Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Tips & adviezen

Bedwantsen

De bedwants is een kleine parasiet die leeft van het bloed van mens en dier. Bedwantsen houden zich vaak schuil in slaapkamers en komen ‘s nachts tevoorschijn. Na een beet van het insect verschijnt er een rood bultje dat verschrikkelijk jeukt. Helaas komen bedwantsen steeds vaker voor in Nederland, mede door het toenemende internationale reisverkeer.

Afspraak maken

Bedwantsenbestrijder inschakelen
of zelf proberen?

 Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? Onze bestrijder Jijzelf
Zeer ervaren plaagdierbeheerser
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus
Verzekerd tegen gevolgschade
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode
De (milieu)vriendelijkste oplossing
  Maak een afspraak Wij bellen jou

Belangrijk

Let op! Gebeten door een bedwants? De beten van de bedwants (jeuk, irritatie van huid, bulten) komen overeen met de effecten van de processierups.

In het kort

  • De bedwants is een kleine parasiet die leeft van het bloed van mens en dier.
  • Bedwantsen leven vooral in en rondom het bed en komen ‘s nachts tevoorschijn.
  • De bedwants zuigt bloed door in de huid te bijten. Op de plek van de beet ontstaat een rood bultje dat enorm jeukt.
  • Herken bedwantsbeten: in een rij van meestal 3 beten of in een groepje bij elkaar.
  • Bedwantsen verspreiden zich snel doordat we veel reizen.
  • Bedwantsen in je bed? Bestrijding is noodzakelijk!

Last van bedwantsen?

Wacht niet te lang en laat bedwantsen snel en vakkundig bestrijden.

  • Niet makkelijk maar zeker te bestrijden.
  • Onze specifieke werkwijze daar zijn we trots op.
  • Afgelopen 20 jaar veel kennis opgedaan.

Tips

  1. Verplaats zo min mogelijk spullen in een door bedwantsen besmette omgeving.
  2. Was verdacht beddengoed en kleren op minimaal 60ºC om bedwantsen te doden.
  3. Bestrijd nooit zélf met doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen, vanwege de kans op resistentieontwikkeling en bijwerkingen.
  4. Ben je ergens gebeten door bedwantsen? Laat je spullen dan buiten staan (niet in de auto) en stop ze in een vuilniszak. Doe ook buiten je kleding uit.
  5. Pas op met het in huis halen van tweedehands meubels. Voor je het weet, haal je voor een prikkie bedwantsen in huis.
  6. Controleer je hotelkamer op de aanwezigheid van bedwantsen vóór je jouw spullen in de kamer zet.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen (Cimex Lectularius) zijn parasitaire wantsen die bloed zuigen bij warmbloedige mensen en dieren. Deze angstaanjagende insecten leven voornamelijk in en rondom bedden en matrassen. De beestjes komen ‘s nachts tevoorschijn wanneer jij lekker ligt te slapen.

bedwants

Een bedwants:

  • houdt van warmte
  • kan niet vliegen of springen
  • kan wel snel lopen

Hoe ziet een bedwants eruit?

Een bedwants is een klein insect van ongeveer vijf tot zes millimeter lang. Het lichaam van dit bloedzuigend insect is breed, ovaal en plat. Een vrouwtje heeft een groter achterlijf dan een mannetje. Een bedwants lijkt gestreept door verticale rijen met haartjes op hun rug, ze hebben twee voelsprieten en zes poten. Het beestje heeft een roodbruine kleur, maar hoe meer de bedwants heeft gegeten, hoe donkerder de kleur. Vlak na een bloedmaaltijd is de bedwants rood. Een jonge bedwants (ook wel nimf genoemd) is doorschijnend of lichtbruin van kleur.

bedwantsmannetje-vrouwtje-bedwants

 

De bedwants en zijn bloedmaaltijd

De naam zegt het al, bedwantsen zijn wantsen die voornamelijk in het bed voorkomen. Deze vreselijke insecten voeden zich met bloed door in de huid te bijten. Door een beet van een bedwants ontstaat er een bultje dat ontzettend gaat jeuken. Meestal komen deze bloedzuigende ongedierte uit hun schuilplaatsen wanneer het matras wordt opgewarmd door een mens. Bedwantsen leggen hun eitjes graag in de naden van het matras, maar kunnen ook met gemak een andere plek vinden rondom het bed om de eitjes te verstoppen. De jonge bedwantsen gaan nu ook op zoek naar eten, een lekker slokje bloed.

