermoeilijken. Je zult er toch achter moeten komen welk beestje jou lastig valt, zodat je de bestrijding kunt gaan inzetten en zo van je huidirritaties af kunt komen.

vlo-huid-beet

Vlo

bedwants-bed-huid

Bedwants

mug-huid-beet

Mug

Soort insect De beet Waar bijten ze? Wanneer bijten ze?
Vlooien Rood vlekje of bultje met een donker rood puntje in het midden. Voornamelijk onderbenen en voeten. Ook op plaatsen waar elastiek van kleding de huid raakt. Voornamelijk overdag, wanneer mensen en dieren actief zijn.
Bedwantsen Rode jeukende bultjes. Vaak in patronen: 3 op een rij of een aantal in een groepje. Hele lichaam, maar vaak de plaatsen waar de huid het matras aanraakt. Voornamelijk ‘s nachts wanneer het bed beslapen wordt.
Muggen Rode jeukende bultjes en in sommige allergische reactie grote rode vlekken. Hele lichaam, maar voornamelijk blootgestelde huid zoals armen en benen. Meestal bij zonsondergang en zonsopgang.

Vlooienbeten

Vlooien voeden zich met het bloed van warmbloedige gewervelden met een vacht of veren. Huisdieren zijn dus vaak de dupe van vlooienbeten. De vlooien bespringen hun gastheer als ze honger hebben en verlaten ze weer als ze uitgegeten zijn. Door een beet zuigen ze het nodige bloed op. Doordat de vlo speeksel achterlaat tegen het stollen van het bloed, gaat de beet uiteindelijk ontzettend jeuken.

Herken een vlooienbeet

vlooienbeten-rodepuntjes

Springen er allemaal kleine beestjes op jou en je huisdier? Heb je jeuk en zit je huisdier ook de hele dag te krabben? Verschijnen er kleine rode bultjes met een rood puntje in het midden op je huid en die van je huisdier? Bingo, je hebt last van vlooien! Vlooienbeten zitten vaak op de benen en voeten van mensen. Dieren worden vaak gebeten in de liezen en zie je vaak meerdere bultjes bij elkaar. In sommige gevallen ontstaat er uitslag vanwege een allergie. Een vlooienbeet is dus goed te herkennen.

Vlooienbeet: schadelijk voor je gezondheid?

Vlooien zijn vieze beestjes en dragen wel degelijk bacteriën met zich mee. We kennen allemaal De Pest van vroeger waar veel mensen aan zijn gestorven. Deze bacterie werd toen de tijd door de rattenvlo overgedragen op mensen. Tegenwoordig hebben we betere hygiëne en bestrijdingsmiddelen tegen vlooien. In Nederland hebben we het meest last van de kattenvlo. Deze vlo plaagt voornamelijk katten en honden en zullen een enkele keer een mens bijten. Een vlooienbeet kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je huisdier en jezelf. Naast de jeuk en huidproblemen kan de kattenvlo de volgende ziektes of gezondheidsproblemen veroorzaken:

  • Lintworm => voornamelijk gevaar voor je huisdier
  • Kattenkrabziekte => voornamelijk gevaar voor mensen
  • Bloedarmoede door mycoplasma => gevaar voor je huisdier
  • Rickettsia felis => voornamelijk gevaar voor mensen

Behandeling vlooienbeet

Voor een enkele beet is er meestal geen behandeling nodig. Heb je een vlooienplaag in huis en zit je onder de vlooienbeten, dan is een behandeling wel handig. Om de jeuk van de vlooienbeet te stoppen zal je als eerste echt moeten proberen om niet te krabben. Door krabben wordt de jeuk alleen maar erger en loop je risico op wondjes en infecties. Een mengsel van azijn met koud water kan goed helpen tegen de jeuk. Ook zijn er verkoelende crèmes die je kunt gebruiken om de jeuk te verminderen of zelfs te stoppen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld crèmes met Aloe Vera erin.

