Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Bedwantsen

De wetenschappelijke naam voor bedwants is Cimex Lectularius. In de volksmond worden ze ook wandluis of bedluis genoemd. In het Engels heten ze Bedbug, in het Frans worden ze Punaise genoemd en in het Italiaans heten ze Cimice. Ook in Spanje hebben ze een naam, namelijk Chinche.

Tips

  1. Verplaats zo min mogelijk spullen in een door bedwantsen besmette omgeving.
  2. Was verdacht beddengoed en kleren op minimaal 60ºC om bedwantsen te doden.
  3. Bestrijd nooit zélf met doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen, vanwege de kans op resistentieontwikkeling en bijwerkingen (bron: RIVM).
  4. Ben je ergens gebeten door bedwantsen? Laat je spullen dan buiten staan (niet in de auto) en doe ze in een vuilniszak. Doe ook buiten je kleding uit.
  5. Pas op met het in huis halen van tweedehands meubels. Voor je het weet, haal je voor een prikkie bedwantsen in huis.
  6. Controleer je hotelkamer op de aanwezigheid van bedwantsen vóór je jouw spullen in de kamer zet.

Hoe zien bedwantsen eruit?

Bedwantsen zijn roodbruin van kleur en hebben een plat ovaal lichaam. Een volwassen bedwants is ongeveer vijf millimeter lang. Na een bloedmaaltijd zijn ze donkerder van kleur.

Hoe leven bedwantsen?

Bedwantsen houden zich schuil in de naden en kieren in en rondom jouw bed. ’s Nachts komen ze tevoorschijn, aangetrokken door jouw warmte en de koolstofdioxide die je uitademt. Met hun steeksnuit prikken ze in jouw huid en spuiten een verdovende vloeistof in je. Dit zorgt ervoor dat het bloed niet stolt en zuigen zich vol met jouw bloed. Als ze gestoord worden, stoppen ze even om direct een paar centimeter verderop nogmaals te prikken.

Levenscyclus van de bedwants

Na elke bloedmaaltijd gaat de bedwants terug naar de schuilplaats om eitjes te leggen. Het mannetje bevrucht het vrouwtje door een gat in haar te prikken. Het vrouwtje legt ongeveer tien eitjes per dag. Na twee weken komen de nimfen uit de eitjes. Na een paar vervellingen zijn de nimfen na zes weken volwassen en geslachtsrijp. Voor je het weet, heb je dus een bedwantsenplaag.

Hoe kom ik aan bedwantsen?

Een aantal jaren dachten we dat de bedwantsen verdwenen waren, maar helaas voor ons zijn ze bezig met een ware comeback. Door het vele internationale reizigersverkeer verspreiden de bedwantsen zich snel. Bedwantsen reizen vanuit accommodaties als hotels, B&B’s, hostels in je bagage mee naar jouw huis.

Heb ik bedwantsen in huis?

Word je ’s ochtends wakker met meerdere rode bultjes op je lichaam? Een bedwantsenbeet laat een rode, op een muggenbult lijkende, jeukende bult achter. Heb je drie of meer rode bultjes op een rij, dan ben je waarschijnlijk gebeten door een bedwants. Roodbruine stipjes op de lakens, vooral ter hoogte van de benen, wijzen ook op de aanwezigheid van bedwantsen in huis.

Hoe kom ik van bedwantsen af?

Als je bedwantsen hebt, zorg dan dat je alle spullen, dus ook het beddengoed en kleding, in de besmette ruimte liggen. Versleep geen spullen naar andere ruimtes in het huis, ook niet naar de wasmachine. Het probleem breidt zich dan alleen maar verder uit. Bij het bestrijden van bedwantsen is het belangrijk dat zowel alle bedwantsen als alle eitjes worden meegenomen. Als er immers eentje overleeft, dan begint de hele plaag van bedwantsen weer van voren af aan. Probeer dus niet zelf bedwantsen te bestrijden, de kans is groot dat je ze niet succesvol bestrijdt, maar schakel een professionele bedwantsenbestrijder in.

Schakel een professionele bedwantsenbestrijder uit de buurt in!

Als je niet zeker weet of je bedwantsen in huis hebt, neem je contact op met een ongediertebestrijder in de buurt of je laat dit onderzoeken door de lokale GGD, maar ook het KAD kan jou hierbij helpen. Onze lokale bedwantsenbestrijders bestrijden binnen 24 uur op professionele wijze de bedwantsen in jouw huis. Vind hier jouw ongediertebestrijder bij jou uit de buurt!