De bloedmaaltijd van een bedwants:

  • duurt ongeveer 5 – 10 minuten
  • vindt meerdere keren per week plaats
  • kan tot wel 2 ml bloed per keer zijn

Waar komen bedwantsen vandaan?

Vroeger kwamen bedwantsen overal in de wereld voor. Door het gebruik van zeer giftige stoffen als DDT (organisch chemisch insecticide), werden deze nare beesten uitgeroeid in de westerse wereld. Uiteindelijk zijn deze middelen verboden vanwege ernstige gezondheidsrisico’s en heeft de bedwants hierdoor zijn terugkeer gemaakt. De aantallen bedwantsen in huis en hotels stijgen dan ook aanzienlijk, mede door de reislustige mens in deze tijd. Bedwantsen worden namelijk met gemak door reizigers in hun koffer bijvoorbeeld meegenomen naar huis.

Bedwantsen werden vroeger ook wel wandluis of weegluis genoemd. Dit zijn een foutieve benamingen voor dit kleine beestje, omdat de bedwants tot de onderorde van wantsen behoort. Tegenwoordig wordt er ook nog wel eens van bedluis gesproken. Deze naam is ook misleidend, omdat de bedwants geen luis is.

Hoe leven bedwantsen?

Bedwantsen houden zich schuil in de naden en kieren in en rondom je bed. Ze komen ‘s nachts tevoorschijn doordat ze aangetrokken worden door de warmte van jouw lichaam en de koolstofdioxide (CO2) die je uitademt. Door de beet wordt de huid vacuüm gezogen. Met hun steeksnuit prikken ze dan een verdovende vloeistof in de huid. Dit zorgt ervoor dat je het beestje niet snel voelt en laat het bloed niet stollen. Nu kunnen ze zich met gemak volzuigen met jouw bloed. Als ze gestoord worden stoppen ze even, maar gaan ze gerust verder wanneer de kust weer veilig is voor ze. Na elke bloedmaaltijd gaat de bedwants weer terug naar zijn schuilplaats om te paren en eitjes te leggen. Bij de bevruchting van de bedwants kan er gesproken worden van een traumatische inseminatie. Het mannetje bevrucht het vrouwtje namelijk door een gat in haar te prikken en de geslachtscellen op deze manier af te geven. Een bruut aspect in de levenscyclus van bedwantsen.

Bedwantsen verspreiden chemicaliën, deze worden feromonen genoemd. Deze stof heeft een aantrekkingskracht voor andere bedwantsen. Op deze manier weten alle bedwantsen dat ze in veilig gebied zitten. De mannetjes bedwantsen gebruiken het vaak om vrouwtjes aan te trekken.

Bedwantsen herkennen

Bedwantsen zijn ontzettend lastig om op te merken, laat staan te herkennen. De kleine bruine bloedzuigende parasieten verstoppen zich erg goed tussen kieren, naden en spleten en komen alleen ’s nachts tevoorschijn wanneer jij net lekker ligt te slapen. Je komt er dan vaak ook pas achter als je last krijgt van jeukende rode bultjes op je lichaam. Maar zelfs dan is het moeilijk om te kunnen bepalen of het nu gaat om bedwantsen of misschien een ander bloedzuigend insect zoals de mug. Het herkennen van bedwantsen is erg belangrijk aangezien dit griezelige beestje zich erg snel kan voortplanten en dit kan leiden tot een bedwantsenplaag.

Signalen bedwantsen in huis

Er zijn een aantal duidelijke signalen waarmee je bedwantsen in huis kunt herkennen. Een goede inspectie is hierbij van belang. 