Vlooienplaag

Er is maar één vlo nodig om een vlooienplaag te veroorzaken. Wanneer die ene vlo zich kan voeden met bloed en eitjes legt (ongeveer 50 per dag), zullen deze eitjes zich snel ontwikkelen tot larve en verpoppen deze zich tot volwassen vlooien. De beestjes kunnen zich dan in razend tempo voortplanten en zijn ook nog eens lastig te bestrijden.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Plotseling allemaal vlooien in huis? Het kan gebeuren dat er per ongeluk vlooieneitjes mee naar binnen zijn genomen via de vacht van je huisdier of via je eigen schoenen bijvoorbeeld. Misschien heeft een enkele vlo zijn weg naar binnen gevonden en legt na 1 bloedmaaltijd direct eitjes. Deze eitjes gaan zich dan in huis langzaam ontwikkelen en kunnen zich ineens allemaal gaan ontpoppen wanneer jij of je huisdier veel in de buurt zijn. Vlooien kunnen net zolang in de pop blijven zitten totdat er een gastheer is waargenomen. Daarom hebben veel mensen ineens last van vlooien als ze terugkomen van vakantie. De vlooien hebben dan geduldig gewacht tot er weer een voedselbron in de buurt is en zullen je dan massaal gaan bespringen. Zo kan er snel een vlooienplaag in huis ontstaan.

Vlooienplaag voorkomen

Vlooien zijn gemene en hardnekkige insecten. Om een vlooienplaag te voorkomen kan je het beste zorgen dat je huis schoon is. Als je huisdieren hebt zal je vooral rondom de slaapplek van je huisdier regelmatig goed moeten stofzuigen. Ook het wassen van kleden en manden helpt goed om vlooien te voorkomen, omdat je dan mogelijke eitjes en larven dood maakt. Er bestaan ook verschillende vlooienmiddelen die je kunt gebruiken om vlooien bij je huisdier te voorkomen of dood te maken, bijvoorbeeld vlooienspray, vlooienbanden of vlooienpipetjes.

Anti-vlooienmiddelen

Last van vlooien in huis? Dit is heel vervelend en je wilt hier natuurlijk zo snel mogelijk van af. Gelukkig zijn er een aantal anti-vlooienmiddelen verkrijgbaar waar je vlooien mee kunt verjagen of uitroeien. Toch is dit een lastige klus, want vlooien zijn hele hardnekkige ongedierte.

Zelf vlooien bestrijden: behandeling voor je huisdier

Je kunt zelf vlooien bestrijden met verschillende vlooienmiddelen die verkrijgbaar zijn in de winkel. Pas wel heel goed op dat je de gezondheid van je huisdier niet op het spel zet. Zo kan je bijvoorbeeld geen honden vlooienmiddel gebruiken voor je kat en geen vlooienpoeder inwrijven bij jonge dieren. Zorg ervoor dat anti-vlooienmiddelen niet in de ogen, bek of luchtwegen van je huisdier terecht komt. De behandeling waar de meeste mensen voor kiezen is de vlooienshampoo en de vlooienband. Daarnaast worden ook wel natuurlijke middeltjes gebruikt als lauw water met azijn.

Vlooien zelf bestrijden met:

  • Vlooienshampoo
  • Vlooienband
  • Lauw water en azijn
  • Vlooienpipetjes (vlooiendruppels)
  • Inwendige middelen: tabletten, pasta’s druppels
  • Vlooienspray
  • Vlooienpoeder

Vlooienshampoo en een vlooienband: goede combinatie

Een goede manier om zelf vlooien te bestrijden bij je huisdier is een combinatie van vlooienshampoo en een vlooienband. Zorg als eerste voor een grondige schoonmaak in huis, vooral rond de slaapplek van je huisdier. Daarna kan je je huisdier gaan wassen met een speciale anti- vlooienshampoo. Met deze shampoo dood je direct alle vlooien. Een vlooienband om de nek van je huisdier zal de komende 6 maanden de overgebleven vlooien doden. Hopelijk heb je op deze manier de vlooienplaag goed onderbroken en misschien zelfs wel uitgeroeid.

vlooien-vacht-vlooienmiddelen

Pas op met vlooienspray en vlooienpoeder

Vlooienspray en vlooienpoeder worden ook gebruikt tegen vlooien, maar zijn wat lastiger te gebruiken. De vlooienspray is meer een preventie tegen vlooien dan een bestrijding. De spray geeft een dun laagje af waar vlooien, en hun eitjes, moeilijker op kunnen blijven zitten. Als je dus al last hebt van vlooien, heeft de spray weinig functie. Ook kunnen vlooien de periode van de werking van de spray gemakkelijk overleven. Vlooienpoeder kan ook niet altijd worden gebruikt.

