Tips & adviezen

Motmuggen

Motmuggen zijn bekend onder verschillende namen, waaronder de namen aalputmotje, rioolvlieg of motvlieg. Motmuggen behoren tot de onderorde “muggen” en hebben dus ook een steeksnuit. Motmuggen kunnen hier echter niet mee steken. Motmuggen zijn niet verwant aan motten.

Foto van Motmuggen

Wil je motmuggen zelf bestrijden? Bekijk de risico's.

Tips

  1. Onderzoek of er ergens lekkage is van het riool en laat dit repareren. Ruim de gelekte drab op.
  2. Motmuggen planten zich voort in stilstaand water en allerlei vieze drabjes. Ruim dit op.
  3. Verwijder organisch materiaal, zoals rottende bladeren, uit de dakgoten en van platte daken

Hoe zien motmuggen eruit?

Motmuggen zijn tweevleugelige insecten en hebben een grijze tot zilverachtige kleur. Ze hebben een driehoekige vorm wanneer ze hun vleugels gespreid hebben. Motmuggen lijken dan een beetje op een vlinder. Hun kop en vleugels zijn licht behaard. Een motmug is ongeveer vier millimeter lang. Ondanks hun relatief grote vleugels kunnen motmuggen niet goed vliegen. Ze lopen en springen vaak een beetje in het rond.

Levenscyclus van motmuggen

Motmuggen leggen hun eitjes in, meestal rottend, organisch materiaal. Een motmug legt dagelijks tot wel tweehonderd eitjes. Uit de eitjes komen larven van ongeveer negen millimeter lang die zich voeden met het rottende materiaal, bacteriën en schimmels. De larven verpoppen zich en na twintig tot veertig uur komt de volwassen motmug tevoorschijn. De cyclus van ei tot volwassen motmug duurt maximaal drie weken. De volwassen motmug blijft ongeveer drie weken in leven.

Waar leven motmuggen?

Motmuggen leven in de buurt van vervuild water en ophopend organisch materiaal. Denk hierbij aan riolen en afvoerleidingen waar de doorstroming niet ideaal is. Ook platte daken en dakgoten waar water in blijft staan zijn een ideale leefomgeving voor motmuggen. Ook de regenton slaan ze niet over. Verder kom je motmuggen tegen in vochtige kruipruimtes. Vooral als er drab uit een lekkend of niet meer gebruikt riool lekt, gebruiken ze dat plasje graag om hun eitjes in te leggen.

Wat eten motmuggen?

De volwassen motmug voedt zich met bacteriën, schimmels en andere organische bestanddelen. Ook de larven van de motmug voeden zich hiermee en daarom legt de motmug haar eitjes graag in drabbig en gistend vocht. Overdag rusten de motmuggen, ’s avonds worden ze actief en gaan ze op zoek naar eten.

Meest voorkomende soorten motmuggen

Er zijn twee soorten motmuggen (Psychodidae) die wereldwijd voorkomen. Ten eerste de Tinearia alternata en ten tweede de motmuggensoort Clogmia albipunctata. Beide soorten komen wereldwijd voor en zijn cultuurvolgers, dat wil zeggen dat ze in de nabijheid van de mens leven. Andere soorten Psychodidae kunnen niet overleven in een door mensen aangepaste leefomgeving.

Schakel een professionele motmuggenbestrijder uit de buurt in!

Als je niet zeker weet of je motmuggen in je huis hebt, neem je contact op met een ongediertebestrijder in de buurt of je laat dit onderzoeken door de lokale GGD, maar ook het KAD kan jou hierbij helpen. Onze lokale motmuggenbestrijders voeren binnen 24 uur een professionele motmuggenbestrijding uit. Vind hier jouw ongediertebestrijder bij jou uit de buurt!

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over motmuggen

Zijn motmuggen nu vlinders of muggen en kunnen ze steken?

Motmuggen lijken een beetje op vlindertjes, maar ze behoren toch echt tot de muggen. Ze hebben dus een steeksnuit, maar kunnen hier niet mee steken.

Wat moet ik doen bij een motmuggenplaag?

Motmuggen komen af op rottend organisch afval. Een veel voorkomend begin van een motmuggenplaag is bij of rondom het riool. De beestjes kunnen zich dan in alle rust voortplanten en voor je het weet heb je een plaag en zitten ze ineens overal in je huis. Het is dus zaak om rioolproblemen snel op te laten lossen.

Is het mogelijk om motmuggen zelf te bestrijden?

Er zijn veel manieren om van motmuggen af te komen. Je kunt ze bestrijden met een spray of gewoon opzuigen met de stofzuiger. Gooi kokend water met wat bleek door de afvoerputjes. Wel is het van groot belang dat je erachter komt waar de motmuggen zich voortplanten, dus waar de broedplaats zit anders is het dweilen met de kraan open.

Zijn motmuggen onhygiënische beestjes?

Motmuggen leven graag in het riool, daar waar ontzettend veel bacteriën en virussen vandaan komen. Volwassen motmuggen kunnen deze ziektes dus meenemen naar onze leefomgeving en deze zijn schadelijk voor onze gezondheid.

Hoe kan ik motmuggen voorkomen?

Motmuggen houden van stilstaand water en vocht. Lekkages zullen dan ook direct opgelost moeten worden om onder andere deze beestjes te voorkomen. Spoel regelmatig leidingen en dakgoten door en zorg voor zo min mogelijk organische afval in de tuin.

Meer verdieping

Artikelen over motmuggen

Hieronder lees je onze artikelen en informatie om je op weg te helpen met het uitvoeren van een bestrijding. Wekelijks voegen we nieuwe artikelen toe of brengen we informatie up-to-date.


Feiten over motmuggen

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.


Activiteit

Motmuggen zijn super actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Motmuggen zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans bestaat dat motmuggen schade aan kunnen brengen.

Populatie

Motmuggen kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.

Bekijk ook dit