  • Je kunt volwassen bedwantsen zien lopen. 
  • Je kunt de nimfen, de larven van de bedwants, zien zitten.
  • Je kunt zelfs de eitjes van de bedwants tussen de randen zien zitten. Dit zijn minuscule doorzichtige witte eitjes.
  • Er zijn soms ook vervellingshuidjes te vinden. Bedwantsen vervellen vijf keer voordat ze volgroeid zijn.
  • Je kunt kleine bloed stipjes op de lakens vinden. Dit zijn de uitwerpselen van de bedwants.
  • Je kunt een vieze zoete geur ruiken. Bedwantsen hebben geurklieren waaruit ze een olieachtige afscheiding produceren en een misselijkmakende geur verspreiden.

bedwants-eitjes-nimfen

Ondraaglijke jeuk: symptomen bedwantsen

Jeuk is ontzettend irritant, maar extreme jeuk is echt verschrikkelijk. Hoogstwaarschijnlijk heb je wel eens een muggenbult gehad die is gaan jeuken. Deze jeuk is alleen niet te vergelijken met de jeuk die je krijgt van een beet van een bedwants. Door een bedwantsenbeet wil je het liefste je hele huid kapot krabben om de jeuk te stoppen. Doe dit niet! Want de jeuk kan alleen maar erger worden en dan nog maar niet te spreken over de wonden die je achteraf kunt overhouden. Gelukkig zijn er verschillende middeltjes om de jeuk te verminderen.

Herken de bedwants, bestrijd de bedwants

Wakker geworden met rode jeukende bultjes op je lichaam? Heb je last van bedwantsen of heb je een vermoeden dat er bedwantsen in je slaapkamer zitten? Bel dan een ongediertebestrijder om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk van deze akelige kleine beestjes afkomt. Als je ze eenmaal hebt herkent, zou je toch bijna niet meer durven slapen.

Reizen en bedwantsen

Bedwantsen is een toenemend probleem in de hele wereld, een nachtmerrie voor elke reiziger. Jeukend wakker worden op vakantie en onder de rode bultjes op je lichaam naar het strand. Dat wil toch niemand. Helaas is de kans tegenwoordig erg groot dat als je veel reist, dit jou een keer gaat overkomen. Bedwantsen in je bed kan in elk hotel, B&B of hostel in de wereld voorkomen en heeft niks met hygiëne te maken. Het is de reiziger zelf die deze beestjes verspreid van bed naar bed.

bedwants-dekbed-hotel-reizen

We reizen steeds meer

Reizen is fantastisch en steeds meer mensen gaan op vakantie of pakken hun rugzak om te backpacken. De wereld wordt voor sommigen steeds kleiner en veel mensen vliegen dan ook de hele wereld over om verschillende landen te bezoeken. Doordat we zoveel reizen, heeft de bedwants de kans om zich snel te verspreiden. Via kleding en koffers reizen ze met je mee en belanden ze weer in een ander bed, misschien wel die van jezelf.

Wees alert voor de term ‘bedbugs’

De Engelse vertaling voor bedwantsen is bedbugs. Mocht je deze term in de wandelgangen van het hotel horen, maak dan dat je weg komt en boek een ander hotel. Het risico dat ze ook bij jou op de kamer aanwezig zijn wil je echt liever niet nemen. Sommige hotels zijn erg zorgvuldig en zullen direct actie ondernemen en overgaan tot bestrijding, maar er zijn helaas ook accommodaties waarbij ze net doen alsof er niks aan de hand is. Bedbugs is het gevreesde woord op reis.

De tropische bedwants

Wanneer je veel op reis bent in tropische delen van de wereld, zal je moeten uitkijken voor de tropische bedwants, de Cimex Hemipterus. Dit tropische insect is, net als de bekende Cimex Lectularius, een soort bedwants die zich voedt met mensen. De broertjes doen precies hetzelfde, maar de tropische bedwants blijkt beter te kunnen klimmen en zal daardoor iets gemakkelijker bij de huid kunnen komen om bloed te zuigen. Naast deze twee soorten zijn er nog meer verschillende bedwantsen in de wereld, maar deze voeden zich voornamelijk met vogels en vleermuizen.

