Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Kakkerlakken in je huis

Kakkerlakken zijn vervelende beestjes en zorgen voor onaangename omstandigheden in jouw leefomgeving. Kakkerlakken zijn lichtschuw, dus overdag zie je ze niet snel. Toch is de komst van een kakkerlakkenplaag duidelijk te merken.

Hoe herken je overlast van kakkerlakken?

In en rond het huis kom je van alles tegen waar de kakkerlakken verantwoordelijk voor zijn. Je kunt niet meer om de aanwezigheid van kakkerlakken in je huis heen. Kakkerlakken reizen bijvoorbeeld mee met bagage of tweedehands spullen die je hebt gekocht. Op deze manier verspreiden kakkerlakken zich snel. Kakkerlakken komen op deze manier je huis binnen of via kieren, ventilatiekanalen of cv-leidingen. ’s Nachts worden kakkerlakken actief, op zoek naar voedsel. Als ze dat niet vinden, dan eten ze ook rustig afval, huisstof of vetvlekken. Overdag houden ze zich schuil. Toch weet je dat er een kakkerlakkenplaag heerst in je huis door onder andere:

  • stank door kakkerlakken
  • schade door kakkerlakken
  • uitwerpselen van kakkerlakken
  • huidschilfers van kakkerlakken
  • gezondheidsproblemen door kakkerlakken

Stank

Allereerst is de geur van kakkerlakken in je huis allesbehalve lekker. Op alle plekken waar kakkerlakken komen, zorgen ze voor een vieze geur. Het ruikt net alsof er iets in de buurt ligt wat bedorven is, wat moeilijk weg te krijgen is met luchtverfrissers.

Schade

Beschadigingen aan leer en boeken duidt ook op de aanwezigheid van kakkerlakken. Ze eten namelijk alles wat organisch is. Ook voeden kakkerlakken zich met al het voedsel wat voor het grijpen ligt en zorgen zodoende voor onhygiënische situaties.

Uitwerpselen

Ook vind je overal in huis en rond het huis uitwerpselen van de kakkerlak. Deze uitwerpselen zien eruit als een soort zwarte stof, op koffiedik lijkt het. Ze zijn wat lastig te herkennen, zeker voor mensen die niet precies weten hoe dit eruit ziet.

Huidschilfers

Huidschilfers van kakkerlakken kunnen ook overal in je huis rondslingeren. Dit is vaak op de plek waar de kakkerlakkenplaag zicht voortplant, maar ook op plekken waar het voedsel is te vinden. Kakkerlakken groeien uit hun huid, waardoor ze deze vijf tot acht keer in hun leven verliezen. Om die reden kom je de huidschilfers van kakkerlakken al snel tegen in je huis. Niet erg hygiënisch.

Gezondheidsproblemen

Kakkerlakken in je huis zijn schadelijk voor onze gezondheid. Ze dragen allerlei ziekten met zich mee die ze overbrengen op mensen. Dat doen ze via hun uitwerpselen, huidschilfers en speekselsporen die ze overal achterlaten in je huis. Vooral kinderen, ouderen en zieke mensen moeten oppassen bij een kakkerlakkenplaag.

Ziektes door kakkerlakken

Via speeksel- en pootcontact, huidschilfers en uitwerpselen brengen kakkerlakken micro-organismen over op alles wat ze aanraken. De meest voorkomende ziekteverwekker die kakkerlakken op ons overdragen zijn:

Langdurige blootstelling aan een leefomgeving met kakkerlakken leidt tot ook nog tot allergische klachten zoals huiduitslag, jeuk en eczeem.

Astmatisch of allergisch

In het speeksel, de uitwerpselen en de vervellingshuidjes van kakkerlakken zitten bepaalde eiwitten die astmatische klachten veroorzaken bij mensen. Deze mensen worden benauwd en kortademig. In de VS zijn ruim dertig miljoen mensen bekend met een allergie voor kakkerlakken. Verschillende lichaamsdelen en het speeksel van kakkerlakken bevatten deze allergenen. De allergische reactie ontstaat wanneer minuscule deeltjes van opgedroogde uitwerpselen en vervellingshuidjes van kakkerlakken in de lucht belanden en door mensen worden ingeademd. Symptomen van deze allergie zijn eczeem, huiduitslag en jeuk.

Kakkerlakken in je huis bestrijden

Als je bovenstaande bekijkt, is het erg logisch dat je kakkerlakken in je huis binnen mum van tijd zat bent. Naast dat ze erg onhygiënisch en vervelend zijn in je omgeving, kan je er dus ook enorm ziek van worden. Wees er dus snel bij om dit ongedierte te bestrijden, maar ga niet kakkerlakken zelf bestrijden. Het best laat je dit uitvoeren door een professionele kakkerlakkenbestrijder om er zeker van te zijn dat de kakkerlakken snel en effectief worden bestreden. Voor een effectieve kakkerlakkenbestrijding vind je hier jouw ongediertebestrijder uit de buurt.