Houdt rekening met de volgende punten voordat je vlooienpoeder gaat gebruiken:

  1. Gebruik geen vlooienpoeder bij honden jonger dan 3 jaar en katten jonger dan 6 maanden.
  2. Is je hond of kat zwanger? Gebruik dan geen vlooienpoeder.
  3. Heeft je huisdier andere geneesmiddelen? Neem dan contact op met de dierenarts of je vlooienpoeder in combinatie mag gebruiken.
  4. Vlooienpoeder is ongeschikt voor huisdieren met lange haren.
    Bij geïrriteerde huid is het onverstandig om vlooienpoeder te gebruiken.
  5. Voorkom dat de poeder in de ogen of luchtwegen van je huisdier of jezelf terecht komt.

Professionele vlooienbestrijding

Vlooien bestrijden is niet altijd makkelijk. Je kunt veel geld uitgeven aan verschillende vlooienmiddelen en dan hopen dat het je gelukt is om alle vlooien uit te roeien. Je kunt ook direct kiezen om je vlooienprobleem op te laten lossen door professionele vlooienbestrijding.

Vlooien bestrijden in huis

Vlooien zijn snelle beestjes die je bijna niet ziet. Ze springen van de ene op een andere plek en je bent hem alweer kwijt. Vlooien in huis is een erg vervelende situatie voor jezelf en je huisdieren. Met verschillende middelen kan je zelf vlooien bestrijden, maar vaak verjaag je de vlo alleen maar of heb je misschien de helft van de vlooien familie te pakken. Vergeet niet dat er waarschijnlijk veel eitjes overal liggen die nog uit moeten komen. Wil je helemaal van je vlooienplaag in huis af? Bel een ongediertebestrijder bij jou in de buurt.

Effectieve manier van een vlooienbestrijding

Om een vlooienplaag te bestrijden, moeten de vlooien bestreden worden met effectieve middelen. Deze vlooienmiddelen zijn niet bedoeld voor de particulieren verkoop, maar hebben professionele ongediertebestrijders wel ter beschikking. Zij hebben de kennis en kunde om met deze middelen een vlooienplaag uit te roeien. Geen gekrab en gejeuk meer!

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over vlooien

Waarom heb ik een ongediertebestrijder nodig bij vlooien in huis? Kan ik dit niet zelf?

Het bestrijden van vlooien is niet makkelijk. Vlooien zijn snelle beestjes die veel eitjes leggen in kieren, naden of vloerkleden bijvoorbeeld. Een vlooienplaag kan heel lang duren als je deze niet goed behandeld. Goede middelen en kennis van de levenscyclus van deze beestjes is van groot belang voor een vlooienbestrijding. Bovendien ben je waarschijnlijk goedkoper uit, dan wanneer je zelf van alles koopt en probeert.

Bijten vlooien ook mensen?

Er bestaan verschillende soorten vlooien, maar in Nederland komt de kattenvlo het meeste voor. Deze vlooien plagen niet alleen katten, maar ook honden en willen heel af en toe ook een mens bijten. De vlooienbeten zitten dan vaak op je benen en voeten.

Hoe loopt mijn huisdier vlooien op?

Huisdieren lopen vlooien op door ergens langs te lopen waar een verpopte larve aan het wachten is tot er een gastheer voorbij komt. Huisdieren kunnen ook gemakkelijk vlooieneitjes van buiten in de vacht mee naar binnen nemen. Vlooien springen dus niet over van huisdier op huisdier.

Helpen vlooienmiddelen wel? Mijn hond blijft krabben en jeuken.

Vlooienmiddelen zijn er genoeg, maar de grote vraag is of de juiste middelen bij de juiste situaties worden toegepast. De meeste vlooienmiddelen zullen vlooien waarschijnlijk wel doden, maar misschien is de vlooienplaag te groot voor sommige middelen en blijven er steeds nieuwe vlooien komen. Het is vaak een lastige inschatting.

Zijn vlooien gevaarlijk voor mijn huisdier?

Vlooien zijn niet direct gevaarlijk, maar kunnen wel degelijk drager zijn van parasitaire dieren zoals lintwormen en bacteriën. Bij het doorslikken van een besmette vlo, kunnen huisdieren dus bijvoorbeeld lintwormen oplopen en dan heb je nog een probleem erbij.

Feiten over vlooien

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.

Laat vlooien bestrijden

Activiteit

Vlooien zijn redelijk actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Vlooien zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer klein dat vlooien schade aan kunnen brengen.

Populatie

Vlooien kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!