Bedwantsen vermijden op reis

Je kunt proberen om bedwantsen op reis te vermijden, maar helemaal zeker ben je toch nooit. Neem je deze vreselijke insecten per ongeluk toch mee naar huis, dan kan je alvast de ongediertebestrijding gaan bellen. 

  • Check van tevoren de reviews van het hotel of hostel waar je naartoe wilt gaan. Als er ooit een keer geschreven is over bedbugs dan kan je beter een ander hotel uitzoeken.
  • Zet je backpack of koffer nooit dichtbij het bed als het even kan. Soms zijn er speciale rekken of verhogingen waar je je tas kwijt kunt. 
  • Check de naden en randen van het matras of je kleine beestjes ziet lopen.
  • Bekijk het matras goed of je kleine bloedvlekjes ziet. Dit zijn de uitwerpselen van de bedwants door bloedmaaltijden van de voorgaande slachtoffers.
  • Klop een paar keer goed op het matras en het kussen. Heel soms komen de bedwantsen door het geklop naar de oppervlakte.

Bedwantsen in huis

Bedwantsen zijn onaangename bedpartners die wil je liever niet in je huis wilt hebben. Deze bloedzuigende insecten kunnen zich snel vermenigvuldigen en voor je het weet heb je een bedwantsenplaag in je huis. En dan nog maar niet te spreken over al die jeukende rode bultjes op je lichaam.

Verstopplekken van bedwantsen in huis

De bedwants zit het liefst in slaapkamers. Zoals de naam ook al aangeeft verstoppen de bedwantsen zich in en rondom het bed. Aangezien de beestjes zo klein zijn, kunnen ze zich op heel veel plekken dichtbij het bed schuil houden. De meest voorkomende verstopplekken van de bedwants in huis:

  • In de naden en zomen van het matras
  • Op het etiket van het matras
  • In de spleten en kieren van het bedframe en hoofdeinden
  • Onder plinten
  • In beddengoed (denk aan kussens, lakens, dekbedden en dekens)
  • In de stopcontacten
  • In een nachtkastje naast het bed
  • Onder vloerbedekking
  • In de naden van een stoel die in de slaapkamer staat
  • In gordijnen

bedwants-matras-eitjes
bedwants-lattenbodem-bed

Hoe groot is een familie bedwantsen?

Bedwantsen kunnen zich snel voortplanten. Een vrouwtje legt ongeveer 10 eitjes per dag en tweehonderd eitjes in haar hele leven. Een bed wordt meestal elke nacht beslapen en daardoor is er volop voedsel, jouw bloed, te krijgen voor de bedwantsen. Hoe meer bloed, hoe meer kans op bevruchting bij een vrouwtjes bedwants. Een familie bedwantsen kan dus heel snel heel groot worden. Het is daarom erg belangrijk om direct een bedwantsen bestrijder in te schakelen wanneer je een bedwants in huis hebt ontdekt. Het laatste wat je wilt is een grote besmetting, oftewel een plaag van bedwantsen.  

Bedwantsen in huis: professionele bestrijding

Last van bedwantsen in huis? Om te voorkomen dat je elke nacht weer opnieuw het slachtoffer bent van deze nare beestjes, zal je een ongediertebestrijder moeten inschakelen. Door middel van een professionele bestrijding kan je helemaal van de bedwantsenplaag af komen en weer rustig slapen.  

Bedwantsen of vlooien?

Bedwantsen en vlooien zien er heel verschillend uit, maar de beten van beide beestjes lijken erg op elkaar. Toch zijn er veel verschillen tussen deze twee ongedierte te onderscheiden en daardoor makkelijk uit elkaar te houden. 

Bedwantsen zijn bloedzuigende parasieten van ongeveer een halve centimeter lang. Ze zijn bruin, ovaal, plat en hebben geen vleugels. Vlooien zijn bloedzuigende insecten die slechts 2 tot 3 millimeter groot worden en dus net wat kleiner dan een bedwants. De vlo is plat en heeft lange sterke springpoten.

Bedwants Vlo
Kan alleen snel kruipen, niet springen Kan kruipen en goed springen
Voornamelijk ‘s nachts actief De hele dag actief
Kiezen vaak dezelfde gastheer (komen op co2, lichaamswarmte en geur af) Geen voorkeur voor hun gastheer (ze springen op wie er voorbij komt)
Laat sporen achter, zoals roodbruine vlekjes  Laat geen sporen achter
Beten zijn vaak over het hele lichaam en in rijen of dicht bij elkaar Beten voornamelijk op (onder)benen en voeten
Bijten mens en dier, maar hebben voornamelijk mensen als hun slachtoffers Bijten mens en dier, maar hebben voornamelijk (huis)dieren als hun slachtoffers

Zowel de bestrijding van bedwantsen als een vlooienbestrijding is erg noodzakelijk om van dit ongedierte af te komen. Het is ontzettend vervelend om de hele tijd geteisterd te worden door deze kleine beestjes die alleen maar jeuk en irritatie opleveren. Schakel snel een ongediertebestrijder in bij jou in de buurt.

bedwants-huid

Bedwants

vlo-huid

Vlo

Zijn bedwantsen gevaarlijk?

De bedwants is niet gevaarlijk, maar wel ontzettend irritant. Zowel het beestje zelf als de beet is niet gevaarlijk, maar de rode bultjes die de bedwants achterlaat kunnen wel verschrikkelijk gaan jeuken.

Hygiëne en bedwantsen

Veel mensen denken dat bedwantsen alleen in hele vieze slaapkamers of bedden zitten. Dit is zeker niet het geval. De bedwants heeft geen voorkeur voor een bepaalde hygiëne en kan dus ook in de schoonste hotels voorkomen. Vaak is het wel zo dat de betere accommodaties direct actie zullen ondernemen wanneer er sprake is van bedwantsen en de goedkopere hotels of hostels dit minder snel zullen doen. Heb je bedwantsen bij je thuis? Dan zal je deze per ongeluk meegenomen kunnen hebben uit een ver land of vakantiebestemming. Het betekent dus niet direct dat je bed vies of onhygiënisch is.

Schade aan gezondheid door bedwantsen?

Gelukkig, bedwantsen dragen geen ziektes over op mensen. Ze kunnen wel drager zijn van ziektekiemen als Hepatitis B en Aids. Maar de ziektes worden dus niet overgedragen door deze bloedzuigende insecten. Een beet van een bedwants veroorzaakt wel een rood bultje dat gaat jeuken. Iedereen reageert verschillend op een bedwantsenbeet. De één merkt er vrij weinig van en de ander zit helemaal onder de rode hevig jeukende bulten. Wanneer je je niet kunt bedwingen en heel hard gaat krabben, loop je risico dat je je huid kapot maakt. In een enkel geval kan dit tot een bacteriële infectie leiden en moet je deze laten behandelen door een arts.

Bedwantsen: gevaar voor huisdieren?

Honden, katten en andere warmbloedige huisdieren staan ook op het menu van de bedwants. Vaak is de mens een beter slachtoffer voor deze insecten, maar als ze de kans krijgen zullen ze ook een slokje bloed van je huisdier nemen. Bedwantsen kiezen voor de meest gemakkelijke maaltijd en dat is vaak de mens omdat wij geen vacht hebben waar ze eerst doorheen moeten kruipen. Net als bij de mens, kan een beet van een bedwants erg gaan jeuken bij huisdieren.

Bestrijding bedwantsen

Bedwantsen zijn dan wel niet gevaarlijk, maar kunnen wel heel wat vervelende situaties opleveren. Bovendien moet je er toch niet aan denken dat er allemaal kleine beestjes in je bed leven die je bijten als je lekker ligt te slapen. Zelf bestrijden is heel lastig, dus als je zeker wilt zijn dat je helemaal van je bedwantsenplaag af komt, zal je een professionele ongediertebestrijder in moeten schakelen.

Bedwantsbeten

“sleep tide, don’t let the bedbugs bite”. ‘s ochtends wakker worden met allemaal jeukende bultjes op je lichaam is niet fijn. Er zit gegarandeerd een beestje in je kamer, maar zijn het vlooien? Is het een mug? Of zijn het bedwantsen die jou ‘s nachts aan het bijten zijn. Het is vaak erg lastig om hier achter te komen. Toch zijn bedwantsen beten wel te herkennen en verschillen ze van vlooienbeten en muggenbeten.

Symptomen: Hoe ziet een bedwantsenbeet eruit?

Allereerst reageert iedereen anders op een beet van een bedwants. Sommige mensen reageren heel heftig op een beet en anderen hebben nergens last van. In de meeste gevallen krijgen mensen rode jeukende bultjes op hun lichaam. Deze bultjes kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar het patroon van de beten van de bedwants is wel opvallend. De bultjes zitten namelijk vaak op een rij of dichtbij elkaar. Wanneer de bedwants gestoord wordt doordat jij in je slaap beweegt, stopt hij even met bloed zuigen en gaat weer verder als je weer stil ligt. Net zo lang tot hij genoeg heeft gegeten. Ook ontstaat er vaak een patroon doordat de bedwants niet altijd direct een goed bloedvat gevonden heeft.

Herken een bedwantsenbeet:

  • Je ziet vaak drie rode bultjes op een rij.
  • De rode bultjes zitten dicht bij elkaar in een groepje.
  • De rode bultjes kunnen over je hele lichaam zitten (vaak de delen dat het matras of kussen aanraakt).

bedwantsbeet-bulten-groepje

bedwantsbeten-rij-jeuk

Waarom bedwantsbeten zo jeuken?

Bedwantsbeten jeuken enorm, omdat je lichaam reageert op het speeksel dat geïnjecteerd wordt tijdens het bijten. Bedwantsen hebben een zeer complexe mond die overeenkomt met vele andere bijtende insecten. De mond heeft een naaldachtig deel dat in de huid kan prikken en gekartelde delen die door de huid een bloedvat kunnen vinden. De bedwants mond heeft ook een kanaal waardoor ze het bloed kunnen zuigen en een kanaal waar speeksel bevattende antistolling en anesthesie, een soort verdoving, door wordt geïnjecteerd. Het bloed blijft vloeibaar door de antistolling en de verdoving zorgt ervoor dat je de beet niet voelt. Op deze manier kan de bedwants gerust zijn gang gaan zonder dat je het opmerkt. Ons lichaam herkent deze stoffen wel en maakt automatisch histamine aan als afweermechanisme. Hierdoor krijg je jeuk op de plek van de beet.

Behandeling bedwantsen, wat te doen tegen de jeuk?

Bedwantsbeten staan erom bekend heviger en vooral langer te jeuken dan de meeste andere insectenbeten. Probeer niet te krabben, want dan maak je de jeuk alleen maar erger en loop je kans op wondjes en zelfs ontstekingen.

Behandel de bedwants beten met:

  • Calamine lotion, werkt goed tegen jeuk.
  • Steroïde zalf, werkt verkoelend en ontstekingsremmend (Corticosteroïdencrème).
  • Aloe Vera creme, werkt verkoelend en helpt tegen de jeuk.
  • Tijgerbalsem, werkt goed tegen de jeuk (tip van de backpacker).

Geen jeuk meer van bedwantsen door bestrijding

Om helemaal van de jeuk van bedwantsen af te komen, zal je als eerste moeten zorgen dat de bedwantsen uit je huis verdwijnen. Een bedwantsenplaag kan je het beste bestrijden door een ongediertebestrijder in te schakelen. Door de deskundigheid van een specialist kan je ervoor zorgen dat er geen beestjes meer in je bed leven die jou elke nacht als lekkere maaltijd zien en heb je ook geen last meer van jeukende bultjes door bedwantsen.

Zo voorkom je bedwantsen

Om bedwantsen in je huis te voorkomen zal je voorzichtig moeten zijn dat je deze beestjes niet per ongeluk via je kleding, tas of koffer van een andere locatie mee naar huis neemt. Ben je veel op reis of slaap je veel op verschillende plekken, controleer dan altijd goed of je niet in een besmet bed terecht bent gekomen. De kleine beestjes kruipen heel gemakkelijk in jouw spullen en reizen met je mee naar huis. Je kunt een bed controleren door in de kieren, spleten en gaten van het bedframe te kijken en vooral in de naden van het matras. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je tas zo ver mogelijk van je bed staat. Ga je een hotel boeken? Kijk dan even in de beoordelingen van het hotel of niemand ooit iets geplaatst heeft over bedbugs, bedwantsen. 

Bedwantsen kunnen ook via tweedehands spullen je huis binnen komen. Voorkom een bedwantsenplaag door tweedehands kleding, meubels en vooral matrassen goed te controleren voordat je deze koopt.

Hoe snel ontstaat een bedwantsenplaag?

Bedwantsen vermenigvuldigen en verspreiden zich erg snel. Vaak heb je niet eens door dat er een bedwantsenplaag in jouw bed aan het ontstaan is. Bedwantsen leggen na elke bloedmaaltijd ongeveer 10 eitjes en na twee weken komen hier nimfen, baby bedwantsen, uit. Na een aantal vervellingen zijn de nimfen na zes weken volwassen en geslachtsrijp. Door deze snelle manier van voortplanten, ontstaat er ook heel snel een bedwantsenplaag.

Oorzaken verspreiding bedwantsen

De grootste oorzaak van de verspreiding van bedwantsen komt door het vele internationale reisverkeer. Vakanties, backpacken of zakenreizen, iedereen die veel op verschillende plekken in de wereld slaapt heeft kans om bedbugs (de internationale naam voor de bedwants) op te lopen.

Locaties van bedwantsen die zich snel kunnen verspreiden:

  • Hotels, B&B’s, hostels, airbnb, campings en andere locaties waar veel mensen slapen.
  • Treinen, bussen, vliegtuigen en andere transportmiddelen waar veel mensen mee reizen.

Bedwantsen zijn erg klein en verstoppen zich in je bagage of kleding. Eenmaal weer thuis of in een ander hotel, kruipen ze eruit en gaan ze weer op zoek naar een voedselbron (de slapende mens) en een nieuwe schuilplaats (ergens rondom het bed).

Geen bedwantsen besmetting meer door bestrijding

Wanneer het gaat om een grote besmetting, oftewel bedwantsenplaag, dan zijn bedwantsen ook te ruiken. Het ongedierte produceert een zeer doordringende en kenmerkende geur die door een professionele bestrijder direct kan worden herkent. De vieze zoetige geur is misselijkmakend, al vinden sommigen dat het naar amandelen ruikt. De geur wordt in ieder geval geproduceerd door de geurklieren van de bedwants. Naast het feit dat je liever geen beestjes in je bed wilt, wil je ook graag van deze geur afkomen. Een ongediertebestrijder kan jou hierbij helpen.

Bedwantsen zelf bestrijden

Helaas gaan bedwantsen niet uit zichzelf weer weg en is bestrijding in alle gevallen noodzakelijk om van ze af te komen. Afhankelijk van de hoeveelheid bedwantsen, kan je deze bestrijding zelf proberen. Het risico hierbij is wel dat je ze niet altijd allemaal te pakken krijgt. Zodra er bedwantsen zijn die de bestrijding overleefd hebben, gaat de voortplanting gewoon door.

Tips om zelf bedwantsen te bestrijden

De bestrijding van bedwantsen is een hele klus en je krijgt ze dan ook niet gemakkelijk weg. Wil je het toch proberen? Met de volgende methoden kan je de bedwantsen gaan bestrijden:

  • Bedwantsenval. Dit is een lijmval met lokstof en een warmte element die je bijvoorbeeld onder je bed kunt plaatsen. Je vangt hiermee de bedwantsen, maar de geur van mensen schijnt nog altijd wel sterker te zijn dan van deze val.
  • Spray tegen bedwantsen. Een insecticide spuitbus als bestrijdingsmiddel tegen bedwantsen. Spuit in alle kieren, gaten en spleten rondom het bed waar de bedwants zich kan verschuilen.
  • Bedwantsen bestrijden met stoom of hitte. Bedwantsen kunnen niet tegen hoge temperaturen. Gebruik een stoomapparaat om deze temperaturen te bereiken en gooi losse voorwerpen in de wasmachine op minimaal 60 graden. Zorg er wel voor dat jouw wasmachine ook daadwerkelijk de 60 graden (of meer) kan halen voor minimaal een half uur anders overleven de bedwantsen alsnog.

Hoe kom je snel van bedwantsen af?

De beste manier om zo snel mogelijk van bedwantsen af te komen is door een professionele bestrijder in te schakelen. Aan de hand van een effectieve bestrijding weet je zeker dat je van deze akelige beesten af komt. Een specialist weet namelijk precies waar de kleine beestjes zich allemaal schuil kunnen houden en hebben de juiste middelen en methoden om ze te bestrijden.

Bedwantsenbestrijding

Last van bedwantsen? Deze ongenode bed bewoners kunnen voor heel wat vervelende situaties zorgen. De bestrijding van bedwantsen kan je het beste overlaten aan een professionele ongediertebestrijder die de benodigde kennis en ervaring heeft om dit goed uit te voeren.

Speurhonden, een neus voor bedwantsen

Een vrij nieuwe ontwikkeling, detectiehonden tegen bedwantsen. Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van speurhonden om bedwantsen op te sporen. De honden worden speciaal opgeleid om de aanwezigheid van bedwantsen in een kamer te kunnen detecteren. De bedwantsen detectiehonden ruiken de bedwantsen en ook de eitjes van deze kleine beestjes. Er kan nu met zekerheid gezegd worden of er sprake is van een bedwantsen in huis en de bestrijding kan dan op effectieve wijze worden ingezet.

Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over bedwantsen

Hoe zien bedwantsen er nu precies uit?

Een bedwants is een klein roodbruin beestje met een ovaal lichaampje. Het beestje is vrij plat en is ongeveer 5 millimeter lang. Een bedwants heeft 6 pootjes en 2 voelsprieten.

Wat is het gevaar van bedwantsen?

Bedwantsen zijn niet gevaarlijk. Deze bloedzuigende beestjes zijn niet schadelijk voor je gezondheid, maar kunnen wel enorme jeuk veroorzaken wanneer je door dit insect gebeten wordt. Bij hardnekkig krabben van de bulten op de huid kunnen er infecties ontstaan. Het gevaar van bedwantsen is een bedwantsenplaag waar je moeilijk vanaf kunt komen.

Hoe kan ik voorkomen dat ik per ongeluk bedwantsen mee naar huis neem?

Controleer of je niet in een besmet bed terecht bent gekomen als je ergens anders slaapt. Kijk de naden van het matras na en check goed rondom het bed in kieren en gaten. Klop een paar keer goed op het matras (kans dat ze omhoog springen) en kijk of je geen mini vlekjes op het laken ziet. Zet je tas of koffer nooit dichtbij het bed.

Heb ik bedwantsen door slechte hygiëne?

Nee, bedwantsen zijn op zoek naar bloed om zich te voeden en merken niet of een bepaalde omgeving vies of schoon is. Hygiëne speelt dus geen rol voor bedwantsen. Bedwantsen kunnen met je mee naar huis reizen in je koffer of kleding.

Wanneer moet ik een ongediertebestrijder inschakelen tegen bedwantsen?

Bij een bedwantsenplaag is een professionele ongediertebestrijder noodzakelijk. Bedwantsen planten zich snel voort, dus je kunt niet te lang wachten met het ondernemen van actie wanneer je bedwantsen in je bed hebt ontdekt.

Feiten over bedwantsen

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.

Laat bedwantsen bestrijden

Activiteit

Bedwantsen zijn redelijk actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Bedwantsen zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer groot dat bedwantsen schade aan kunnen brengen.

Populatie

Bedwantsen kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!